Uniunea Europeană va anunţa în 7 iunie noua versiune a Uniunii Pieţelor de Capital

Uniunea Europeană va anunţa în 7 iunie noile iniţiative pentru reconfigurarea proiectului său privind Uniunea Pieţelor de Capital (CMU), care vor reflecta modificările cauzate de Brexit, a afirmat Ugo Bassi, director în cadrul diviziei pentru servicii financiare al Comisiei Europene (CE), transmite Reuters.
Economica.net - vin, 19 mai 2017, 07:33
Uniunea Europeană va anunţa în 7 iunie noua versiune a Uniunii Pieţelor de Capital

Confirmând informaţiile difuzate miercuri de Reuters, Ugo Bassi a declarat că mult dorita Uniune a Pieţelor de Capital trebuie reevaluată din cauza ieşirii Marii Britanii din UE.

În prezent, Londra este de departe cea mai mare piaţă financiară din UE dar din 2019 va ieşi din blocul comunitar.

‘Pregătim un plan de acţiune pentru CMU 2.0 care va fi publicat în 7 iunie sub forma unei revizuiri pe termen mediu, care va cuprinde măsuri suplimentare ce vor fi adoptate în următoarele luni. Nu ne mai putem baza pe lichidităţile din Londra’, a explicat Bassi la o conferinţă organizată de Asociaţia pentru Pieţele Financiare din Europa.

Iniţiativele vor include reglementări mai simple pentru obţinerea şi acordarea de finanţare pe baza sistemului de tip ‘paşaport’, considerat drept cea mai importantă caracteristică a pieţei unice europene pentru firmele din sectorul financiar. De asemenea, va fi extinsă supervizarea, prin atribuirea de puteri sporite autorităţilor europene de reglementare, a explicat oficialul CE. Acesta a adăugat: ‘Trebuie să ne îndreptăm ferm spre o supervizare centralizată’.

Conform unui document UE consultat de Reuters, Brexitul forţează Uniunea Europeană să regândească Uniunea Pieţelor de Capital prin extinderea supervizării şi a accesului la pieţele financiare globale.

‘Aceste evoluţii necesită acţiuni mai dure, o supervizare mai eficientă şi asigurări că beneficiile CMU sunt resimţite în întreaga Uniune Europeană. În mod tradiţional, City of London a furnizat lichidităţi şi servicii de risc al managementului pentru restul UE. Ieşirea Marii Britanii de pe piaţa unică europeană întăreşte necesitatea şi urgenţa dezvoltării şi integrării suplimentare şi a Pieţelor de Capital. Este necesară o reconstruire a sistemului financiar şi extinderea accesului la pieţele financiare globale’, consideră UE.

Anul trecut, comisarul european pentru servicii financiare a anunţat un ‘plan de acţiune’ ce conţine 33 de măsuri şi iniţiative legislative, care vor duce până în 2019 la înfiinţarea Uniunii Pieţelor de Capital (CMU), ce presupune alinierea la reglementări şi costuri a tuturor statelor membre ale UE. Oficialul a prezentat o propunere ce vizează crearea unor produse ‘simple, transparente şi standardizate”, eligibile pentru atenuarea cerinţelor de capital. Prin focalizarea activelor şi vinderea lor ca titluri de valoare, băncile îşi pot curăţa bilanţurile pentru a acorda noi credite companiilor, ceea ce va sprijini ‘crearea de locuri de muncă şi revenirea unei creşteri sustenabile’, se arată în planul comisarului european pentru servicii financiare.

Uniunea Europeană vrea să atenueze reglementările privind capitalul impuse băncilor şi companiilor de asigurări după criza financiară mondială, pentru a ajuta pieţele să obţină mai multe fonduri, în vederea revitalizării creşterii economice.

Organismele financiare au salutat planurile privind înfiinţarea Uniunii Pieţelor de Capital, iar Asociaţia Bancherilor Britanici, care reprezintă creditorii din cea mai mare piaţă europeană, a apreciat că este un proiect pragmatic, cu termen limită clar.

Companiile europene accesează băncile pentru 80% din fondurile de care au nevoie pentru extindere şi UE speră că planificatele reforme vor determina firmele să se îndrepte şi spre pieţe.

După criza financiară mondială care a început în 2007 s-a descoperit faptul că multe bănci au fost subcapitalizate, astfel încât contribuabilii au fost nevoiţi să vină în sprijinul băncilor. Ulterior, un nou set de norme mai stricte de capital, cunoscute sub denumirea Basel III, a fost aprobat şi aplicat în Europa.

Cu toate acestea, băncile susţin că noile norme mai dure le forţează să pună deoparte rezerve mai mari în defavoarea creditelor, iar unele dintre bănci susţin că noile reguli le-au obligat să înceteze tranzacţiile cu titluri de valoare, ceea ce face pieţele mai puţin lichide şi mai volatile.

Te-ar mai putea interesa și
Statul începe să vândă deja curentul cu dedicație? Nuclearelectrica a scos la vânzare energie la uluitorul preț de 450 de lei/MWh. Oferta a fost valabilă doar două zile, doar pe site, și nu a fost pentru oricine
Statul începe să vândă deja curentul cu dedicație? Nuclearelectrica a scos la vânzare energie la uluitorul preț de ...
În condițiile în care toți furnizorii de energie electrică se plâng de prețurile mari de achziție și, mai nou, de lipsa ofertelor de vânzare din piața angro, Nuclearelectrica, operatorul......
Afganistanul a încheiat un acord comercial cu Rusia pentru importul de petrol și cereale
Afganistanul a încheiat un acord comercial cu Rusia pentru importul de petrol și cereale
Afganistanul a încheiat un acord cu Rusia care prevede furnizarea de către Moscova a milioane de tone de produse petroliere ...
Rusia va cere o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU ca urmare a avarierii gazoductelor Nord Stream 1 și Nord Stream 2
Rusia va cere o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU ca urmare a avarierii gazoductelor Nord Stream 1 și Nord Stream ...
scurgerilor de gaze detectate din gazoductele Nord Stream 1 şi 2, după ce i-a cerut preşedintelui american Joe Biden să ...
Deficitul comercial al Statelor Unite s-a redus în august, în condițiile scăderii cererii după măsurile împotriva inflației luate de Fed
Deficitul comercial al Statelor Unite s-a redus în august, în condițiile scăderii cererii după măsurile împotriva ...
Deficitul comercial al SUA s-a atenuat în august, în urma declinului importurilor, ca urmare a încetinirii cererii interne, ...