UNSAR: Autorităţile au luat cea mai bună decizie privind asigurările de garanţie

Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România ( UNSAR) consideră că decizia autorităţilor privind menţinerea asigurărilor de garanţie reprezintă soluţia corectă care asigură o concurenţă sănătoasă pe piaţă.
Economica.net - mie, 20 iun. 2018, 13:28
UNSAR: Autorităţile au luat cea mai bună decizie privind asigurările de garanţie

Potrivit unui comunicat al organizaţiei remis miercuri AGERPRES, prin Hotărârea de Guvern privind procesul de atribuire a contractelor de achiziţii publice, apărută în Monitorul Oficial, luni, pe 18 iunie 2018, asigurările de garanţii, atât cele de participare, cât şi cele de bună execuţie sunt acceptate în continuare în cadrul procedurilor de licitaţie publică.

‘UNSAR împreună cu celelalte entităţi implicate au reacţionat prompt la proiectul de lege care excludea societăţile de asigurare din procesul de emitere a acestor produse financiare. UNSAR alături de PRBAR, UNSICAR, ASF şi ANAP au pus bazele unui grup de lucru cu scopul de a identifica cele mai coerente soluţii pentru păstrarea asigurărilor de garanţii în cadrul procedurilor de achiziţii publice’, se arată în comunicat.

Potrivit UNSAR, în urma întâlnirilor din grupul de lucru, asociaţiile au transmis către Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP) şi Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) o serie de propuneri pentru modificarea Proiectului de Hotărâre de Guvern care ar fi limitat accesul pe piaţa achiziţiilor publice a investitorilor care nu au o capacitate financiară suficientă ca să susţină atât costurile necesare obţinerii unor instrumente de garanţie emise de instituţiile de credit, cât şi costurile de realizare a investiţiei.

UNSAR menţionează că a avut un dialog permanent cu Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice care a fost extrem de deschisă în identificarea unor măsuri conexe pentru eficientizarea modului de funcţionare a produselor şi menţinerea acestora în procesul licitaţiilor publice.

‘Efortul comun şi colaborarea cu toate părţile implicate au dus la cea mai bună decizie şi astfel s-au obţinut soluţii viabile care conduc la o dezvoltare sănătoasă a pieţei de asigurări. Grupul de lucru nou înfiinţat, format din UNSAR, ANAP, ASF, UNSICAR şi PRBAR îşi va continua activitatea şi are ca obiectiv realizarea unui cod de bune practici, astfel încât soluţiile propuse să poată fi valorificate eficient în piaţă’, se menţionează în document.

Potrivit UNSAR, societăţile de asigurare emit încă din 2009 instrumente de garantare de tipul garanţiilor de participare la licitaţie şi garanţiilor de bună execuţie, asigurând astfel o alternativă la clasica scrisoare de garanţie bancară. Raţionamentul care a stat la baza introducerii dreptului operatorilor economici de a prezenta garanţia de participare şi de bună execuţie şi sub forma unui instrument de garantare emis de o societate de asigurări a fost tocmai pentru a limita costurile pe care aceştia le suportă în cadrul participării la licitaţiile publice, dar şi pentru a stimula concurenţa în zona IMM-urilor.

Măsura a vizat stimularea economiei, obiectiv care se constituie prioritar şi în prezent pentru România. În acest context, UNSAR consideră că este absolut necesar ca industria de asigurări să fie utilizată pentru creşterea şi dezvoltarea investiţiilor în proiecte de ţară, prin oferirea solvabilităţii companiilor în contractele de achiziţii publice.

Te-ar mai putea interesa și
S-au lansat apelurile pentru programul „Primul student din familie”, cu un buget de 50 de milioane de euro. Câți bani vor primii elevii
S-au lansat apelurile pentru programul „Primul student din familie”, cu un buget de 50 de milioane de euro. Câți bani ...
Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Educație și Ocupare (PEO), și în parteneriat cu Ministerul Educației, lansează apelurile......
Restricţii de circulaţie în timpul nopţii pe un sector al DN1, până duminică dimineaţa
Restricţii de circulaţie în timpul nopţii pe un sector al DN1, până duminică dimineaţa
Traficul rutier va fi restricţionat pe timpul nopţii, în perioada 29 - 31 martie, pe un sector al DN 1, pentru executarea ...
Noul terminal al aeroportului din Iași, care a costat peste 65 de milioane de euro, se inaugurează azi FOTO
Noul terminal al aeroportului din Iași, care a costat peste 65 de milioane de euro, se inaugurează azi FOTO
Constructorul STRABAG anunță finalizarea terminalului T4 al Aeroportului Internațional Iași. Proiectul, evaluat la aproximativ ...
MApN: Elemente ale unei posibile drone au fost identificate în Insula Mare a Brăilei
MApN: Elemente ale unei posibile drone au fost identificate în Insula Mare a Brăilei
 Ministerul Apărării Naţionale (MApN) informează că în seara zilei de joi au fost identificate fragmente care par ...