UNTRR: Riscul producerii Brexit fără un acord între Marea Britanie şi UE ameninţă sectorul transporturilor rutiere

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) avertizează asupra faptului că votul din Parlamentul britanic împotriva Acordului Brexit negociat cu Uniunea Europeană sporeşte semnificativ riscul ieşirii Marii Britanii din UE fără un acord, cu efecte negative în sectorul transportului rutier.
Economica.net - vin, 18 ian. 2019, 14:44
UNTRR: Riscul producerii Brexit fără un acord între Marea Britanie şi UE ameninţă sectorul transporturilor rutiere

„UNTRR este profund îngrijorată de efectele unui Brexit fără un acord cu UE, efecte care se vor răsfrânge asupra transportului rutier de mărfuri şi de persoane către şi dinspre Marea Britanie. Planurile de urgenţă ale Comisiei Europene şi ale guvernului britanic nu vor putea răspunde nevoilor operaţionale actuale ale companiilor de transport rutier comercial şi ale clienţilor acestora”, spun transportatorii, într-un comunicat.

Potrivit acestuia, un Brexit fără un acord cu UE nu ar fi trebuit să fie o opţiune, dar, în momentul de faţă, este aproape o realitate.

„Cu doar două luni până la ieşirea Marii Britanii din UE, lipsa clarităţii reprezintă cea mai mare provocare. Se prevede un viitor cu consecinţe economice extrem de grave pentru societate şi mediul de afaceri, deoarece lipsesc clarificările privind vama şi accesul pe piaţă pentru milioane de operaţiuni de transport rutier care efectuează, în mod regulat, curse din şi spre Marea Britanie”, se arată în comunicat.

UNTRR explică faptul că Marea Britanie va fi o ţară terţă în relaţia cu UE, ceea ce presupune ca mărfurile să fie supuse supravegherii şi controlului vamal, ceea ce va implica aplicarea de taxe vamale, interdicţii sau restricţii pentru anumite bunuri, îndeplinirea formalităţilor vamale, iar autorizaţiile vamale emise de Marea Britanie nu vor mai fi valabile în UE.

Comerţul şi furnizarea de mărfuri vor suferi, iar costurile vor creşte cu cel puţin 10%. Într-o zi obişnuită, până la 10.000 de camioane trec numai prin portul Dover. În ciuda tuturor planurilor de urgenţă, operatorii de transport rutier, clienţii şi guvernele lor nu sunt pregătiţi pentru un scenariu fără acord până la 30 martie 2019.

Fără un acord, companiile de transport rutier îşi vor reduce drepturile de exploatare a pieţei în mod serios şi acest lucru va avea un impact negativ asupra furnizării mărfurilor. Un număr din ce în ce mai mare de companii din UE au în vedere suspendarea operaţiunilor în zilele următoare termenului-limită Brexit.

UNTRR solicită implicarea activă a factorilor de decizie politică din România, prin Preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene, şi Marea Britanie pentru a oferi claritate în ceea ce priveşte modul de urmat după 30 martie 2019 şi a-şi intensifica eforturile pentru a pune în aplicare soluţiile potrivite pentru transportul rutier.

În comunicat se mai arată că Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord va ieşi din Uniunea Europeană (UE) vineri, 29 martie 2019, la miezul nopţii. Începând cu data de 30 martie 2019, Regatul Unit va deveni o ţară terţă, iar legislaţia UE va înceta să se aplice Regatului Unit.

Conform Comisiei Europene, repercursiunile în diferitele domenii ale transportului rutier sunt, în special, faptul că certificatele şi atestatele de competenţă profesională emise conform legislaţiei UE de către Regatul Unit nu vor mai fi valabile în UE-27, iar licenţele comunitare pentru transportul internaţional de marfă eliberate de autorităţile competente ale Marii Britanii nu vor mai fi valabile în UE-27.

Operatorii de transport rutier de mărfuri stabiliţi în Marea Britanie nu vor mai avea acces la piaţa internă a transportului rutier de mărfuri din Uniune. Licenţele comunitare pentru transportul internaţional de persoane cu autocarul şi autobuzul eliberate de autorităţile competente ale Marii Britanii nu vor mai fi valabile în UE-27.

De asemenea, Regatul Unit nu se va mai încadra în domeniul de aplicare al Acordului Interbus privind transportul internaţional ocazional de călători cu autocare şi autobuze.

Afacerile dintre UE şi Regatul Unit se bazează pe o piaţă a transporturilor rutiere transfrontaliere, care susţine importurile şi exporturile şi menţine lanţurile de aprovizionare integrate.

În perioada 2017 – martie 2018, un număr de 3,5 milioane de autovehicule de transport marfă au efectuat operaţiuni rutiere din Regatul Unit în Europa. În 2017, autovehiculele de transport marfă înregistrate în Regatul Unit au efectuat 261.000 de operaţiuni de transport din Regatul Unit către Europa continentală şi 83.000 de operaţiuni de transport din Regatul Unit în Republica Irlanda.

Peste 80% din mărfurile transportate de autovehiculele grele de marfă între Regatul Unit şi Europa continentală sunt operate de transportatorii din UE.

În ceea ce priveşte transportul călătorilor cu autocarul, în 2016, un număr de 1,4 milioane de vizitatori din UE au călătorit cu autocarele în Regatul Unit şi 1,5 milioane de rezidenţi din Regatul Unit au ajuns cu autocarele în UE.

Totodată, în 2016, au fost efectuate 5,8 milioane de călătorii cu automobile personale înregistrate în Regatul Unit către UE (cu excepţia călătoriilor transfrontaliere cu automobile personale în Republica Irlanda).

În ceea ce priveşte introducerea obligativităţii deţinerii unui paşaport la intrarea în Marea Britanie, situaţia este puţin probabilă având în vedere că există ţări non-UE din jurul României care acceptă doar cartea de identitate la intrarea în ţară.

„Realitatea e că nimeni nu cunoaşte ce se va întâmpla după 29.03.2019, cea mai mare probabilitate fiind ca perioada de tranziţie să fie prelungită, urmând un Brexit dur’, se mai arată în comunicat

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) este o organizaţie profesională şi patronală, neguvernamentală, independentă, apolitică, fondată în 1990 pe principii democratice, care promovează şi apără interesele transportatorilor rutieri pe plan intern şi internaţional, înregistrând de la înfiinţare până în prezent peste 16.000 de firme înscrise – operatori care efectuează transporturi interne şi internaţionale de marfă şi persoane.

Te-ar mai putea interesa și
Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în Transilvania
Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în Transilvania
Cultura grâului de toamnă este afectată de secetă pedologică moderată şi puternică în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia, precum şi local în estul şi sudul Transilvaniei, potrivit......
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare a preţurilor
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare ...
Retailerii francezi vor trebui să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere ...
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Acţiunile producătorului suedez de camioane Volvo AB au scăzut vineri cu 5,9%, după ce grupul chinez Geely şi-a vândut ...
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
Banca Centrală Europeană urmează să ordone grupului bancar italian UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia, pe ...