UNSAR: Peste un sfert dintre români sunt mai interesaţi de asigurările de sănătate ca urmare a pandemiei Covid-19

Aproape 30% dintre români declară că sunt mai interesaţi de asigurările voluntare de sănătate, posibil ca urmare a pandemiei Covid-19, în condiţiile în care riscul de îmbolnăvire este unul dintre principalii factori care pot afecta situaţia financiară actuală, fiind menţionat ca motiv de îngrijorare pentru 58% dintre respondenţi, arată rezultatele Barometrului Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare (UNSAR) - Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) privind Percepţia riscului şi cultura asigurărilor din România.
Economica.net - mie, 01 iul. 2020, 08:40
UNSAR: Peste un sfert dintre români sunt mai interesaţi de asigurările de sănătate ca urmare a pandemiei Covid-19

”28% dintre români declară că sunt mai interesaţi de asigurările voluntare de sănătate, posibil ca urmare a pandemiei COVID-19, în condiţiile în care riscul de îmbolnăvire este unul dintre principalii factori care pot afecta situaţia financiară actuală – fiind menţionat ca motiv de îngrijorare pentru 58% dintre respondenţi”, arată Barometrul IRES-UNSAR privind Percepţia riscului şi cultura asigurărilor din România.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de bază de 1.309 persoane cu vârste cuprinse între 18 şi 50 de ani şi pe un eşantion de screening de 2.555 de persoane cu vârsta de peste 18 ani, prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing), cu o eroare maximă tolerată de ±2,7% pentru eşantionul de bază şi de ±2% pentru eşantionul de screening.

De asemenea, un alt studiu detaliat pe serviciile medicale şi pe asigurările de sănătate realizat în 2019, înainte de pandemia de Covid-19, de către IRES la solicitarea UNSAR, indică faptul că 36% dintre români consideră asigurările voluntare de sănătate ca fiind soluţia preferată pentru a putea accesa servicii medicale mai bune. Potrivit acestuia, două treimi dintre respondenţi (67%) preferă să aibă acces rapid şi garantat la unele servicii medicale incluse în pachetul de bază, cu plata suplimentară pentru proceduri mai sofisticate sau condiţii de spitalizare mai bune.

În acelaşi timp, 6 din 10 respondenţi (61%) au declarat că ar fi de acord să plătească în plus pentru a avea acces la diferite servicii de calitate mai bună într-un spital de stat, în special pentru condiţii mai bune de internare. Aproximativ jumătate dintre intervievaţi afirmă că ar accepta creşterea costurilor pentru accesul la un anumit medic sau pentru o calitate mai bună a procedurilor medicale mai complexe în cazul în care ar merge într-un spital de stat.

”Care sunt serviciile pentru care românii ar fi dispuşi să plătească suplimentar, pentru avea acces mai rapid sau a beneficia de o calitate mai bună: analizele de laborator (73%); cazurile de recuperare medicală (69%); imagistică medicală şi ambulatoriu de specialitate (67%, respectiv 65%); intervenţii chirurgicale sau spitalizare (64%, respectiv 60%)”, se arată în studiu.

Cei mai mulţi (o treime) dintre cei care au răspuns că ar opta pentru o asigurare medicală afirmă că ar investi suplimentar între 50 şi 100 de lei/lună, iar un sfert ar plăti sub 50 lei/lună pentru acest serviciu. 14% dintre cei intervievaţi spun că ar fi dispuşi să plătească între 101-300 de lei/lună pentru o asigurare privată de sănătate, 5% ar investi între 301-500 de lei, iar 2% dintre respondenţi ar aloca peste 500 de lei, arată rezultatele studiului citat.

În acelaşi timp, sistemul public de sănătate rămâne principala soluţie la care apelează românii atunci când au probleme de sănătate, fapt întărit şi de studiul citat. Acesta arată că aproximativ 61% dintre intervievaţi se declară mulţumiţi şi foarte mulţumiţi de calitatea acestor servicii.

În ceea ce priveşte serviciile de care s-au arătat nemulţumiţi o mare parte dintre respondenţi, acestea sunt: durata mare de aşteptare în faţa cabinetului medical (45%), perioada lungă de aşteptare pentru programare la medic (44%), epuizarea rapidă a serviciilor gratuite (43%), lipsa igienei din spitale şi lipsa dotărilor sau materialelor necesare actului medical (câte 35%).

„Rezultatele cercetărilor realizate la solicitarea UNSAR arată că asigurările private de sănătate sunt o soluţie optimă pentru a creşte accesul asiguraţilor la anumite categorii de servicii medicale şi pentru a aduce un plus de calitate serviciilor medicale din spitalele de stat. Sistemul asigurărilor voluntare de sănătate este un mecanism complementar de a îmbunătăţi accesul la servicii medicale pentru românii dispuşi să plătească suplimentar faţă de contribuţia obligatorie la asigurări sociale de sănătate (CASS) şi nu un substitut pentru sistemul public”, a declarat Adrian Marin, preşedintele UNSAR.

La finele anului 2019, statisticile privind evoluţia pieţei de asigurări private de sănătate au indicat prime brute subscrise în valoare de aproximativ 372 milioane lei, în creştere cu 11% faţă de 2018, potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară, aceasta reprezentând o dovadă suplimentară a preferinţei în continuă creştere a clienţilor faţă de poliţele voluntare de sănătate.

Înfiinţată în 1994, Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România reprezintă 20 de companii de profil. Acestea deţin o pondere de aproximativ 80% din piaţa locală de asigurări.

Înfiinţat în 2009, Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie activează pe piaţa de cercetare din România şi funcţionează ca un think tank independent, o parte dintre studiile şi proiectele pe care le dezvoltă fiind dedicate optimizării politicilor publice în diferite domenii ale societăţii româneşti.

Te-ar mai putea interesa și
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Statele membre ale Uniunii Europene au exportat anul trecut în ţările din afara blocului comunitar 867.000 de tone de ciocolată şi batoane de ciocolată, cu 2% mai mult faţă de 2022 (852.000......
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
România are un preţ la energie electrică cel mai mic din regiune, fiind un efect al investiţiilor în "energie verde, ...
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Prăbuşirea podului Francis Scott Key din Baltimore are efecte diferite asupra producătorilor de automobile din Germania, ...
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv în sarcina autorităţilor
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv ...
Chestorul general de poliţie Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI, a afirmat, joi, că, începând cu ziua de duminică, ...