JP Morgan: Următoarea criză va fi mai gravă

„Va fi încă o criză” şi mai gravă. „N-aţi văzut încă nimic” din naufragiul unei pieţei în situaţii de criză, avertizează Jamie Dimon, directorul general al marelui grup financiar american JP Morgan, în scrisoarea sa anuală către acționari.
Economica.net - joi, 30 apr. 2015, 21:43
JP Morgan: Următoarea criză va fi mai gravă

Reacția pieței la următoarea criză ar putea duce la o şi mai mare volatilitate decât la criza care abia s-a încheiat, şi consecinţele vor fi mai grave, deoarece acum reglementările sunt mai dure, spune Jamie Dimon, CEO JP Morgan în documentul citat de MarketWatch.

JP Morgan este una dintre cele mai mari bănci de investiţii din lume, cu operaţiuni în peste 100 de ţări.

Pledoaria şefului de la JP Morgan poate fi suspectată de subiectivism. El susține că reglementările mai stricte privind capitalul propriu și lichiditățile, impuse băncilor şi sistemului financiar, vor reduce capacitatea acestora de a acționa ca un tampon împotriva șocurilor de pe piețele financiare.

Şeful JP Morgan nu face, în fapt, decât să amintească de comportamentul băncilor din primele luni ale crizei, în care creditarea economiilor a fost cât pe aci să se blocheze şi au fost necesare măsuri generoase ale Federal Reserve (FED, banca centrală a SUA) de pompare a mari cantităţi de bani în sistemul financiar.

Băncile ar putea deveni reticente în a acorda credite şi va fi mai puțin probabil să-și asume emiterea de acţiuni, ceea ce ar crea, în esență, o penurie de valori mobiliare, spune Dimon.

Astfel de factori „face mult mai probabil ca o criză să provoace mișcări mai volatile de piață, cu un declin rapid al evaluărilor de piaţă, chiar și pe piețele cunoscute ca foarte lichide”, crede Jamie Dimon.

Şeful JP Morgan a argumentat cu exemplul unei recente căderi dramatice la bursă a titlurilor de trezorerie americane. Evenimentul, „fără precedent” și care „ar trebui să se întâmple doar o dată la fiecare trei miliarde ani sau cam aşa ceva”,  a fost relativ uşor de absorbit pe o piață de „un mediu destul de benign. Dacă s-ar fi întâmplat, însă, într-un mediu încordat, ar fi putut avea consecințe mult mai grave”.

Partea bună este că, şi din cauza celor de mai sus, nu băncile ar urma să fie în centrul crizei următoare, crede Dimon. Din moment ce nu pot fi în măsură să acționeze ca un mediu absorbant, din cauza reglementărilor strânse, băncile sunt în general mai sigure și mai puternice decât înainte”.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
CFA România: Inflaţie de două cifre şi curs de 5,0859 lei pentru un euro, în 2022
CFA România: Inflaţie de două cifre şi curs de 5,0859 lei pentru un euro, în 2022
Ultimul sondaj al CFA România previzionează o inflaţie în creştere, de peste două cifre, şi o medie a cursului de ...
Rauno Kakko, COO la Pehart Grup: Pentru că în România nu mai există școli care să pregătească specialiști în industria hârtiei, trebuie să-i formăm noi
Rauno Kakko, COO la Pehart Grup: Pentru că în România nu mai există școli care să pregătească specialiști în industria ...
„Este foarte dificil să găsești oameni cu experiență. Pentru că în România nu mai există școli care să pregătească ...
Rusia şi China mai fac un pas către construcţia unui gazoduct care va traversa Mongolia
Rusia şi China mai fac un pas către construcţia unui gazoduct care va traversa Mongolia
Rusia şi China au făcut marţi încă un pas către realizarea unui gazoduct care va traversa teritoriul Mongoliei, după ...