Românii în 2020: sunt hiperselectivi în decizii și mai preocupați de mediu

Un trend nou îl reprezintă independența emoțională; 69% dintre români simt din ce în ce mai mult nevoia de spațiu personal și fac eforturi să se atașeze emoțional mai puțin de oameni, branduri, lucruri și locuri de muncăPrintre tendințele recente se constată și că românii devin mai toleranți, cu un discurs europenizat și incluziv (69% au confirmat acest lucru).
Ionut Tudorica - joi, 13 feb. 2020, 10:31
Românii în 2020: sunt hiperselectivi în decizii și mai preocupați de mediu

În 2020, numărul românilor care susțin și adoptă tendințe noi a crescut cu 7%, cea mai consistentă majorare înregistrată în cele trei ediții ale studiului, scrie Divizia de trend-uri Hunters a agentiei de cercetare de piață Unlock într-un studiu național care măsoară tendințele în stilul de viață al românilor.

Românii nu se grăbesc când trebuie să ia decizii importante în viața lor

Printre trendurile recente se evidențiază hiperselectivitatea în luarea deciziilor, confirmată de 66% dintre respondenți. Ea se manifestă prin alegerea unor locuri de muncă provizorii, în așteptarea unor oportunități mai bune, dar și prin opțiunea pentru parteneri de viață/cuplu de tranziție din teama de asumare și de angajament pe termen lung a ceva de care nu sunt siguri. Românii amână mai mult luarea unei decizii, acest comportament fiind amplificat de multitudinea de opțiuni la îndemână și de mitul perfecțiunii. Astfel, hiperselectivitatea poate genera un blocaj, un efect de „sală de așteptare” care se răsfrânge asupra tuturor aspectelor vieții.
Românii, mai puțin atașați de brand-uri
Un alt trend identificat în ediția acesta este independența emoțională. Acest trend a înregistrat scoruri de confirmare mari (69%), ceea ce indică faptul că fenomenul are potențialul de a căpăta o și mai mare amploare în anii ce urmează. În 2020, românii fac eforturi să se atașeze emoțional mai puțin de oameni, branduri, lucruri și locuri de muncă. Ca exemple de comportament, ei învață că ei sunt propria lor familie, călătoresc și merg la evenimente și în locuri publice singuri pentru că așa se simt mai bine.

Mediul, o preocupare în creștere a românilor în 2020

O amploare medie (61%) o are de exemplu preocuparea pentru problemele de mediu, în creștere față de 2019. Asta se traduce nu doar prin faptul că oamenii reciclează mai mult (sticlă, plastic, hârtie) în ciuda percepției generale cum că în România sistemele pentru sustenabilitate nu funcționează, ci și prin recursul la organizații și companii private care se ocupă de reciclare (ulei, electronice, mobilă etc).

Toleranța, teama de dezumanizare și acceptarea vulnerabilității, printre tendințele din acest an
Mai mult, printre tendințele recente se constată și că românii devin mai toleranți, cu un discurs europenizat și incluziv (69% au confirmat acest lucru).

Totodată, continuă creșterea trendurilor care vorbesc despre teama de dezumanizare. 71% dintre români confirmă redescoperirea bucuriei micilor plăceri, fie că e vorba de o vacanță petrecută acasă sau relaxarea pe care le-o dă gătitul. 63% dintre ei constată o tendință de căutare a autenticității, inclusiv prin reinventarea portului popular și apetența pentru produse hand-made.

În plus, 66% dintre romani confirmă trendul vulnerabilității, asta însemnând de la deschiderea pentru couchsurfing și până la programe educaționale care se concentrează asupra dezvoltării inteligenței emoționale.
„Tendința de regăsire de sine și de refacere a conexiunii emoționale reale cu ceilalți se află însă într-un stadiu incipient în România anului 2020. E ca și cum oamenii și-au planificat să o ia pe acest drum și au făcut abia primii pași, destul de timizi. Oscilează mai mult în a investi încredere totală într-un proiect sau într-o relație și au în permanență în minte acel backup plan de a reîncerca și reîncerca până găsesc proiectul ideal, relația ideală, job-ul ideal. Asistăm astfel la conturarea unei perioade de scepticism, neîncredere și chiar cinism care ar putea bloca acest drum spre regăsirea autenticității și a emoției prin simplul fapt că oamenii s-ar putea să nu recunoască ceea ce-și doresc cu adevărat în timp real, tentați fiind de această lume «plină de oportunități»”, a declarat Adina Vlad, Managing Partner Unlock Market Research.

Studiul a fost realizat în decembrie 2019 pe un eșantion de 1000 de persoane cu vârste cuprinse între 16 și 55 ani, și arată cum oamenii și-au regândit atitudinile și modul în care trăiesc, acestea fiind prezentate sub forma a 20 trenduri sociale și profesionale. Studiul în versiune completă este disponibil la cerere la Unlock Market Research.

Te-ar mai putea interesa și
Românii pe ultimele locuri în UE când vine vorba de achiziţionarea de cărţi online
Românii pe ultimele locuri în UE când vine vorba de achiziţionarea de cărţi online
În 2023, la nivelul Uniunii Europene, 13,4% din rezidenţi au cumpărat online cărţi, reviste sau ziare tipărite şi doar 7,2% din rezidenţii UE au făcut achiziţii online de cărţi......
Profi își extinde serviciile de retail media către toate brandurile și agențiile specializate, în colaborare cu Footprints AI
Profi își extinde serviciile de retail media către toate brandurile și agențiile specializate, în colaborare cu Footprints ...
După șase luni în care a derulat campanii pilot cu un număr limitat de branduri și agentii de media, Profi, rețeaua ...
Ciolacu: Proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România, în lucru la Ministerul Muncii
Ciolacu: Proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România, în lucru la Ministerul Muncii
Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, să pună în transparenţă, imediat după ...
Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o instalație inovatoare pentru captarea și utilizarea carbonului VIDEO
Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o instalație inovatoare pentru captarea și utilizarea carbonului VIDEO
OMV Petrom, cel mai mare producător integrat de energie din sud-estul Europei, va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă ...