Ursache, ASF: Piaţa de capital românească va putea deveni a doua sursă mare de finanţare a economiei naţionale

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), Bursa de Valori Bucureşti (BVB), Depozitarul Central şi actorii din piaţă vor să creeze din piaţa de capital românească a doua sursă mare de finanţare a economiei naţionale, a declarat, luni, Mircea Ursache, vicepreşedintele ASF.
Economica.net - lun, 22 oct. 2018, 08:15
Ursache, ASF: Piaţa de capital românească va putea deveni a doua sursă mare de finanţare a economiei naţionale

„Pentru mine este deja un lucru de normalitate să particip la sunatul clopoţelului, atunci când avem astfel de evenimente în viaţa pieţei de capital româneşti. Cu atât e mai importantă pentru noi, cu cât Bursa de Valori Bucureşti este, după părerea mea, unul dintre factorii de stabilitate în viaţa noastră financiară. Asistăm în ultima vreme la o preocupare foarte, foarte serioasă de a atrage emitenţi, de a fi prezentă în viaţa publică, socială şi economică a ţării, astfel încât evenimentul de astăzi nu face decât să se încadreze în tot efortul Bursei de Valori Bucureşti şi a Depozitarului Central de a creşte piaţa de capital românească aflată atât de aproape de un vis, care înseamnă upgradarea la piaţa emergentă. Obligaţiunile International Investment Bank sunt un semnal bun pe care îl transmite pieţei. Piaţa noastră are nevoie de astfel de semnale. Atât Autoritatea, cât şi Bursa de Valori, Depozitarul, împreună cu piaţa vor să creeze din piaţa de capital românească a doua sursă mare de finanţare a economiei naţionale”, a spus Ursache, la deschiderea oficială a şedinţei de tranzacţionare, cu ocazia listării noilor emisiuni de obligaţiuni International Investment Bank (IIB).

La rândul său, prezent la eveniment, Attila Gyorgy, secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice (MFP), a subliniat că IIB a lansat primele obligaţiuni în urmă cu patru ani.

„Reprezint statul român în calitate de acţionar la Banca Internaţională de Investiţii. Această bancă are o tradiţie, după ce în urmă cu cinci ani am pornit pe un alt drum, încurajat şi de acţionari, respectiv ca banca să fie mult mai activă în toate ţările parte, inclusiv în România. Aşa se face că banca a început această activitate şi ne bucurăm că, în urmă cu patru ani, a lansat primele obligaţiuni, urmând ca în următorii ani să vină cu sume mai mari, cu produse mai diversificate. Anul trecut, cu ocazia întâlnirii anuale organizate la Bucureşti, s-a votat şi aşa numita Strategie de la Bucureşti, care vizează strategia pentru următorii cinci ani. Această lansare a emisiunii de obligaţiuni de astăzi este de fapt prima organizată de bancă în această strategie”, a menţionat Attila Gyorgy.

Începând din data de 22 octombrie au intrat la tranzacţionare pe Bursa de Valori Bucureşti două noi serii de obligaţiuni corporative, una denominată in lei şi cealaltă în euro, emise de International Investment Bank (IIB).

Obligaţiunile IIB în lei, tranzacţionate cu simbolul IIB21, sunt în număr 30.000, în valoare de totală de 300 de milioane de lei. Valoare nominală se ridică la 10.000 de lei, iar data maturităţii este 15 octombrie 2021. De asemenea, obligaţiunile IIB în euro, sub simbolul IIB21E, sunt în număr de 8.000, valoarea acestora ridicându-se la 80 de milioane de euro, la o valoare nominală de 10.000 de euro. Data maturităţii acestor obligaţiuni este 15 octombrie 2021.

Banca Internaţională de Investiţii (IIB) este o instituţie de dezvoltare multilaterală fondată în anul 1970, în baza Acordului interguvernamental de instituire a IIB şi a Cartei sale. Cei nouă membri ai Băncii sunt: Bulgaria, Cuba, Republica Cehă, Ungaria, Mongolia, România, Rusia, Slovacia şi Vietnam.

Te-ar mai putea interesa și
Tajani: Dacă Ucraina pierde, Putin nu se va aşeza niciodată la masa tratativelor de pace
Tajani: Dacă Ucraina pierde, Putin nu se va aşeza niciodată la masa tratativelor de pace
 Dacă Ucraina pierde războiul, preşedintele rus Vladimir Putin nu va negocia niciodată pacea, a declarat joi şeful diplomaţiei italiene, Antonio Tajani, în deschiderea reuniunii miniştrilor......
Ce ar trebui să facă restaurantele pentru a putea recicla ambalajele cu garanție. Jucătorii HoReCa sunt nemulțumiți de sistem
Ce ar trebui să facă restaurantele pentru a putea recicla ambalajele cu garanție. Jucătorii HoReCa sunt nemulțumiți ...
Restaurantele și hotelurile își vor putea stabili singure un calendar prestabilit în care ambalajele cu garanția de ...
HiSky a primit licență de operare în Canada și ar putea lansa zboruri directe spre Montreal și Toronto
HiSky a primit licență de operare în Canada și ar putea lansa zboruri directe spre Montreal și Toronto
HiSky, a obținut licența de operator aerian străin, oferită de Agenția Canadiană de Transport, care îi oferă permisiunea ...
Zinchuk, BERD: În ultimii 30 de ani, BERD a oferit peste un miliard de euro pentru investiţii în România
Zinchuk, BERD: În ultimii 30 de ani, BERD a oferit peste un miliard de euro pentru investiţii în România
România a utilizat fonduri din partea Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) de peste un miliiard ...