Unul dintre primii zece bogătaşi din lume în 2012 a pierdut 34 miliarde dolari şi a ajuns milionar

Brazilianul Eike Batista, care în martie anul trecut ocupa locul opt în topul celor mai bogaţi oameni din lume, cu 34,5 miliarde dolari, nu mai este miliardar, ajungând la o avere de 200 milioane dolari, în urma declinului puternic al companiilor sale pe bursă şi a eforturilor de a refinanţa datorii.
Economica.net - vin, 26 iul. 2013, 19:53
Unul dintre primii zece bogătaşi din lume în 2012 a pierdut 34 miliarde dolari şi a ajuns milionar

Averea lui Batista a încasat o nouă lovitură în iulie, potrivit Bloomberg. Fondul Mubadala Development a negociat cu o companie a lui Batista retragerea unei investiţii de 2 miliarde de dolari. Astfel, Mubadala s-a înţeles cu EBX Group, o companie a lui Batista, ca investiţia de 2 miliarde de dolari să fie transformată într-o datorie de 1,5 miliarde de dolari, iar EBX să plătească încă 500 de milioane de dolari, au declarat surse apropiate situaţiei pentru Blooomberg.

Mubadala nu mai deţine nicio acţiune la EBX în urma renegocierii. Prin conversia investiţiei în datorie, fondul arab se protejează în cazul unei restructurări a companiei, întrucât creditorii au prioritate faţă de acţionari.

De asemenea, Batista înregistrează pasive personale de 2 miliarde de dolari, ceea ce înseamnă că averea sa este de circa 200 de milioane de dolari, potrivit Indicelui Bloomberg al Miliardarilor.

Averea lui Batista s-a evaporat în circa un an, după ce ratarea unor ţinte privind producţia şi rezervele la compania petrolieră OGX Petroleo & Gas Participacoes a declanşat vânzarea masivă a acţiunilor şi obligaţiunilor acesteia. Acţiunile OGX, un activ important al lui Batista, sunt în scădere cu 87% în acest an.

„Pierderea credibilităţii este explicabilă prin nerealizarea rezultatelor promise la listarea companiilor. A avut loc o reacţie în lanţ: a pierdut credibilitatea în privinţa unei companii, după care a pierdut-o la toate celelate”, a declarat Elad Revi, analist la firma Spinelli SA din Sao Paolo.

Declinul lui Batista, care anul trecut afirma că vrea să devină cel mai bogat om din lume, vine în contextul unei încetiniri economice a Braziliei, pentru care economiştii estimează un avans al PIB mai redus de 3% pentru al treilea an consecutiv.

„Având în vedere lipsa completă de credibilitate a lui Batista în piaţă la acest moment, este dificil de crezut într-o revenire. Posibilitatea există întotdeauna. Este mică, dar există”, a spus Revi.

Batista şi-a folosit averea persoanlă pentru a garanta un împrumut anul trecut şi are, de asemenea, o datorie de 1 miliard de dolari în urma achiziţiei unei companii în 2011, a declarat o persoană apropiată situaţei pentru Bloomberg.

Împreună cu datoria către Mubadala, pasivele lui Batista, de 3,5 miliarde de dolari, sunt acum cu numai 200 de milioane de dolari sub valoarea activelor.

Averea lui Batista constă din investiţiile în şase companii listate, cu o valoare de circa 2,4 miliarde de dolari în prezent, arată calculele Bloomberg. În urma unei analize a vânzărilor de active, taxelor şi reinvestirii unor fonduri, Batista mai are probabil 950 de milioane de dolari în lichidităţi, proprietăţi imobiliare şi active investibile, inclusiv companii mai mici. O afacere legată de producţia de aur este evaluată la 390 milioane de dolari.

Te-ar mai putea interesa și
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Cea de-a doua ediţie din 2024 a programului de titluri de stat Fidelis a fost marcată de trei recorduri, respectiv cea mai mare sumă investită dintre toate cele 16 ediţii, cel mai mare număr de......
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit ...
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...