Ursache: Sper ca procentele companiilor de stat scoase la listare să nu mai fie de 10-15%, ci de până la 30%

Prezenţa emitentului stat român pe piaţa de capital în 2016 ar trebui să compenseze golul din 2015 în ceea ce priveşte procesul de listare, astfel că primele tranzacţii de anul viitor să fie cu acţiunile CN Aeroporturi Bucureşti, ale Portului Constanţa şi Salrom, a declarat luni vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Mircea Ursache, potrivit Agerpres.
Economica.net - lun, 23 nov. 2015, 21:26
Ursache: Sper ca procentele companiilor de stat scoase la listare să nu mai fie de 10-15%, ci de până la 30%

Potrivit sursei citate, procentele companiilor de stat scoase la listare nu trebuie să mai fie de 10-15%, ci să ajungă ‘undeva până la 30%’, din care o cotă mare să fie destinată populaţiei.

‘Sper ca primele tranzacţii din 2016 să fie Compania Naţională de Aeroporturi Bucureşti, Portul Constanţa şi, respectiv, Salrom. Mai mult decât atât, sper ca procentele scoase la listare să nu mai fie de ordinul 10-15%, ci undeva până la 30%. Al treilea element la care sper este că, din acest procent, o cotă mare să fie pentru populaţie. Până acum, listările au arătat că suficient de mulţi bani se află la populaţie, că populaţia îşi doreşte să investească şi în altceva, vezi Transelectrica, Transgaz, unde au fost suprasubscrieri de 18 ori, astfel încât ponderea în ansamblul listării să crească pentru retail în detrimentul investitorilor instituţionali, fie că sunt pe Bursa de la Bucureşti, fie pe Bursa de la Londra’, a declarat Ursache, cu ocazia aniversării a 20 de ani de la prima şedinţă de tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti.

Vicepreşedintele ASF a arătat că listarea companiilor de stat este importantă şi pentru semnalul pe care îl oferă companiilor private. ‘În clipa în care, în piaţă, se tranzacţionează cu succes aceste companii, sunt convins că piaţa privată va judeca: dacă aceştia pot să se capitalizeze pe piaţa bursieră, de ce nu aş putea şi eu?’, a explicat Ursache.

Vicepreşedintele ASF şi-a exprimat dorinţa ca, în continuare, Bursa să ajute economia şi să convingă decidenţii politici să continue procesul de listare a companiilor de stat în 2016, ‘pentru că 2015, din punctul acesta de vedere, a fost un an ratat’.

‘Cred că niciun organism internaţionale nu a spus României vreodată: ‘Nu măriţi salarii, nu micşoraţi taxe!’ Au spus acest lucru, dar cu o continuare: ‘Daţi-mi şi sursa de finanţare, arătaţi-mi cu ce umpleţi aceste goluri!’ Şi răspunsul meu este clar: umplem aceste goluri listând şi obţinând sume de bani în buget, prin vânzarea pachetelor statului’, a adăugat Ursache.

Te-ar mai putea interesa și
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei culturi a integrității și vigilenței în rândul angajaților. Conform......
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională ...
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Ministerul Agriculturii doresc să legifereze importurile ...