Uniunea Europeană va debloca încă 1 miliard de euro pentru lupta împotriva Statului Islamic

Uniunea Europeană (UE) va debloca suplimentar un miliard de euro în următorii doi ani pentru a face faţă crizelor din Siria şi Irak, precum şi pentru a contracara 'ameninţarea' pe care o reprezintă gruparea Statul Islamic (SI), a anunţat vineri serviciul diplomatic european, informează AFP.
Economica.net - vin, 06 feb. 2015, 13:05
Uniunea Europeană va debloca încă 1 miliard de euro pentru lupta împotriva Statului Islamic

Aceste fonduri ar trebui să permită finanţarea unei ‘strategii globale’ formate din ‘măsuri politice, sociale şi umanitare vizând Siria şi Irakul, dar şi Libanul, Iordania şi Turcia’, a explicat şefa diplomaţiei UE, Federica Mogherini.

Reunind iniţiative în curs şi planificate ale UE şi ale statelor sale membre, ‘acest pachet va întări acţiunile noastre pentru a restaura pacea şi securitatea într-o regiune devastată de terorism şi de violenţă de multă vreme’, a adăugat Mogherini.

Noua strategie pleacă ‘de la angajamentul diplomatic şi furnizarea de servicii de bază şi ajunge până la întărirea capacităţilor în vederea dezvoltării de programe antiradicalizare, lupta împotriva finanţării terorismului, măsuri împotriva luptătorilor străini şi un mai bun control al frontierelor’, detaliază un comunicat.

Aproximativ 40% din noua anvelopă financiară va fi direcţionată spre gestionarea umanitară a crizelor din Siria şi Irak şi ajutarea refugiaţilor, punctul central al răspunsului european la situaţia din regiune. UE este primul donator pentru victimele crizei din Siria, cu deja peste 3,2 miliarde de euro.

De asemenea, va fi depus un efort suplimentar pentru a ‘preveni efectul de domino’ al acestor crize, ajutând ţările vecine, care primesc în total circa 3,8 milioane de refugiaţi, să facă faţă acestui aflux, să-şi ‘asigure securitatea şi să susţină efortul pe care îl fac comunităţile lor locale’.

Restul va fi destinat ‘luptei împotriva terorismului’, întărind în special ‘acţiunile statelor membre şi ale UE în vederea îngrădirii afluxului de combatanţi străini’ şi ajutorării ţărilor din regiune în lupta ‘împotriva extremismului violent’.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Sibiu – Pitești: Constructorul austriac Porr s-a apucat de organizarea de șantier pe secțiunea 4 – API
Autostrada Sibiu – Pitești: Constructorul austriac Porr s-a apucat de organizarea de șantier pe secțiunea 4 – ...
Constructorul austriac Porr a început organizarea de șantier pe secțiunea 4 Tigveni - Curtea de Argeș din Autostrada Sibiu - Pitești, a anunțat duminică Asociația Pro Infrastructură (API).......
Ce spune Guvernul despre posibilitatea introducerii de taxe noi pentru prosumatori
Ce spune Guvernul despre posibilitatea introducerii de taxe noi pentru prosumatori
După ce Economica a publicat materialul referitor la posibilitatea introducerii de taxe noi pentru prosumatori, așa cum ...
Bulgaria consideră cinică respingerea aderării sale la spaţiul Schengen
Bulgaria consideră cinică respingerea aderării sale la spaţiul Schengen
Preşedintele bulgar Rumen Radev a calificat drept cinic refuzul unor parteneri din UE de a primi ţara sa în spaţiul Schengen, ...
Angajări pe vase de croazieră în 2023: salariile oferite încep de la circa 1.400 euro net
Angajări pe vase de croazieră în 2023: salariile oferite încep de la circa 1.400 euro net
O agenţie de plasare a forţei de muncă recrutează 300 de oameni care vor să lucreze pe nave de croazieră în 2023. ...