Va fi lansată varianta integrală a platformei MLS.ro, un serviciu performant de informare și cooperare pe piața imobiliară

Asociația Profesională a Agenților Imobiliari din România a anunțat prin intermediul unui comunicat că va fi lansată varianta completă și integrată a MLS.ro (MLS - Multiple Listing Service), un serviciu performant de informare și cooperare organizată între agenții/agențiile imobiliare din România, ca urmare a unei evoluții firești de 15 ani de expertiză în practicarea reprezentării exclusive în România a folosirii aplicației FlexMLS.
Economica.net - mar, 26 ian. 2021, 15:00
Va fi lansată varianta integrală a platformei MLS.ro, un serviciu performant de informare și cooperare pe piața imobiliară

Reglementat de APAIR (Asociația Profesională a Agenților Imobiliari din România), serviciul MLS.ro pune bazele unei piețe imobiliare organizate, reprezentând atât sursa de informații despre proprietățile și tranzacțiile imobiliare, cât și instrumentul de cooperare între agenții imobiliari. Misiunea acestuia este de a oferi transparență pieței imobiliare, de a deschide vizibilitatea listingurilor către toată piața de agenți și consumatori, a oferi educație specifică agenților din piață și a le asigura profesioniștilor imobiliari, agenți și evaluatori, o modalitate de a presta servicii valoroase, relevante și profesioniste, în beneficiul clienților lor și al întregii piețe imobiliare.

Evoluția conceptului de MLS este în strânsă dependență de evoluția reprezentării exclusive.
Astăzi, tot mai mulți agenți imobiliari promovează reprezentarea exclusivă, ca fiind modul cel mai sănătos de lucru, atât pentru agenți, cât și pentru clienții pe care îi deservesc. Acest mod de lucru a devenit un ideal al unei bresle, nemaifiind o practică izolată.

În toți acești ani, FlexMLS și APAIR au parcurs o primă etapă importantă în evoluția MLS și anume aceea a promovării reprezentării exclusive. FlexMLS a realizat asta prin oferirea celui mai puternic instrument de lucru, incluzând aici și datele culese în peste 10 ani; iar APAIR s-a focusat în special pe educația agenților orientată spre Codul Etic și Reprezentare.

Odată cu lansarea MLS.ro, ambele entități se vor axa pe generalizarea utilizării Serviciului MLS în România, printr-un efort comun și organizat. Putem astăzi pune la dispoziția pieței date valoroase actuale și istorice pe o perioadă de 10 ani, care vor sta la baza unor studii imobiliare documentate.

Serviciul MLS.RO cuprinde 3 componente de bază care se completează reciproc și îi conferă valoare și unicitate:
1. Reguli
2. Instrumente – Aplicația Flexmls si platforma online www.mls.ro
3. Educație specifică

Regulile MLS.RO sunt afișate pe platformă în forma actualizată și sunt concepute, reglementate si supervizate de APAIR, în calitate de partener instituțional.

APAIR – Asociația Profesională a Agenților Imobiliari din România a fost înființată în anul 2009, după modelul NAR – National Association of REALTORS (SUA).

Serviciul MLS.ro este reglementat de APAIR conform metodologiei NAR, iar Asociația va veghea la funcționarea serviciului MLS conform Regulilor MLS.ro, acestea reprezentând rețeta succesului reprezentării exclusive.

Aplicația FlexMLS a fost lansată în România în 2007 ca un serviciu de colaborare între agențiile imobiliare și de listare a proprietăților cu reprezentare exclusivă. În 2011 a fost adăugat serviciul de bază de date FSBO (particulari). De atunci, FlexMLS s-a perfecționat continuu devenind o parte integrantă a pieței imobiliare și o unealtă indispensabilă pentru serviciile de reprezentare exclusivă și evaluare imobiliară profesionistă. A ajuns astăzi să se bucure de cea mai calitativă bază de date cu informații actualizate, statistici imobiliare și analize comparative de piață etice și corecte, cel mai productiv sistem de colaborare, cea mai completă aplicație imobiliară cu informații colectate prin telefon de la particulari, verificate și adăugate zilnic și actualizate lunar. Toate proprietățile au adresă și localizare exactă pe hartă, istoric preț, istoric tranzacții și o fișă detaliată cu toate informațiile necesare. La nivel internațional, Flexmls este folosit de peste 240,000 de utilizatori, care încarcă aproximativ 2,000,000 fotografii lunar și tranzacționează în medie 60,000 proprietăți pe lună. În România, sunt la ora actuală peste 200 membri Flexmls, peste 3,390 listinguri tranzacționate și peste 124,000 de tranzacții.

Platforma online www.mls.ro este sursa de informații privind proprietățile imobiliare cu reprezentare exclusivă din România, fiecare dintre acestea având localizarea exactă pe hartă, informații complete și verificate. Accesul în platformă este public și gratuit astfel încât oricine va putea vizualiza listingurile (proprietățile) din sistemul MLS.ro. Listările pot fi făcute doar de către agenții membrii ai sistemului MLS.ro și sunt accesibile oricărui agent imobiliar din piață (membru sau non-membru) și oricărui cumpărător interesat de piața imobiliară. Totodată, agenții imobiliari au la dispoziție un puternic instrument de cooperare, ce acționează în beneficiul clienților lor.

Agentiile imobiliare si firmele de evaluare pot deveni membri ai serviciului MLS.ro pentru a avea acces la toate informațiile de analiză a pieței și la toate componentele sistemului, în schimbul unei taxe unice de înscriere de 100 Euro + TVA/companie și a unui abonament care variază între 20 și 60 Euro/lună. La lansare, platforma conține deja peste 250 de listinguri de la peste 150 de agenți imobiliari. Estimăm în 6 luni un număr de peste 1,000 de listinguri de la minim 500 de agenți imobiliari membri.
Platforma www.mls.ro este accesibilă atât în varianta desktop cât şi în varianta de mobil.

Educația specifică MLS se regăsește pe platformă fie sub formă de eLearning (secțiunea Educație), fie sub formă de evenimente educaționale (secțiunea Evenimente).

“Agențiile imobiliare și evaluatorii – în special, și piața imobiliară – în general, vor avea acces la un serviciu unic prin organizare, tehnologie, conținut și complexitate și care este încununarea efortului nostru continuu și susținut. Un serviciu de informare și cooperare care conferă avantaje competitive certe celor care il vor folosi”, adeclarat Sorin Udrea, General Manager MLS.ro.

“APAIR a ales modelul de MLS propus de National Association of REALTORS, privind către viitor. Ne-am dorit un model scalabil la nivelul întregii țări, care să poată susține cooperarea întregii bresle imobiliare, care să fie totodată sigur, reglementat și profitabil pentru agenții imobiliari. Singurul MLS reglementat și recomandat de către APAIR este MLS.ro, deoarece este singurul serviciu pe care îl reglementează și supraveghează din punct de vedere al funcționării regulilor și aplicării acestora”, a spus Dragoș Grigorescu, fost președinte al APAIR.

Asigurarea adoptării generalizate a Serviciului MLS.ro, în beneficiul membrilor MLS și al întregii piețe imobiliare, se face în două etape:
1. Etapa de informare și organizare (ianuarie-martie 2021), cu următorii pași importanți:

• Formarea Comitetului MLS.ro al APAIR (până la 31 ianuarie 2021)
• Semnarea de către toți participanții actuali a Regulilor MLS.ro
adoptate de APAIR (până la 28 februarie 2021)
• Cursuri de Funcționare a Serviciului MLS.ro pentru toți participanții actuali și noii participanți (prima ediție pe 9 Februarie 2021)
• Lansarea platformei de eLearning MLS.ro cu training online complet privind utilizarea FlexMLS și nu numai (15 februarie 2021)
• Evidența completă a stocurilor de proprietăți cu contracte exclusive aflate în portofoliul participanților la MLS
• Sprijinirea agențiilor participante pentru Introducerea în FlexMLS a întregului portofoliu de reprezentări exclusive
• Campanii de comunicare către agențiile nemembre privind posibilitatea de a coopera cu agențiile participante, printr-un simplu cont gratuit pe MLS.ro

2. Etapa de implementare și aplicare a Regulilor MLS.ro (aprilie – iunie 2021)

• Lansarea mecanismului de monitorizare permanentă a respectării Regulilor MLS
• Sesizarea si înregistrarea tuturor neregulilor și pe cât posibil corectarea acestora, fără aplicarea efectivă a sancțiunilor
• La 1 iulie 2021 Serviciul MLS.ro va funcționa în totalitate conform Regulilor MLS.ro iar Comitetul MLS al Asociației își va exercita toate prerogativele, inclusiv sancțiunile prevăzute.
În momentul de față serviciul MLS.ro este prezent în București-Ilfov, Constanța, Brașov, Cluj, Timișoara, Pitești, Râmnicu Vâlcea, iar până la finalul anului va fi disponibil în toate orașele cu peste 150.000 locuitori.

Te-ar mai putea interesa și
e-Factura: Perioada fără sancţiuni pentru contribuabilii care nu utilizează sistemul, extinsă până la 31 mai
e-Factura: Perioada fără sancţiuni pentru contribuabilii care nu utilizează sistemul, extinsă până la 31 mai
Perioada în care nu se aplică sancţiuni pentru nerespectarea termenului-limită de 5 zile lucrătoare prevăzut pentru transmiterea facturilor în sistemul naţional privind factura electronică......
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
 Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, joi, referitor la posibilitatea eliminării impozitului pe concediile ...
Primul drum de mare viteză inaugurat în 2024: A fost deschisă circulația pe DEx16 Oradea – A3 VIDEO
Primul drum de mare viteză inaugurat în 2024: A fost deschisă circulația pe DEx16 Oradea – A3 VIDEO
CNAIR a deschis circulația joi, la ora 15:00, pe drumul de mare viteză DEx16 Centura Oradea - A3, a informat Cristian Pistol, ...
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Statele membre ale Uniunii Europene au exportat anul trecut în ţările din afara blocului comunitar 867.000 de tone de ...