1EUR = 4.7550 RON | Bucureşti 22 º

Finanţe şi bănci

Ursache: Piaţa de capital trebuie să suplinească lipsa apetitului investiţional al sistemului bancar

Piaţa de capital trebuie să suplinească lipsa apetitului investiţional din sistemul bancar şi nu putem discuta economia unui stat naţional în afara unei pieţe de capital puternice, a declarat, marţi, Mircea Ursache, vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), într-o conferinţă organizată de Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

03 oct, 2017 | Agerpres

'Astăzi nu putem discuta economia unui stat naţional în afara unei pieţe de capital puternice, transparente şi asta cred că este aşteptarea pe care investitorii o au de la decidentul politic. Ce am văzut pe agenţiile de ştiri? În primele 9 luni ale anului, la nivel mondial, avem 1.700 de IPO-uri, cu valori uriaşe, de miliarde. Iată banii care există nu numai la investitorii de retail, dar la investitorii instituţionali care asigură finanţarea economiilor lor naţionale. Ar trebui să mă opresc aici şi să spun că acesta ar trebui să fie şi viitorul investiţional în România şi să transmit mesajul meu tuturor decidenţilor politici care, din 2012-2013, nu şi-au mai exercitat în calitatea de acţionar, de emitent, statul român, prin prezenţa pe piaţa bursieră românească', a spus Ursache.

Acesta a precizat că, din punct de vedere al integrării europene, sunt doar câteva sectoare care au ajuns la nivelul pe care Uniunea Europeană şi Comisia Europeană şi le-au propus.

'Unul dintre aceste sectoare, în afară de cel bancar, de sectorul IT şi de cel energetic este sectorul pieţei de capital. Suntem la numai un an distanţă de a realiza piaţa unică europeană. Acest program ambiţios pe care Comisia Europeană, alături de reglementator şi l-a propus nu face decât să arate importanţa pe care statele membre ale UE o acordă investiţiilor prin piaţa de capital. Care sunt mutaţiile care ne aşteaptă aici? Întâi, informaţia în timp real şi transparenţa oricăror operaţiuni din piaţa de capital. Nu are rost să ne aducem aminte câte evenimente nedorite au existat în piaţa de capital şi care şi astăzi fac obiectul unor cercetări ale instituţiilor statului. Pasul acesta pe care îl facem este de a avea un sistem de raportare unic, un sistem de supraveghere unic la nivel european care înseamnă foarte mult pentru România', a subliniat vicepreşedintele ASF.

Autoritatea de Supraveghere Financiară, Bursa de Valori Bucureşti şi Depozitarul Central organizează, marţi, World Investor Week, o iniţiativă susţinută de Organizaţia Internaţională a Reglementatorilor de Valori Mobiliare.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO