Urmările dezastrului de pe Autostrada Lugoj-Deva: lotul 3 ar putea fi demolat parţial, pentru construcţia unui viaduct nou peste Mureş – surse

Fisura de 15 metri lungime apărută pe lotul 3 din Autostrada Lugoj – Deva, la nicio lună de când trebuia recepţionat, reprezintă doar vârful icebergului în ce priveşte problemele de calitate de pe noua şosea de mare viteză, spun surse apropiate situaţiei. Acestea estimează că din tronsonul de 21 de kilometri făcut de spanioli abia dacă vor fi salvaţi la finalul reparaţiilor cinci kilometri.
Anemona Andone - mie, 11 sept. 2019, 20:14
Urmările dezastrului de pe Autostrada Lugoj-Deva: lotul 3 ar putea fi demolat parţial, pentru construcţia unui viaduct nou peste Mureş - surse

„Ei (constructorii spanioli – n.r.) au pus terasament în albia majoră a râului Mureş când trebuia făcut viaduct în albia minoră”, au explicat sursele noastre.

Adică au construit un viaduct prea scurt și în completare au pus terasament, până la lungimea care ar fi trebuit să fie. Prin urmare, s-ar putea impune demolarea acestei porțiuni și construirea unui viaduct nou, mai lung, anticipează sursele.

Potrivit acestora, aproape toate „nenorocirile” de pe acest lot sunt date de apă. „Puteau şi ei să pună măcar terasament din piatră spartă, mai rezistent la infiltraţii, şi nu pământ”, adaugă acestea.

De asemenea, unele podeţe au fost construite sub cotă, iar apa bălteşte acolo şi se infiltrează în teresamentul autostrăzii.

Previziunile surselor noastre privind această secţiune de autostradă sunt foarte sumbre. „Dacă nu va fi demolată pentru reparaţii, va cădea ea singură. Dacă ar mai fi şi trafic cu vibraţii şi ar ploua, va fi o chestiune de timp până va cădea”, avertizează sursele.

Acestea adaugă că din cauza grosimii mici, şi asfaltul va trebui frezat şi reaşternut pe mare parte din tronsonul de 21 de kilometri. „Nu ştiu dacă mai salvăm cinci kilometri”, apreciază sursele.

Război pe sute de milioane de lei în arbitraj şi instanţe de judecată

Pe lângă autostrada – muzeu, care necesită reparaţii costisitoare, statul român, prin Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), s-a mai ales şi cu procese usturătoare din partea constructorului spaniol, după ce i-a reziliat contractul.

„Comsa are decizii definitive de la Paris de 43 de milioane şi încă vreo 50 – 60 în judecată. Ioniţă (fost director general al CNAIR) a refuzat punerea în aplicare a lor”, spun surse apropiate constructorului pe forumul unui ONG dedicat infrastructurii.

„Deci treaba e cam clară: garanţia aia va trebui la un moment dat să o dea înapoi CNAIR la BCR (58 de milioane) şi să îşi facă gropiță pentru poze din banii lor. Sunt foarte curios ce expert „prietenos” va face expertiza aşa încât să rezulte nevoia gropiței. O să plătim la Comsa de o să ne îndoaie în vreo 2-3 ani. Autostrada mai stă închisă câteva luni”, anticipează sursele apropiate constructorului.

Pe de altă parte, reprezentanţii CNAIR spun că garanţia depusă de constructor a fost executată înainte de decizia instanţei care bloca executarea şi că nu va fi returnată.

De asemenea, o factură de penalităţi de 73 de milioane a fost trimisă asocierii conduse de Comsa. Reprezentanţii CNAIR au afirmat că aceasta nu a fost încă plătită, constructorul apelând la arbitraj în această privinţă.

Mai departe, sursele noastre afirmă că spaniolii ar mai putea fi penalizaţi cu maxim 15% din valoarea contractului pentru 800 de zile de întârziere.

Cuc: Susţin 100% ce a făcut CNAIR

Prezent miercuri la dezbaterea privind rezilierea contractului cu spaniolii din Comisia de Transporturi a Camerei Deputaţilor, ministrul Transporturilor Răzvan Cuc a spus că susţine CNAIR.

„Ce a făcut CNAIR, eu susţin 100%. Nu şi ce vor anumite ONG-uri, care pun presiune să facem recepţia la o autostradă unde, la nici trei săptămâni după ce a fost reziliat contractul, au apărut primele fisuri”, a explicat şeful Transporturilor.

O fisură de 15 metri lungime şi un centimetru lăţime a apărut pe lotul 3 al autostrăzii Lugoj-Deva, la km 57+100, fiind vorba despre o problemă de terasament, care nu va putea fi rezolvată până la finele lunii septembrie, au anunţat miercuri reprezentanţii CNAIR.

Pe de altă parte, reprezentanţii constructorului spaniol au spus anterior că proiectul construirii lotului 3, în lungime de 21,14 kilometri, după o colaborare „extrem de dificilă” cu CNAIR, a fost finalizat şi se aştepta recepţia lucrărilor şi punerea în funcţiune.

Constructorul a anunţat în 12 august că lucrările aferente proiectului au fost finalizate şi că nu există impedimente de ordin tehnic sau contractual pentru ca CNAIR să nu efectueze recepţia proiectului şi punerea sa în funcţiune, iar finisajele actuale sunt în afara corpului autostrăzii şi se pot executa fără a încurca traficul, ceea ce înseamnă că nu împiedicau recepţia lucrării.

Lotul 3 are o lungime de 21,14 kilometri, iar lucrările au fost atribuite la o valoare de 579,92 milioane lei, fără TVA asocierii de firme Teloxim Con SRL – Comsa SA – Aldesa Construccciones SA – Arcadis Eurometudes SA. Din suma totală, 492,93 milioane lei, adică 85%, reprezintă Fonduri de Coeziune, iar diferenţa de 86,98 milioane lei a fost asigurată din fonduri ale Guvernului României.

Te-ar mai putea interesa și
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Rețeaua de autostrăzi și drumuri expres în exploatare a României a ajuns la peste 1.091 de kilometri, transmite pe pagina proprie ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. Amintim că joi a......
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul însă a scăzut
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul ...
Consiliul director al Grupului Lavazza a aprobat declarațiile financiare consolidate la 31 decembrie 2023 și a anunțat ...
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei ...
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...