Utilizarea armelor chimice în Siria este probabilă sau sigură în cinci locaţii – raport ONU

Armele chimice au fost utilizate, în mod probabil sau sigur, de cinci ori în decursul conflictului sirian, afirmă raportul final al inspectorilor ONU transmis joi lui Ban Ki-moon, relatează AFP.
Economica.net - vin, 13 dec. 2013, 09:23
Utilizarea armelor chimice în Siria este probabilă sau sigură în cinci locaţii - raport ONU

Raportul citează „dovezi” sau „informaţii credibile” care tind să dovedească utilizarea armelor chimice la Ghouta în apropiere de Damasc, la Khan al-Assal (în apropiere de Alep, nord), la Jobar, la Saraqeb (nord-vest) şi la Achrafie Sahmaya. În schimb, indiciile sunt apreciate a fi neconcludente pentru Bahhariye şi Cheikh Maqsoud (o suburbie a Alep).

Raportul „concluzionează că arme chimice au fost utilizate în conflictul aflat în curs între părţile din Siria”, însă nu desemnează responsabilii acestor atacuri probabile cu arme chimice deoarece aceasta nu face parte din responsabilităţile inspectorilor.

Documentul confirmă ceea ce afirma raportul preliminar al inspectorilor, transmis la 16 septembrie secretarului general al ONU, cu privire la masacrul cu arme chimice comis conform occidentalilor de forţele regimului la 21 august. Misiunea „a strâns dovezi flagrante şi convingătoare pentru utilizarea armelor chimice împotriva civililor, inclusiv a copiilor, pe o scară relativ largă în regiunea Ghouta din Damasc la 21 august”.

În ceea ce priveşte Khan al-Assal, unde puterea şi opoziţia se acuză reciproc de folosirea armelor chimice, misiunea „a strâns informaţii credibile care coroborează acuzaţiile de utilizare a armelor chimice la 19 martie 2013 împotriva soldaţilor şi civililor”.

La Jobar, în apropiere de Damasc, inspectorii au găsit „dovezi concordante cu utilizarea probabilă a armelor chimice la 24 august 2013 la scară relativ redusă împotriva soldaţilor”, fără a putea fi totuşi formale, în absenţa mai ales a informaţiilor fiabile cu privire la sistemul de lansare a acestor arme.

La Saraqeb (nord-vest), „dovezile recoltate sugerează că arme chimice au fost utilizate la 24 august la un nivel scăzut împotriva civililor”.

La Achrafie Salmaya indiciile recoltate – care sunt în general mărturii, resturi de muniţie, eşantioane de pământ şi sânge – „sugerează” utilizarea armelor chimice la 25 august „la un nivel redus împotriva soldaţilor”, fără a reprezenta nici în acest caz dovezi formale, conform inspectorilor ONU.

În sfârşit, la Bahhariye (22 august) şi Cheikh Maqsoud (13 aprilie), anchetatorii nu au „putut corobora acuzaţiile” privind recurgerea la arme chimice. La Bahhariye, testele privind eşantioanele de sânge adunate de guvernul sirian „au fost negative”.

Guvernul sirian a acuzat opoziţia că a recurs la arme chimice la Khan al-Assal, Jobar, Achrafie Salmaya şi Bahhariye.

Raportul, transmis joi lui Ban Ki-moon de către Aake Sellstrom, şeful echipei de inspectori, a fost transmis membrilor Consiliului de Securitate care îl vor examina luni.

Te-ar mai putea interesa și
Proiectul românesc Zesh securizează 500.000 USD în primele etape de finanţare
Proiectul românesc Zesh securizează 500.000 USD în primele etape de finanţare
Echipa Zesh, condusă de sătmărean Marius Martocsan, a reușit să atragă până în acest moment fonduri în valoare de peste jumătate de milion de dolari în primele doua runde de finanțare,......
BCE: Creditarea companiilor din zona euro stagnează
BCE: Creditarea companiilor din zona euro stagnează
Acordarea de împrumuturi bancare companiilor şi gospodăriilor din zona euro a continuat să stagneze luna trecută, arată ...
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a scăzut azi prețurile la motorină, menținând prețul benzinei.
IRCC a scăzut la 5,90%. Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din luna aprilie 2024
IRCC a scăzut la 5,90%. Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din ...
Creditele care vor fi acordate populației din luna aprilie ar urma să aibă dobânzi mai mici în condiţiile în care ...