Uniunea Europeană va bloca toate transporturile de arme care vin pe mare către Libia

Uniunea Europeană a cerut marţi sistarea luptelor în Libia, anunţând că va bloca livrările de arme care ajung în această ţară pe mare, în conformitate cu mandatul operaţiunii Irini, potrivit şefului diplomaţiei europene Josep Borrell (foto), citat de AFP, informează Agerpres.
Economica.net - mar, 12 mai 2020, 16:57
Uniunea Europeană va bloca toate transporturile de arme care vin pe mare către Libia

„Operaţiunea Irini, aprobată de Consiliu la 31 martie, are scopul să pună în aplicare embargoul asupra armelor decis de ONU, conform rezoluţiilor corespunzătoare ale Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, prin mijloace navale, aeriene şi prin satelit”, a amintit el într-o declaraţie publicată în timpul unei reuniuni a miniştrilor apărării din UE, desfăşurată în regim de videoconferinţă.

Operaţiunea militară Irini este funcţională din 4 mai cu prezenţa unei fregate a marinei franceze, „Jean Bart”, în zona desemnată pentru controlul respectării embargoului ONU.

Italia, care comandă operaţiunea, şi Grecia au angajat de asemenea nave de război pentru a completa dispozitivul, potrivit unor surse europene, citate de AFP.

Pentru a se asigura permanenţa în zona de supraveghere situată în estul coastei libiene sunt prevăzute rotaţii ale participanţilor.

Avioane de recunoaştere şi sateliţi furnizează de altfel informaţii despre activităţile în Libia şi în largul coastelor acestei ţări.

„Trebuie făcut totul pentru a se asigura aplicarea integrală şi efectivă a rezoluţiilor corespunzătoare ale Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, inclusiv la frontierele terestre şi aeriene cu Libia”, subliniază Josep Borrell în declaraţia sa.

„Uniunea Europeană cere ca toate părţile să acţioneze în mod responsabil şi să înceteze imediat luptele în toată Libia, care îi afectează înainte de toate pe civili, inclusiv pe migranţi, şi îi expun unor riscuri şi mai mari”, a insistat el.

Forţele mareşalului Khalifa Haftar, omul forte din estul libian, au lansat în aprilie 2019 o ofensivă pentru a cuceri Tripoli, unde îşi are sediul Guvernul de Uniune Naţională (GNA), recunoscut de ONU şi susţinut din punct de vedere militar de Turcia.

Ingerinţele străine fac dificile apelurile la negociere şi la respectarea încetării focului.

UE a amintit forţelor celor două tabere obligaţia de a „respecta dreptul internaţional, inclusiv dreptul internaţional umanitar” şi a avertizat că „cei care îl încalcă vor trebui să dea socoteală”.

„Armistiţiul trebuie să meargă împreună cu o reluare imediată a convorbirilor între părţi, sub egida ONU, şi în deplinul respect al acordului politic libian”, conchide Josep Borrell, invitând la numirea „cât mai curând posibil” a unui succesor al lui Ghassam Salame, reprezentantul special al Secretarului general şi şef al misiunii de sprijin a Naţiunilor Unite în Libia.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Italia a raportat un focar de gripă aviară înalt patogenă H5N8 într-o fermă comercială de curcani pentru îngrăşat, ...
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat în zona roșie
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat ...
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat, printr-o hotărâre, actualizarea listei ţărilor în ...
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl, celebra companie furnizoare de cafea şi ceai premium cu sediul central în capitala austriacă, a anunţat ...