UNSICAR: Statul creează confuzie când despăgubeşte persoane obligate prin lege să îşi asigure casele

Acoperirea de către stat a pagubelor provocate proprietarilor de inundaţii, alunecări de teren sau cutremure, care prin lege erau obligaţi să îşi asigure locuinţele, creează confuzie în rândul populaţiei, a declarat marţi Bogdan Andriescu, preşedintele asociaţiei naţionale a brokerilor, UNSICAR.
Economica.net - mar, 15 oct. 2013, 13:08
UNSICAR: Statul creează confuzie când despăgubeşte persoane obligate prin lege să îşi asigure casele

„Legea este foarte clară. Toţi proprietarii de locuinţe trebuie să îşi asigure locuinţele. Dacă statul acoperă daunele, aşa cum s-a întâmplat în urma inundaţiilor din judeţul Galaţi, atunci creezi confuzie în rândul populaţiei. Un alt element de confuzie a fost o ştire difuzată de un post TV, care făcea referire la faptul că în localităţile afectate de inundaţii sau cutremure brokerii au oferit sume derizorii în raport cu daunele pentru a răscumpăra contractele de asigurare. Conform legii, brokerii intermediază vânzarea poliţelor emise de asigurători către asiguraţi. Brokerii nu despăgubesc asiguraţii, ci asigurătorii”, a spus Andriescu, prezent la un eveniment de specialitate.

În urma inundaţiilor care au avut loc în luna septembrie în judeţul Galaţi, Guvernul a anunţat că va finanţa lucrările de consolidarea si reparare a locuinţelor distruse sau avariate, estimate la 25 milioane de lei.

Potrivit legii, toţi proprietarii de locuinţe au obligaţia de a încheia PAD, poliţa de asigurare obligatorie emisă de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), care protejează împotriva riscurilor catastrofice (cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor) în limita unei sumei asigurate de 20.000 sau 10.000 euro, în funcţie de structura constructivă a locuinţei asigurate.

De asemenea, proprietarii care nu îşi asigură locuinţele vor fi amendaţi de autorităţile locale cu până la 500 lei şi dacă sunt afectaţi de unul din cele trei riscuri (cutremur, inundaţie, alunecare de teren) nu vor mai primi ajutoare de la autorităţi pentru refacerea gospodăriilor afectate, potrivit legislaţiei.

Datele prezentate de PAID arată că în urma inundaţiilor din judeţul Galaţi 29 localităţi au fost afectate, iar 3.447 locuinţe au fost inundate. Dintre acestea, 485 de locuinţe sunt în pericol de prăbusire, iar 227 case au fost distruse.

„Numărul dosarelor deschise pentru daunele produse de inundaţii la nivelul judeţului Galati se ridică la 30. PAID a plătit deja 75.800 lei, dintr-un total estimat la 306.163 lei”, a declarat directorul general al PAID, Nicoleta Radu-Neacşu, prezent la eveniment.

PAID a fost înfiinţată în septembrie 2009. Cei mai mari acţionari ai asigurătorului sunt Astra, Groupama şi Platinum, fiecare cu 15%. Generali România are o participaţie de 11%, iar ABC Asigurări, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins, Grawe România şi UNIQA România deţin câte 5,5% din acţiuni.

Primele poliţe emise de PAID, cunoscute şi sub denumirea PAD, au fost emise în iulie 2010.

La finele lunii septembrie, portofoliul PAID includea aproximativ 426.000 de poliţe, de la 330.103 poliţe la începutul anului.

Fondul locativ naţional numără aproximativ 8,5 milioane de locuinţe.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Cazuri suspecte de infectarea cu noua tulpină Omicron sunt investigate în Germania și Cehia
Cazuri suspecte de infectarea cu noua tulpină Omicron sunt investigate în Germania și Cehia
Un prim caz suspect de infectare cu noua variantă de coronavirus, Omicron, a fost detectat în Germania la o persoană întoarsă ...
Românii care vin din sudul Africii intră în carantină pentru 14 zile. Șapte state din regiune au fost introduse în zona roșie
Românii care vin din sudul Africii intră în carantină pentru 14 zile. Șapte state din regiune au fost introduse în ...
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că sâmbătă a fost adoptată o Hotărâre a CNSU în baza căreia ...
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino, percheziționat de polițiști. Zeci de transferuri sunt suspecte
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino, percheziționat de polițiști. Zeci de transferuri sunt suspecte
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino a fost percheziţionat vineri de poliţia financiară, în legătură cu zeci de ...