Ursache, ASF: Multe pachete ale companiilor de stat ar putea fi aduse pe bursă, anul viitor

Foarte multe pachete ale companiilor de stat ar putea fi aduse pe bursă, anul viitor, clasa politică înţelegând că doar aşa se poate face ceva transparent în piaţă, a declarat Mircea Ursache, vicepreşedintele al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), cu ocazia listării companiei private MedLife.
Economica.net - mie, 21 dec. 2016, 11:46
Ursache, ASF: Multe pachete ale companiilor de stat ar putea fi aduse pe bursă, anul viitor

‘Eu cred că pentru piaţa de capital a venit Moş Crăciun. Este finalul de an care a însemnat foarte mult pentru piaţa de capital românească. Comparativ cu deficitul de imagine pe care piaţa asigurărilor l-a dus, piaţa de capital românească a reuşit anul acesta câteva performanţe. Simpla includere a noastră în posibilitatea de a deveni o piaţă emergentă a însemnat extraordinar de mult. Astăzi a venit şi cadoul. Cadoul se cheamă MedLife. Pentru investitori, pentru alţi antreprenori privaţi care au stat în expectativă după nereuşita ultimei încercări cu Adeplast. Semnalul de astăzi este colosal. La asta se mai adaugă ceva. Se adaugă un semnal în perspectiva unui an care va aduce în piaţa de capital foarte multe pachete ale companiilor de stat. În sfârşit clasa politică românească a înţeles că nu ai cum să faci ceva mai transparent în piaţă decât prin bursă. Acesta este un semnal de însănătoşire a pieţei’, a spus Ursache.

El a precizat că 2017 va însemna dezintegrarea barierelor care mai există în piaţa de capital.

‘Este un semnal şi pentru Autoritate (ASF) care a încercat să se ralieze acestui flux pozitiv al BVB pentru a sprijini tot ce înseamnă aducerea în piaţa de capital a unor companii valoroase. Cred că 2017 va însemna puterea noastră de a dezintegra orice barieră care mai există în piaţa de capital şi mentală a unora şi legislativă’, a mai spus vicepreşedintele ASF.

Potrivit şefului instituţiei, Mişu Negriţoiu, tranzacţia MedLife este o nouă frontieră.

‘Tranzacţia MedLife este o nouă frontieră. Noua frontieră este un nou început. După părerea mea este structura ideală de tranzacţie şi mersul spre listare şi dezvoltare a pieţei locale de capital. Piaţa începe să funcţioneze reaşezând echilibrele stat-privat. Acum ne-a dat de lucru ca să ieşim în road show-uri. Acum doi ani când am venit la ASF am făcut un road show prin Ardeal şi am încercat să împing lumea. Bursa, consultanţii şi băncile de investiţii trebuie să bată ţara, de la Bucureşti până în sus, să împingem oamenii şi asta este o foarte bună dovadă că se poate. Vă mărturisesc că am avut ceva emoţii cu perioada şi cu pricing-ul atunci când am aprobat-o, pentru că este la limită. Înainte de Crăciun să faci o tranzacţie e destul de îndrăzneţ. S-a dovedit că consultanţii au fost profi şi au ştiut ce fac. Aşa cum a spus şi domnul Ursache, este cel mai frumos sfârşit de an pentru piaţa de capital’, Mişu Negriţoiu, preşedintele ASF.

MedLife a intrat de miercuri la tranzacţionare pe piaţa de capital românească cu simbolul ‘M’, după ce oferta a fost subscrisă, reiese din datele Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

V4C Eastern Europe Holding V Limited, International Finance Corporation (IFC), membră a Băncii Mondiale, acţionari ai MedLife, au anunţat vineri, 16 decembrie, preţul final pentru oferta lansată, acesta fiind de 26 de lei pe acţiune.

Valoarea totală a ofertei este de 230 milioane lei, pentru 8,8 milioane de acţiuni, reprezentând 44% din numărul total. Preţul final de ofertă implică o capitalizare de piaţă a companiei de 522,4 milioane lei. Fondul de private equity V4C a vândut întreaga sa participaţie în companie reprezentând 36,25% din capitalul social, în timp ce IFC – 7,75%. Tranzacţionarea la bursă, sub simbolul M, se aşteaptă să înceapă pe 21 decembrie. Perioada de stabilizare pentru preţul acţiunilor se va încheia nu mai târziu de 20 ianuarie 2017.

Ca urmare a ofertei, acţionarii majoritari (familia Marcu) deţin 51% din capitalul social al MedLife şi IFC deţine cel puţin 5%. Familia Marcu şi IFC au fost de acord să ofere aranjamente obişnuite de interdicţie a înstrăinării acţiunilor pe o perioadă de 6 luni.

Profitul net al Grupului MedLife a scăzut cu 99,5% în primele nouă luni din acest an raportat la perioada similară din 2015, la 43.138 lei, conform datelor neauditate, reiese din informaţiile publicate pe 6 decembrie pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

În primele nouă luni, Grupul a avut vânzări de peste 361,4 milioane de lei, în creştere cu 26,6% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent.

Datoriile pe termen lung însumează peste 196,5 milioane de lei, în urcare cu 26,1%, în raport cu intervalul ianuarie – septembrie 2015.

Conform documentului, în luna octombrie, Grupul a tras o sumă suplimentară de 1,6 milioane de euro din împrumutul sindicalizat pentru a finanţa achiziţia Centrului Medical Panduri. De asemenea, în noiembrie, a rambursat 2,1 milioane de euro reprezentând sume datorate şi dobânzile acumulate din împrumuturi şi contracte de leasing financiar. În aceeaşi lună, Grupul a tras 4 milioane de euro din împrumutul încheiat la 30 septembrie cu International Finance Corporation, membru al Grupului Băncii Mondiale, din care 1,5 milioane de euro sunt disponibili în conturile bancare ale grupului.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Exporturile de gaze ale Gazprom spre România au încetinit în noiembrie dar rămân la un nivel record
Exporturile de gaze ale Gazprom spre România au încetinit în noiembrie dar rămân la un nivel record
Exporturile de gaze naturale ale Gazprom în afara URSS au crescut cu 6,6% în ritm anual, până la 171,5 miliarde metri ...
Preţurile producţiei în industria energetică au crescut cu aproape 75% în octombrie
Preţurile producţiei în industria energetică au crescut cu aproape 75% în octombrie
 Preţurile producţiei industriale (piaţă internă şi piaţă externă) s-au majorat cu 26,8% în luna octombrie faţă ...
SUA este cel mai mare poluator cu deşeuri din plastic la nivel mondial
SUA este cel mai mare poluator cu deşeuri din plastic la nivel mondial
Statele Unite sunt de departe ţara care contribuie cel mai mult la poluarea cu plastic din lume, potrivit unui raport publicat ...