Ursache: ASF a trimis la BNR, MFP şi Justiţie documentul „celor opt bariere” care împiedică dezvoltarea bursei

Propunerile Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) privind eliminarea "celor opt bariere", ce trebuie eliminate pentru ca piaţa de capital din România să obţină statutul de piaţă emergentă, a fost finalizat şi transmis instituţiilor interesate, a anunţat marţi vicepreşedintele ASF , Mircea Ursache, în cadrul conferinţei 'Emerging Funding for the Real Economy'. Propunerile ASF sunt răspunsul la studiul "Cele opt bariere" din calea dezvoltării pieţei, realizat de un grup de lucru din care au făcut parte experţi ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB)  şi ai pieţei.
Economica.net - mar, 13 mai 2014, 11:19
Ursache: ASF a trimis la BNR, MFP şi Justiţie documentul

‘Bătălia mare acum se referă la cele opt bariere care trebuie eliminate pentru ca România să aibă statutul de piaţă emergentă. Documentul a fost finalizat săptămâna trecută, a fost înaintat şi membrilor Coaliţiei pentru Dezvoltare, Băncii Naţionale a României, Ministerului Finanţelor şi Ministerului Justiţiei. Într-un timp scurt vom primi observaţiile astfel încât forma finală a actului normativ să poată fi promovată’, a explicat Ursache.

De asemenea, el a vorbit şi despre modificarea Legii pieţei de capital, 297/2004, care se află în prezent în Parlament şi aduce şi Societăţile de Investiţii Financiare pe acelaşi palier de drepturi. ‘Este o acţiune împotriva statului român pentru discriminare. Nu există aceeaşi legislaţie la Fondul Proprietatea. Problema pragurilor trebuie să fie strict de competenţa AGA. Orice imixtiune a politicului sau chiar a noastră în actul decizional al entităţilor supravegheate nu este bună. La fel şi cu operatorii de piaţă, nu există niciun stat european care să aibă praguri de deţinere la Bursă’, a subliniat Mircea Ursache.

El a amintit şi de modificarea legislaţiei secundare care a permis listarea Nuclearelectrica şi Romgaz şi care va fi folosită şi în cazul listării Electrica.

În ceea ce priveşte supravegherea pieţelor financiare, vicepreşedintele ASF a spus că, în contextul cazurilor cunoscute în piaţă, indiferent dacă este vorba de asigurări sau de piaţa de capital, ‘nu trebuie deloc lăsat butonul mai deschis’.

În acelaşi timp, Ursache susţine că trebuie dezvoltat un sector care până acum nu a existat, şi anume protecţia consumatorilor, respectiv a investitorilor. El a spus că deja, la nivelul ASF, s-a creat o divizie separată în acest scop.

Te-ar mai putea interesa și
Cel puţin 8 milioane de români se află în afara graniţelor ţării – secretar de stat
Cel puţin 8 milioane de români se află în afara graniţelor ţării – secretar de stat
Cel puţin 8 milioane de români se află în afara graniţelor ţării şi, cu siguranţă, se vor găsi soluţii pentru a aduce o parte dintre aceştia în România, a declarat joi secretarul de......
Vânzări în creștere pentru valize, ţigări şi cosmetice în magazinele duty-free, pe fondul reluării călătoriilor
Vânzări în creștere pentru valize, ţigări şi cosmetice în magazinele duty-free, pe fondul reluării călătoriilor
Pe măsură ce tot mai mulţi oameni îşi reiau călătoriile şi intenţionează să meargă în vacanţă, retailerii ...
Războiul din Ucraina taie din piața producătorilor români de semințe de floarea soarelui. Ucrainenii inundă piața cu prețuri mult mai mici, pentru că n-au ce face cu ele acasă
Războiul din Ucraina taie din piața producătorilor români de semințe de floarea soarelui. Ucrainenii inundă piața ...
Ucraina nu mai produce ulei, așa că a scos pe piață cantități neobișnuit de mari de semințe de floarea-soarelui. ...
Aproximativ un milion de români lucrează în Germania, lucrători permanenţi şi sezonieri – ministru
Aproximativ un milion de români lucrează în Germania, lucrători permanenţi şi sezonieri – ministru
Circa 870.000 - 880.000 de lucrători permanenţi şi în jur de 180.000 - 190.000 de lucrători sezonieri sunt în Germania, ...