UNTRR: Comisia de Transport din PE a ajuns la un compromis privind liberalizarea transportului rutier de persoane în UE

Comisia de Transport şi Turism a Parlamentului European (TRAN) a ajuns la un compromis privind măsurile de liberalizare a transportului rutier de persoane în Uniunea Europeană, propuse în Pachetul de Mobilitate Curată, informează, miercuri, Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), într-un comunicat.
Economica.net - mie, 23 ian. 2019, 09:22
UNTRR: Comisia de Transport din PE a ajuns la un compromis privind liberalizarea transportului rutier de persoane în UE

„Comisia de Transport şi Turism a Parlamentului European – TRAN a votat pe 22.01.2019 iniţiativa legislativă de revizuire a Regulamentului 1073/2009 vizând măsuri importante de liberalizare a transportului rutier de persoane în UE şi a aprobat amendamentele de compromis propuse de raportorul TRAN cu privire la revizuirea Regulamentului 1073/2009 referitor la regulile de acces la piaţa internaţională a serviciilor de transport cu autocarul şi autobuzul. Acest dosar legislativ important al Pachetului Mobilitate Curată (2) propus de Comisia Europeană pe 08.11.2017 este acum pregătit pentru votul final în plenul Parlamentului European”, se menţionează în comunicat.

Transportatorii români au apreciat rezultatul votului care a avut loc în Comisia TRAN pentru revizuirea Regulamentului 1073/2009, deoarece iniţiativa legislativă a inclus următoarele măsuri susţinute de UNTRR: a fost reintrodusă noţiunea de „excursie locală”, ca fiind parte a unui serviciu ocazional internaţional pentru a nu fi confundată cu operaţiunile de cabotaj şi supusă regimului detaşării, s-a stabilit că pentru furnizarea de servicii regulate domestice este obligatorie înfiinţarea unei firme în respectivul stat membru, pentru garantarea concurenţei loiale şi a fost menţinută derogarea de 12 zile de conducere consecutive pentru şoferii care fac transport rutier de persoane.

Cu toate acestea, UNTRR reiterează necesitatea stabilirii unui echilibru optim între deschiderea pieţelor interne şi protejarea serviciilor publice.

„Deşi salutăm rezultatul votului TRAN, continuăm să semnalăm faptul că este necesară stabilirea unui echilibru optim între deschiderea pieţelor interne şi protejarea serviciilor publice. În ceea ce priveşte paşii următori, raportorul TRAN a precizat, după vot, că este probabil ca raportul TRAN referitor la revizuirea Regulamentului 1073/2009 privind regulile de acces la piaţa internaţională a serviciilor de transport cu autocarul şi autobuzul să fie votat în plenul Parlamentului European în luna martie 2019”, se precizează în comunicat.

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România consideră că liberalizarea transporturilor rutiere, atât de marfă cât şi de persoane, este o prioritate la nivelul Uniunii Europene, conform foii de parcurs a Comisiei Europene pentru un spaţiu european unic al transporturilor.

„Preşedinţia Română a Consiliului de Transport UE trebuie să susţină crearea unei pieţe unice veritabile de transport rutier de persoane în Uniunea Europeană, oferind transportatorilor rutieri români noi oportunităţi de afaceri şi de diversificare a serviciilor de transport rutier de persoane la nivel european”, se mai arată în document.

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) este o organizaţie profesională şi patronală, neguvernamentală, independentă, apolitică, fondată în 1990 pe principii democratice, care promovează şi apără interesele transportatorilor rutieri pe plan intern şi internaţional, înregistrând de la înfiinţare până în prezent peste 16.000 de firme înscrise – operatori care efectuează transporturi interne şi internaţionale de marfă şi persoane.

Sursa: AGERPRES

Te-ar mai putea interesa și
Germania va crea un fond de 10 miliarde de euro pentru finanţarea start-up-urilor din tehnologie
Germania va crea un fond de 10 miliarde de euro pentru finanţarea start-up-urilor din tehnologie
Germania a decis să deblocheze 10 miliarde de euro pentru a susţine start-up-urile din tehnologie în etapa lor de creştere, o decizie care va impulsiona un sector care este crucial pentru......
Scăderea costurilor pentru energiile regenerabile subminează termocentralele pe cărbune – Agenţia Internaţională pentru Energie Regenerabilă
Scăderea costurilor pentru energiile regenerabile subminează termocentralele pe cărbune – Agenţia Internaţională ...
Costul surselor de producţie a energiei regenerabile este mai mic decât cel al noilor termocentrale pe cărbune şi chiar ...
Parteneriat între Finastra și Uni Systems pentru soluții și servicii de trezorerie, plăți și risc pe piața din Romania
Parteneriat între Finastra și Uni Systems pentru soluții și servicii de trezorerie, plăți și risc pe piața din Romania
Finastra a încheiat un nou parteneriat cu Uni Systems Information Technology S.M.SA (Uni Systems), o companie de integrare ...
Joburi în IT. Compania de tehnologie SII România angajează peste 150 de ingineri
Joburi în IT. Compania de tehnologie SII România angajează peste 150 de ingineri
SII România, companie multinațională specializată în servicii și soluții IT, a încheiat anul fiscal 2020 (aprilie ...