Unul din trei păgubiţi cu asigurare obligatorie de locuinţă nu îşi primeşte banii. Ce trebuie ca să ai dosarul perfect

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor a primit anul trecut 711 dosare de daună dintre care 220 au fost respinse și doar 491 plătite. Motivul principal pentru care o treime din cereri nu primesc aviz pozitiv ține de dosarele incomplete.
Şerban Buşcu - joi, 12 feb. 2015, 22:00
Unul din trei păgubiţi cu asigurare obligatorie de locuinţă nu îşi primeşte banii. Ce trebuie ca să ai dosarul perfect

„Este important ca oamenii să înțeleagă cum funcționează asigurarea obligatorie de locuință pentru că sunt încă mulți care nu știu. Am întâlnit situații când persoane ale căror locuințe au suferit daune nu au putut prezenta documentele de proprietate sau nu aveau succesiunea finalizată. Dosarele acestor persoane au fost respinse”, spune Nicoleta Radu Neacșu, directorul general al Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor. Potrivit acesteia, o altăproblemă generată de legea care reglementează asigurările obligatorii de locuință este că persoana a cărei locuință a suferit daune trebuie să obțină un document de la autoritățile competente prin care să demonstreze că paguba a fost provocată de unul dintre cele trei evenimente asigurate.

„Am întâlnit probleme serioase cu ocazia cutremurului din noiembrie anul trecut. Legea spune că asiguratul trebuie să obțină un document care să certifice că a avut loc evenimentul respectiv. În acest caz a fost vorba de un document emis de Institutul Național pentru Fizica Pământului. E un proces anevoios iar INFP a fost asaltată de„cereri. Am încercat să intervenim noi în sprijinul asiguraților și suntem aproape să încheiem un acord cu INFP în acest sens”, explică Neacșu.

 Ce riscuri sunt asigurate și ce acte sunt necesare

În cazul în care este vorba despre o inundație sau despre alunecări de teren, păgubitul trebuie să se adreseze Institutului de Meteorologie și Hidrologie sau ISU pentru a certifica evenimentul. Fără aceste acte, dosarul nu va fi avizat. Pentru un dosar complet, pe lângă certificările de la autorități și actele de proprietate a locuinței mai este nevoie de polița de asigurare valabilă și de constatarea făcută de compania de asigurare care a emis-o.

Poliţa obligatorie de asigurare PAD acoperă trei riscuri specifice României, cutremur, inundaţie şi alunecare de teren. Preţul unei poliţe care acoperă suma de 20.000 de euro este de 20 de euro pe an pentru locuinţele de tip A – cele construite din cărămidă, beton armat sau orice alt material rezultat în urma unui tratament termic şi/sau chimic. Imobilele de tip B – cele construite din cărămidă nearsă sau orice alt material nesupus unui tratament termic şi/sau chimic pot fi asigurate prin intermediul poliţei PAD contra sumei de 10 euro pe an, pentru o despăgubire de 10.000 de euro. Peste 1,5 milioane de români au o poliță obligatorie de locuință.

Te-ar mai putea interesa și
Armata chineză afirmă că a desfăşurat recent un exerciţiu militar în apropiere de Taiwan
Armata chineză afirmă că a desfăşurat recent un exerciţiu militar în apropiere de Taiwan
Armata chineză a anunţat miercuri că a desfăşurat recent un exerciţiu militar în apropiere de Taiwan, ca "avertisment serios" la adresa interacţiunilor dintre SUA şi insulă, au relatat......
Avtovaz, cel mai mare producător de mașini din Rusia, își reia integral activitatea, din iunie. Renault, acționarul majoritar, vinde participația pe o rublă
Avtovaz, cel mai mare producător de mașini din Rusia, își reia integral activitatea, din iunie. Renault, acționarul ...
Cel mai mare producător rus de automobile, compania Avtovaz, anunță că va relua integral producția, din luna iunie. ...
George Soros atenţionează că civilizaţia „ar putea să nu supravieţuiască” războiului din Ucraina
George Soros atenţionează că civilizaţia „ar putea să nu supravieţuiască” războiului din Ucraina
Miliardarul american George Soros a atenţionat marţi că civilizaţia "ar putea să nu supravieţuiască" războiului din ...
25 mai, ultima zi pentru depunerea Declaraţiei unice
25 mai, ultima zi pentru depunerea Declaraţiei unice
Termenul limită pentru depunerea Declaraţiei Unice (DU) privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate ...