Urmărire penală în cazul violenţelor de la Chişinău. Protestele continuă

Parchetul Republicii Moldova a declanşat urmărirea penală în cazul violenţelor de miercuri seara, când sute de protestatari au forţat cu răngile intrarea în parlament, iar manifestaţia împotriva învestirii guvernului democratului Pavel Filip a degenerat în ciocniri cu scutierii, soldate cu 15 răniţi de ambele părţi, relatează joi presa de peste Prut.
Economica.net - joi, 21 ian. 2016, 11:23
Urmărire penală în cazul violenţelor de la Chişinău. Protestele continuă

Într-un comunicat, Parchetul a precizat că toate persoanele implicate în acţiunile violente urmează să fie identificate. Dacă vor fi găsite vinovate, acestea riscă, potrivit legii, până la opt ani de închisoare. În cel mai scurt timp, urmează a fi constatat prejudiciul adus persoanelor care au avut de suferit şi au necesitat îngrijiri medicale, potrivit aceluiaşi comunicat.

De asemenea, vor fi evaluate pagubele materiale aduse clădirii parlamentului prin distrugerea bunurilor şi Inspectoratului General al Poliţiei, prin sustragerea şi deteriorarea echipamentelor poliţiştilor, mai precizează Parchetul.

Acţiunile de protest faţă de instalarea noului guvern al premierului democrat Pavel Filip continuă şi joi la Chişinău. Aproape 3.000 de simpatizanţi ai Platformei civice ‘Demnitate şi Adevăr’ (DA) au pornit în marş, la miezul zilei, către sediul parlamentului pentru a continua protestul declanşat în urmă cu o zi, cerând anularea învestirii noului guvern şi organizarea de alegeri anticipate.

În faţa legislativului s-au adunat între timp susţinători ai Partidului Nostru şi ai Partidului Socialiştilor, două formaţiuni de stânga proruse, transmite portalul IPN. Unii dintre ei poartă coroane funerare, afirmând că ‘astăzi urmează să moară regimul oligarhic’.

Vasile Năstase, unul din liderii platformei DA, a îndemnat toate partidele extraparlamentare, societatea civilă şi toţi cei care îşi doresc alegeri anticipate să se alăture protestelor. ‘Ieri (miercuri), la Chişinău nu a fost instaurat un guvern proeuropean. Ieri, la Chişinău a fost instaurată o juntă criminală’, a declarat Vasile Năstase, sugerând o legătură între noul guvern învestit şi controversatul oligarh Vlad Plahotniuc.

Liderul socialiştilor, Igor Dodon, a declarat că unica soluţie sunt alegerile anticipate, indicând că formaţiunea sa va contesta la Curtea Constituţională învestirea noului guvern de către parlament. ‘La 29 ianuarie expiră termenul de învestire a guvernului, iar la 30 ianuarie dizolvăm parlamentul şi declarăm alegeri anticipate’, a mai spus Dodon.

Te-ar mai putea interesa și
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale de ATletism de a acorda prime medaliaţilor cu aur la Jocurile......
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că dacă statul român ar fi avut o aeronavă proprie, acum nu ar mai fi ...
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Aproape jumătate (49,6%) din tot traficul de internet de anul trecut a fost generat de roboți, cu 2% mai mult față de ...
Serviciile secrete americane consideră probabilă varianta ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi – WSJ
Serviciile secrete americane consideră probabilă varianta ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi – WSJ
Agenţiile de informaţii americane au stabilit că preşedintele rus Vladimir Putin nu a ordonat probabil uciderea politicianului ...