1EUR = 4.8127 RON | Bucureşti 11 º

Extern

Uşoară încetinire a economiei americane la începutul anului

Economia americană a accelerat în primul trimestru din 2019, dar apar semne că sprijinul temporar furnizat de exporturi şi de acumularea stocurilor s-a atenuat deja, a anunţat joi Departamentul american al Comerţului în a doua sa estimare, transmit AP şi Reuters.

30 mai, 2019 | Agerpres

Potrivit datelor ajustate în funcţie de variaţiile sezoniere, PIB-ul SUA a crescut în ritm anual cu 3,1% în primele trei luni din acest an, faţă de un avans de 2,2% în trimestrul patru din 2018 şi o expansiune de 3,1% previzionată de analişti pentru perioada ianuarie-martie 2019. Creşterea economică a fost de 3,2% în estimarea preliminară de luna trecută.

Totuşi, creşterea încetineşte, producţia industrială şi comenzile pentru bunuri de folosinţă îndelungată au scăzut în aprilie, pe fondul unui nivel ridicat al stocurilor şi al escaladării tensiunilor comerciale globale.

Valoarea stocurilor, care influenţează evoluţia PIB-ului, s-a situat la 125 miliarde de dolari în primul trimestru din 2019, faţă de 128,4 miliarde de dolari previzionată iniţial. În schimb, cheltuielile de consum, care sunt responsabile pentru două treimi din activitatea economică a SUA, au înregistrat un avans de 1,3%, faţă de 1,2% previzionat anterior.

Creşterea exporturilor a fost revizuită în sus, la 4,8%, în timp ce declinul în importuri a fost puţin mai redus, la 2,5%. Cheltuielile pentru echipamente au scăzut cu % în primul trimestru din 2019, faţă de un avans de 0,2% previzionat anterior.

Pentru trimestrul doi din 2019, economiştii se aşteaptă la o încetinire semnificativă PIB-ului SUA, de sub 2%, iar pe ansamblul acestui an la o creştere modestă, de 2,3%.

Economia americană a crescut cu 2,9% în 2018, cea mai bună performanţă din 2015 şi peste avansul de 2,2% înregistrat în 2017. Totuşi, creşterea este sub ţinta de 3% a administraţiei Trump.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO