USR vrea să atace la Curtea Constituţională proiectul prin care noţiunea de conflict de interese a fost desfiinţată

„Obervăm că preocuparea de căpătâi a puterii actuale, zi de zi sau mai degrabă noapte de noapte, este aceea de atacare a justiţiei şi de zădărnicire a luptei împotriva corupţiei. Un nou episod s-a petrecut ieri, în Comisia juridică, în care s-a adoptat cu majoritate de voturi, USR a votat împotrivă, un raport favorabil unui proiect de lege care desfiinţează conflictul de interese", a afirmat deputatul.
Economica.net - mie, 05 apr. 2017, 12:08
USR vrea să atace la Curtea Constituţională proiectul prin care noţiunea de conflict de interese a fost desfiinţată

El a mai spus că în proiectul de lege respectiv este stabilită o condiţie care „goleşte de conţinut” aproape întregul text incriminator.

„Juridic vorbind este vorba de o reformulare a acestui text, inclusiv denumirea infracţiunii este reformulată, pe viitor se doreşte să fie denumită infracţiunea de folosire a funcţiei pentru favorizarea altei persoane. Întreg conţinutul acesta este modificat substanţial, sunt eliminate pasaje foarte importante din această infracţiune şi este stabilită o condiţie care goleşte de conţinut aproape întregul text incriminator”, a completat Stelian Ion.

Deputatul USR a susţinut că, după adoptarea proiectului de lege de modificare a Codului penal, toate persoanele care sunt cercetate pentru săvârşirea infracţiunii de conflict de interese vor fi scoase de sub acuzaţie.

„Consecinţa foarte gravă este aceea că imediat după adoptare şi după publicarea în Monitorul Oficial a acestei legi, toate persoanele care sunt cercetate pentru săvârşirea acestei infracţiuni vor fi scoase de sub acuzaţie. Consecinţa pentru viitor este că se dă liber nepotismului, se dă liber exercitării funcţiei publice în astfel de condiţii în care principiul de bază al imparţialităţii să nu mai fie respectat. Primarii, toţi funcţionarii publici vor putea încheia acte, contracte cu persoane apropiate, cu parteneri, foşti parteneri de afaceri, foşti angajaţi, cu firme ale unor rude, ale soţiei, ale cumnatului fără absolut nicio problemă dacă vor dovedi că această încheiere sau acest contract este în interes public. Cu alte cuvinte, dacă vor dovedi că acele firme sau acele persoane sunt firme care desfăşoară activitate corectă şi oferă în schimbul remuneraţiei un serviciu bun pentru comunitate”, a explicat deputatul USR.

El a mai precizat că, în cazul în care va fi adoptat, USR intenţionează să atace la CCR acest proiect de lege.

„Această condiţionare este una incorectă şi absolut neclară. Se foloseşte o sintagmă care nu este definitiă nicăieri în legislaţia nici civilă, nici penală, ceea ce este inadmisibil şi ceea ce, în mod normal, ar trebui să atragă neconstituţionalitatea textului respectiv. Ca atare, în momentul în care acest text, dacă va fi adoptat în plen, pregătim o excepţie de neconstituţionalitate pentru a ataca textul respectiv la Curtea Constituţională (…). Am convingerea că vom găsi şi alţi parlamentari din opoziţie care vor agrea să ni se alăture acestui demers”, a conchis Stelian Ion.

Deputaţii din Comisia juridică au dat, marţi, un raport favorabil proiectului de lege pentru modificarea articolelor 301 şi 308 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal prin care se desfiinţează noţiunea de conflict de interese pentru funcţionarii publici, aceasta fiind înlocuită cu sintagma „folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”.

Potrivit expunerii de motive, „se impune amendarea dispoziţiilor art. 301 şi 308 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal cu modificările şi completările ulterioare, după cum urmează: modificarea titlului art. 301 prin înlocuirea sintamei «conflictul de interese» cu sintagma «folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane»”.

Deputaţii jurişti au adoptat un amendament al lui Marton Arpad care are următorul cuprins: „Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act prin care s-a obţinut un folos patrimonial pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv pricinuind prin asta un prejudiciu de interes public, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică pe o perioadă de 3 ani”.

Te-ar mai putea interesa și
Nicușor Dan: Este un dezechilibru între banii Primăriei Capitalei și banii primăriilor de sector. A trebuit să tai din investiții din cauza lipsurilor
Nicușor Dan: Este un dezechilibru între banii Primăriei Capitalei și banii primăriilor de sector. A trebuit să tai ...
Municipalitatea a tăiat din investiţii din cauza lipsei banilor, a declarat, marţi, primarul general Nicuşor Dan, atrăgând atenţia asupra "dezechilibrului" dintre fondurile pentru Primăria......
Banca Mondială se așteaptă la o ușoară scădere economică anul acesta în regiunea Europa de Est şi Asia Centrală, din cauza războiului din Ucraina
Banca Mondială se așteaptă la o ușoară scădere economică anul acesta în regiunea Europa de Est şi Asia Centrală, ...
Banca Mondială prognozează o scădere a economiei în regiunea Europa de Est şi Asia Centrală, în care este inclusă ...
Avocații prințului moștenitor al Arabiei Saudite Mohammed bin Salman susțin că acesta beneficiază de imunitate, după ce a devenit prim-ministru
Avocații prințului moștenitor al Arabiei Saudite Mohammed bin Salman susțin că acesta beneficiază de imunitate, după ...
Avocaţii prinţului moştenitor al Arabiei Saudite Mohammed bin Salman afirmă că noua sa funcţie de premier îi permite ...
Rezervările turistice online făcute până acum în 2022 au depășit numărul celor din 2019 – Eurostat
Rezervările turistice online făcute până acum în 2022 au depășit numărul celor din 2019 – Eurostat
În primul semestru din 2022, turiştii au petrecut în total aproximativ 199 de milioane de nopţi în spaţii de cazare ...