1EUR = 4.7600 RON | Bucureşti 22 º

News

Guvernul a sesizat DNA cu privire la achiziţiile publice de la spitalul Bagdasar Arseni

Corpul de control al primului ministru a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie cu privire la situaţia achiziţiilor publice de la Spitalul 'Bagdasar Arseni' în perioada în care instituţia era condusă de Anca Buliman, pentru posibile fapte de natură penală constatate la unitatea sanitară, constând în plata unor servicii de consultanţă neprestate, plata a milioane de lei către anumite firme şi cumpărarea de echipamente la suprapreţ, potrivit unui comunicat al Executivului.

16 mar, 2014 | Agerpres

Corpul de control al primului-ministru a efectuat o acţiune de control la Spitalul Clinic de Urgenţă 'Bagdasar - Arseni' Bucureşti, în perioada supusă controlului conducerea Spitalului Clinic de Urgenţă 'Bagdasar - Arseni' fiind asigurată de către doctor Anca Buliman, în calitate de manager al spitalului, începând cu data de 26 iunie 2006.

Conform comunicatului, la data de 30.03.2012, între Spitalul Clinic de Urgenţă 'Bagdasar - Arseni' şi societatea Hosman Hospital Management S.R.L. Bucureşti a fost încheiat un acord-cadru de servicii pentru o perioadă de un an, având ca obiect prestarea serviciilor de consultanţă în organizarea şi dezvoltarea serviciilor spitaliceşti. La data de 02.04.2012, în baza acestui acord-cadru, între părţi a fost încheiat un contract subsecvent, cu o perioadă de valabilitate de 6 luni, în valoare totală de 93.638,04 de lei (T.V.A. 0). Printre serviciile de consultanţă la care s-a obligat prestatorul, menţionate în anexa contractului, a fost 'elaborarea şi implementarea regulamentului de organizare şi funcţionare a spitalului, activitate pentru care părţile au convenit plata unui tarif lunar de 1.401,13 lei. Spitalul Clinic de Urgenţă 'Bagdasar - Arseni' a plătit consultantului preţul integral al contractului, respectiv 93.638,04 de lei (din care suma de 8.406,78 RON a reprezentat contravaloarea serviciilor de elaborare şi implementare a Regulamentului de organizare şi funcţionare a spitalului), în condiţiile în care Regulamentul, înregistrat în evidenţele spitalului cu nr. 13.582/19.07.2007, nu a fost modificat ulterior emiterii, iar Spitalul Clinic de Urgenţă 'Bagdasar Arseni' nu deţine niciun document justificativ care să ateste prestarea de către consultant a activităţii de elaborare şi implementare a Regulamentului menţionat (ori de modificare/actualizare a celui existent).

Potrivit Corpului de Control, suma de 8.406,78 de lei constituie pagubă cauzată patrimoniului Spitalului Clinic de Urgenţă 'Bagdasar - Arseni', iar aprobarea plăţii acesteia s-a efectuat cu încălcarea dispoziţiilor legale.

De asemenea, se menţionează că managerul Spitalului Clinic de Urgenţă 'Bagdasar - Arseni', Buliman Anca, a participat la luarea deciziilor privind atribuirea acordului-cadru de servicii prin aceea că, în calitate de reprezentant legal al autorităţii contractante, a aprobat raportul procedurii şi a semnat acordul-cadru încheiat între unitatea spitalicească şi asocierea formată din societăţile FINSERV GLOBAL CONSULTING
S.R.L. şi CRIDOR IMOBILIARA S.R.L., în condiţiile în care, în perioada desfăşurării procedurii de atribuire, domnul DRAGU Armand-Valentin, soţul doamnei BULIMAN Anca (managerului spitalului), era încadrat în funcţia de economist la societatea FINSERV GLOBAL CONSULTING S.R.L.

În document este remarcată favorizarea anumitor operatori economici, cu încălcarea reglementărilor legale, în obţinerea contractelor de achiziţie publică privind furnizarea de mobilier, dispozitive si echipamente medicale destinate dotării Spitalului Clinic de Urgenţă 'Bagdasar -Arseni' -plăţi care s-au ridicat, în perioada 01.01.2012 - 30.09.2013, la suma de 48.471.942,22 de lei.

De asemenea, s-a remarcat şi favorizarea anumitor operatori economici în obţinerea contractelor de achiziţie publică privind furnizarea de mobilier, dispozitive şi echipamente medicale. Reprezentanţii Spitalului Clinic de Urgenţă 'Bagdasar - Arseni' Bucureşti au organizat în mod formal procedurile de atribuire a contractelor de achiziţie publică, pentru a da aparenţă de legalitate achiziţiilor.

Verificările efectuate în cadrul acţiunii de control au evidenţiat existenţa unor adaosuri comerciale excesive aplicate de către distribuitori preţurilor la care au fost achiziţionate de la producătorii externi articolele de mobilier, dispozitivele şi echipamentele medicale destinate dotării pavilionului 'A' al Spitalului Clinic de Urgenţă 'Bagdasar - Arseni'.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO