Untul devine tot mai scump în UE. Prețul este la cel mai mare nivel din iunie 2019

Untul devine tot mai scump pe piața europeană, urmare a producției tot mai scăzute. Prețul mediu la nivel european a atins cel mai mare nivel din iunie 2019, respectiv 400 de euro suta de kg.
Alina Stanciu - mie, 21 apr. 2021, 22:09
Untul devine tot mai scump în UE. Prețul este la cel mai mare nivel din iunie 2019

Prețul mediu per 100 de kg de unt a crescut la nivelul UE, în medie, cu 34% față de perioada similară a anului trecut, până la 401 euro și atinge astfel cel mai mare nivel din iunie 2019, potrivit ultimelor date ale Comisie Europene. Aceasta în contextul în care la începutul anului, prețul mediu din Europa era de 335 de euro, cel mai mic nivel din 2018 încoace. Față de luna anterioară, majorarea este de 2,2%.

România nu raportează prețurile medii ale untului la nivel național, dar în general trendul este similar cu cel din UE, fiind aceiași factori de influență.

Mai mult, prețul final la raft este influențat practic de piața UE având în vedere că mare parte din marfă provine din import sau comerțul intra-comunitar. Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, în 2020 producția locală de unt a fost cu 1.510 tone mai mare față de 2019, creșterea procentuală fiind de 14,2%. În 2019, conform statisticii europene, România a produs aproximativ 8.860 de tone.

Un român consumă în medie, într-un an, 1 kg de unt. La nivelul lui 2019, spre exemplu, producția utilizabilă de unt a fost de 11.000 de tone, în timp ce importurile au totalizat peste 14.200 de tone, iar exporturile doar 200 de tone.

De ce cresc prețurile

Potrivit ultimei analize realizată de Comisia Europeană pe piața produselor lactate, în luna ianuarie 2021 , la nivel european, s-a colectat mai puțin lapte ceea ce s-a tradus prin scăderea producției de unt cu 3,9%.

Pe de altă parte însă, marii producători europeni au păstrat marfa în interiorul blocului comunitar, ceea ce a mai redus din presiunea pe preț. Exporturile de unt din UE-27 (cu excepția Regatului Unit) au scăzut în ianuarie 2021, în volum, cu 24%. Au fost afectate toate piețele tradiționale ale UE, cu excepția Chinei unde livrările au crescut cu 71%. Exporturile au scăzut astfel către SUA (-2%), Arabia Saudită (-60%), Maroc (-77%) și Emiratele Arabe Unite (-51%). De asemenea, exporturile UE către Japonia au scăzut de la 650 tone în 2020 la 354 tone în ianuarie 2021. Irlanda, Franța, Germania, Olanda și Belgia au fost primii 5 exportatori de unt din UE în ianuarie 2021, livrările lor ajungând la peste 10.4460 de tone, adică 81% din totalul exporturilor.

Presiuni există, totodată, și pe piețele externe UE. La finele lunii martie, în Oceania, existau cele mai mari cotații, cu 24% peste media din UE și cu 53% peste SUA.

Amintim că în 2017 consumatorii europeni s-au confruntat cu dublarea prețului la unt față de anul anterior, urmare a necorelării cererii cu oferta.

Detalii aici

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite l-au eliberat pe ”Negustorul morţii” Viktor Bout în schimbul baschetbalistei Brittney Griner, condamnată în Rusia pentru posesie de droguri
Statele Unite l-au eliberat pe ”Negustorul morţii” Viktor Bout în schimbul baschetbalistei Brittney Griner, ...
Statele Unite şi Rusia au efectuat un schimb de deţinuţi, în cadrul căruia baschetbalista americană Brittney Griner, încarcerată în Rusia pentru posesie de droguri, a fost predată către......
Mărcile auto chinezești și-au crescut cota de piață în Rusia, ca urmare a exodului brandurilor occidentale
Mărcile auto chinezești și-au crescut cota de piață în Rusia, ca urmare a exodului brandurilor occidentale
Brandurile de autoturisme chineze au fost responsabile pentru aproape o treime din vânzările de pe piaţa auto din Rusia, ...
Încălzire electrică sau pe gaz: care este cea mai bună?
Încălzire electrică sau pe gaz: care este cea mai bună?
Când vremea este mizerabilă, nimic nu se compară cu o casă caldă și confortabilă. Dar o casă călduroasă are un ...
SafeFleet, companie românească, monitorizează vehiculele OSCE în 15 misiuni globale
SafeFleet, companie românească, monitorizează vehiculele OSCE în 15 misiuni globale
SafeFleet, unul din cei mai importanți jucători pe piața de monitorizare a flotei auto din România, anunță semnarea ...