UNTRR: Comisia de Transport din PE a ajuns la un compromis privind liberalizarea transportului rutier de persoane în UE

Comisia de Transport şi Turism a Parlamentului European (TRAN) a ajuns la un compromis privind măsurile de liberalizare a transportului rutier de persoane în Uniunea Europeană, propuse în Pachetul de Mobilitate Curată, informează, miercuri, Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), într-un comunicat.
Economica.net - mie, 23 ian. 2019, 09:22
UNTRR: Comisia de Transport din PE a ajuns la un compromis privind liberalizarea transportului rutier de persoane în UE

„Comisia de Transport şi Turism a Parlamentului European – TRAN a votat pe 22.01.2019 iniţiativa legislativă de revizuire a Regulamentului 1073/2009 vizând măsuri importante de liberalizare a transportului rutier de persoane în UE şi a aprobat amendamentele de compromis propuse de raportorul TRAN cu privire la revizuirea Regulamentului 1073/2009 referitor la regulile de acces la piaţa internaţională a serviciilor de transport cu autocarul şi autobuzul. Acest dosar legislativ important al Pachetului Mobilitate Curată (2) propus de Comisia Europeană pe 08.11.2017 este acum pregătit pentru votul final în plenul Parlamentului European”, se menţionează în comunicat.

Transportatorii români au apreciat rezultatul votului care a avut loc în Comisia TRAN pentru revizuirea Regulamentului 1073/2009, deoarece iniţiativa legislativă a inclus următoarele măsuri susţinute de UNTRR: a fost reintrodusă noţiunea de „excursie locală”, ca fiind parte a unui serviciu ocazional internaţional pentru a nu fi confundată cu operaţiunile de cabotaj şi supusă regimului detaşării, s-a stabilit că pentru furnizarea de servicii regulate domestice este obligatorie înfiinţarea unei firme în respectivul stat membru, pentru garantarea concurenţei loiale şi a fost menţinută derogarea de 12 zile de conducere consecutive pentru şoferii care fac transport rutier de persoane.

Cu toate acestea, UNTRR reiterează necesitatea stabilirii unui echilibru optim între deschiderea pieţelor interne şi protejarea serviciilor publice.

„Deşi salutăm rezultatul votului TRAN, continuăm să semnalăm faptul că este necesară stabilirea unui echilibru optim între deschiderea pieţelor interne şi protejarea serviciilor publice. În ceea ce priveşte paşii următori, raportorul TRAN a precizat, după vot, că este probabil ca raportul TRAN referitor la revizuirea Regulamentului 1073/2009 privind regulile de acces la piaţa internaţională a serviciilor de transport cu autocarul şi autobuzul să fie votat în plenul Parlamentului European în luna martie 2019”, se precizează în comunicat.

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România consideră că liberalizarea transporturilor rutiere, atât de marfă cât şi de persoane, este o prioritate la nivelul Uniunii Europene, conform foii de parcurs a Comisiei Europene pentru un spaţiu european unic al transporturilor.

„Preşedinţia Română a Consiliului de Transport UE trebuie să susţină crearea unei pieţe unice veritabile de transport rutier de persoane în Uniunea Europeană, oferind transportatorilor rutieri români noi oportunităţi de afaceri şi de diversificare a serviciilor de transport rutier de persoane la nivel european”, se mai arată în document.

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) este o organizaţie profesională şi patronală, neguvernamentală, independentă, apolitică, fondată în 1990 pe principii democratice, care promovează şi apără interesele transportatorilor rutieri pe plan intern şi internaţional, înregistrând de la înfiinţare până în prezent peste 16.000 de firme înscrise – operatori care efectuează transporturi interne şi internaţionale de marfă şi persoane.

Sursa: AGERPRES

Te-ar mai putea interesa și
SUA: Instanţa respinge din nou pachetul de compensaţii de 56 miliarde dolari al şefului Tesla
SUA: Instanţa respinge din nou pachetul de compensaţii de 56 miliarde dolari al şefului Tesla
Un tribunal din Delaware, SUA, a reafirmat luni decizia sa de a respinge pachetul de compensaţii 56 miliarde de dolari pentru directorul general al Tesla, Elon Musk, în pofida sprijinului......
Călin Georgescu, interviu în Politico: Mă refeream la recuperarea a ceea ce a fost privatizat și a fost privatizat greșit. În România, nicio privatizare nu este justificată
Călin Georgescu, interviu în Politico: Mă refeream la recuperarea a ceea ce a fost privatizat și a fost privatizat greșit. ...
Într-un interviu acordat Politico, Călin Georgescu, admiratorul populist al președintelui rus Vladimir Putin și al președintelui ...
Germania: Indicele bursier DAX depăşeşte pentru prima dată pragul de 20.000 puncte
Germania: Indicele bursier DAX depăşeşte pentru prima dată pragul de 20.000 puncte
Indicele principal DAX 40 al Bursei de la Frankfurt a depăşit pentru prima dată valoarea de 20.000 puncte, în pofida ...
NATO face exerciții în Marea Baltică, poate și pentru a preîntâmpina noi atacuri ale cablurilor submarine
NATO face exerciții în Marea Baltică, poate și pentru a preîntâmpina noi atacuri ale cablurilor submarine
În 18 noiembrie, la câteva ore după ce două cabluri de comunicaţii au fost tăiate în Marea Baltică, 30 de vase NATO ...