Ursache: ASF a trimis la BNR, MFP şi Justiţie documentul „celor opt bariere” care împiedică dezvoltarea bursei

Propunerile Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) privind eliminarea "celor opt bariere", ce trebuie eliminate pentru ca piaţa de capital din România să obţină statutul de piaţă emergentă, a fost finalizat şi transmis instituţiilor interesate, a anunţat marţi vicepreşedintele ASF , Mircea Ursache, în cadrul conferinţei 'Emerging Funding for the Real Economy'. Propunerile ASF sunt răspunsul la studiul "Cele opt bariere" din calea dezvoltării pieţei, realizat de un grup de lucru din care au făcut parte experţi ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB)  şi ai pieţei.
Economica.net - mar, 13 mai 2014, 11:19
Ursache: ASF a trimis la BNR, MFP şi Justiţie documentul

‘Bătălia mare acum se referă la cele opt bariere care trebuie eliminate pentru ca România să aibă statutul de piaţă emergentă. Documentul a fost finalizat săptămâna trecută, a fost înaintat şi membrilor Coaliţiei pentru Dezvoltare, Băncii Naţionale a României, Ministerului Finanţelor şi Ministerului Justiţiei. Într-un timp scurt vom primi observaţiile astfel încât forma finală a actului normativ să poată fi promovată’, a explicat Ursache.

De asemenea, el a vorbit şi despre modificarea Legii pieţei de capital, 297/2004, care se află în prezent în Parlament şi aduce şi Societăţile de Investiţii Financiare pe acelaşi palier de drepturi. ‘Este o acţiune împotriva statului român pentru discriminare. Nu există aceeaşi legislaţie la Fondul Proprietatea. Problema pragurilor trebuie să fie strict de competenţa AGA. Orice imixtiune a politicului sau chiar a noastră în actul decizional al entităţilor supravegheate nu este bună. La fel şi cu operatorii de piaţă, nu există niciun stat european care să aibă praguri de deţinere la Bursă’, a subliniat Mircea Ursache.

El a amintit şi de modificarea legislaţiei secundare care a permis listarea Nuclearelectrica şi Romgaz şi care va fi folosită şi în cazul listării Electrica.

În ceea ce priveşte supravegherea pieţelor financiare, vicepreşedintele ASF a spus că, în contextul cazurilor cunoscute în piaţă, indiferent dacă este vorba de asigurări sau de piaţa de capital, ‘nu trebuie deloc lăsat butonul mai deschis’.

În acelaşi timp, Ursache susţine că trebuie dezvoltat un sector care până acum nu a existat, şi anume protecţia consumatorilor, respectiv a investitorilor. El a spus că deja, la nivelul ASF, s-a creat o divizie separată în acest scop.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
„Coşarul” este noul loz în plic lansat de Loteria Română. Marele premiu e de 100.000 de lei
„Coşarul” este noul loz în plic lansat de Loteria Română. Marele premiu e de 100.000 de lei
Loteria Română a anunțat luni că oferă un nou produs jucătorilor, noul loz în plic "Coşarul", la cere cele mai mari ...
Skoda își reduce semnificativ producția din cauza crizei de componente
Skoda își reduce semnificativ producția din cauza crizei de componente
Producătorul auto ceh Skoda, parte a grupului Volkswagen AG, a anunţat luni că a redus semnificativ luni producţia, pentru ...
Statele Uniunii Europene au agreat programul de lucru pentru Centrele de Inovare Digitală
Statele Uniunii Europene au agreat programul de lucru pentru Centrele de Inovare Digitală
Vineri, 15 octombrie 2021, în cadrul primei reuniuni a Comitetului pentru Programul Europa Digitală, statele membre ale ...