Va reduce BNR dobânda cheie? Ce spun analiştii

Cei mai mulţi analişti financiar-bancari cred că Banca Naţională a României (BNR) va reduce luni dobânda de politică monetară de la 5% la 4,75%, iar rezervele minime obligatorii ar putea rămâne nemodificate atât pentru pasivele în lei, cât şi pentru cele în valută.
Economica.net - joi, 01 aug. 2013, 15:05
Va reduce BNR dobânda cheie? Ce spun analiştii

„Conform opiniilor exprimate de 14 din 19 participanţi la un sondaj intern în cadrul Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR), Banca Naţională a României ar putea reduce dobânda de politică monetară la 4,75% la următoarea şedinţă a Consiliului de Administraţie pe probleme de politică monetară din 5 august. Restul participanţilor la sondaj estimează păstrarea dobânzii la nivelul de 5%. Rezervele minime obligatorii ar putea rămâne nemodificate în luna august 2013, atât pentru pasivele în lei cât şi pentru cele în valută”, se arată într-un comunicat transmis de asociaţie.

Dobânda de politică monetară ar putea fi redusă în continuare la 4,5% până în luna decembrie şi 4,25% până în luna decembrie 2014.

Scăderea dobânzii de politică monetară până la finalul acestui an este estimată de toţi participanţii la sondaj. Estimările pentru finalul anului 2014 se încadrează între un minim de 3,5% şi un maxim de 4,50%.

Rezervele minime obligatorii pentru pasivele în lei ar putea fi păstrate la nivelul de 15% în anul 2013 şi apoi reduse la 12% până la finele anului 2014. Rezervele minime obligatorii pentru pasivele în valută ar putea fi păstrate la nivelul de 20%, atât în anul 2013 cât şi în anul 2014, conform opiniei majorităţii participanţilor la sondaj.

BNR a redus la 1 iulie rata dobânzii de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, de la 5,25% la 5%, prima scădere din martie 2012, precum şi rata dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) de la 8,25% la 8% pe an.

Totodată, CA al băncii centrale a a menţinut ratele aplicate pentru rezervele minime obligatorii (RMO) constituite de bănci pentru pasivele sub doi ani, la 20% în valută şi 15% în lei.

Analistul BCR Dorina Cobîscan spune că BNR ar putea să scadă dobânda cheie cu 0,25 puncte procentuale la un nou minim istoric de 4,75% în şedinţa de politică monetară din luna august datorită reluării procesului de dezinflaţie începând cu luna iulie. Diminuarea rapidă a presiunilor inflaţioniste în principal pe fondul unui an agricol bun ar putea oferi băncii centrale un spaţiu mai mare de manevră în perioada imediat următoare de aceea există şanse mari de a vedea încă o reducere de 0,25 puncte procentuale la şedinţa din luna septembrie, spune ea.

Analistul ecconomic Adrian Mitroi, vicepreşedinte AAFBR, afirmă că nu sunt de aşteptat modificări substanţiale ale rezervelor minime obligatorii în lei.

„Economia are un deficit de solvabilitate şi nu de lichiditate. Pentru creştere economică este nevoie de credit privat. Creditul instituţional (FMI) are orizonturi scurte, este în general aşezat pe principii politice şi de apartenenţa la UE, dar nu este aducător de creştere economică şi de joburi mai bine plătite. Aceste realizări sunt consecinţe doar ale creditului privat, care la rându-i este ulterior investiţiilor de capital private”, spune Mitroi.

El opinează că, luând în considerare şi ceea ce se întâmplă în regiune, interesul pentru atenuarea riscului valutar devine preponderent.

„Politicile macro vor sugera creditarea în moneda locală, evitarea celei în alte monede, şi deci eliberarea de euro în economie se va duce în special spre domiciliul capitalului (dezintermediere) şi mai puţin înspre creditarea pentru investiţii. Nu vad motive imediate de modificare a RMO în valută”, a adăugat Mitroi.

Nicolae Covrig, analist Raiffeisen Bank, spune că reducerea rapidă a ratei inflaţiei anticipată pentru perioada imediat următoare şi cererea internă slabă sunt factori esenţiali care susţin ciclul de reducere a ratei dobânzii de politică monetară.

De asemenea, sentimentul pozitiv al investitorilor pentru activele in lei creează confort pentru banca centrală pentru a relaxa politica monetară.

Cristiana Barabula, analist credite la BRD Groupe Societe Generale, estimează menţinerea nivelului actual al ratei dobânzii de politică monetară la următoarea şedinţă BNR, pe fondul deprecierii monedei naţionale.

Ea crede că ratele rezervelor minime obligatorii (lei şi valută) ar putea rămâne nemodificate în luna august. Începând cu luna decembrie, BNR ar putea continua relaxarea graduală a politicii monetare, în sprijinul unei creşteri economice durabile, a mai spus analistul BRD.

AAFBR este o asociaţie profesională fără scop lucrativ, înfiinţată în luna ianuarie 2008 şi care reuneşte în rândurile sale aproximativ 60 de analişti din sectorul bancar, fonduri de pensii, societăţi de administrare a investiţiilor, societăţi de asigurări şi din piaţa de capital.

Te-ar mai putea interesa și
Primăria Capitalei ar putea cumpăra jumătate din Muzeul Storck
Primăria Capitalei ar putea cumpăra jumătate din Muzeul Storck
Primăria Capitalei ar putea achiziţiona o cotă de 1/2 din imobilul Muzeul Frederick Storck şi Cecilia Cuţescu-Storck, situat în str. Vasile Alecsandri nr. 16, conform unui proiect de hotărâre......
Polonia şi Ucraina își cresc producţiile de cărbune energetic, cel mai poluant combustibil fosil, pentru a face față viitorului sezon rece
Polonia şi Ucraina își cresc producţiile de cărbune energetic, cel mai poluant combustibil fosil, pentru a face față ...
Polonia şi Ucraina cresc producţia de cărbune energetic, cel mai poluant combustibil fosil, pregătindu-se pentru lunile ...
Prețul gazelor plătit de consumatorii germani ar putea crește chiar și de trei ori
Prețul gazelor plătit de consumatorii germani ar putea crește chiar și de trei ori
Consumatorii germani s-ar putea confrunta cu o triplare a preţurilor la gaze în următoarele luni, după limitarea livrărilor ...
Lucian Heiuș, președinte ANAF: Reducerea prețurilor carburanților va fi benevolă din partea companiilor. Cred că s-a discutat cu mare parte din industrie
Lucian Heiuș, președinte ANAF: Reducerea prețurilor carburanților va fi benevolă din partea companiilor. Cred că s-a ...
Şeful Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Lucian Heiuş, a declarat, vineri seară, că reducerea de 50 de bani ...