Va scădea sau nu BNR dobânda cheie în ședința de vineri, 5 iulie 2024? Evoluția inflației este cheia

Inflația care a scăzut sub așteptări ar recomanda scăderea dobânzii cu 25 de puncte de bază. Dar tot inflația este cea care ar putea determina să mențină actuala dobândă cheie dacă luăm în calcul posibilele efecte ale creșterii accizelor de la 1 iulie 2024. Pe de altă parte, FED amână decizia de reducere a dobânzilor, iar BCE lasă să se înțeleagă că scăderea din iunie a fost singura de anul acesta.
Gabriela Ţinteanu - mar, 02 iul. 2024, 22:13
Va scădea sau nu BNR dobânda cheie în ședința de vineri, 5 iulie 2024? Evoluția inflației este cheia

”Sunt șanse ridicate ca BNR să scadă dobânda de politică monetară cu 25 de puncte de bază. Singurul risc îl reprezintă acciza la combustibil și efectele ei asupra inflației. Până la finalul anului vedem două tăieri de dobândă, urmând ca nivelul acesteia să ajungă la cel mult 6-6,5%”, a declarat Adrian Codirlașu, vicepreședinte CFA România.

Economistul bancar atrage atenția că BCE nu dă semne că va mai scădea dobânda cheie anul acesta, iar FED va scădea cel mult o singură dată dobânda în 2024, iar România ar putea fi influențată de trendul extern. O soluție de compromis ar putea fi lărgirea marjei intervalului dintre dobânda plătită de BNR la depozitele constituite de bănci și cea la creditele oferite de banca centrală la 1,25%, ceea ce ar echivala practic cu o reducere, fără ca BNR să se atingă de dobânda de politică monetară. Adrian Codirlașu crede însă că este puțin probabil să se întâmple acest lucru.

”Anticipăm că Banca Națională va menține dobânda de polítică monetară neschimbată la ședința din 5 iulie, deși șansele unei scăderi de 0,25 pp nu sunt neglijabile (estimăm că acestea sunt de 30%). Principalele motive pentru care considerăm mai probabilă menținerea neschimbată a nivelului dobânzii cheie țin pe de o parte de contextul extern, unde FED încă amână tăierea dobânzilor, BCE nu semnalează că va continua după tăierea din iunie, iar în regiune Banca Centrală a Poloniei pare să amane următoarea tăiere pentru 2025, iar pe de altă parte de cel intern, unde avem un déficit bugetar peste așteptări, activitatea de creditare în accelerare puternică și avansul salarial încă robust”, a declarat Valentin Tătaru, economist șef ING Bank.

Tătaru subliniază că principalul factor care ar permite o ușoară scădere a dobânzilor este însă și cel mai important, respectiv inflația, care este posibil să fi coborăt sub 5% în iunie și ar putea încheia anul la 4.2%.

Totuși, nici în privința inflației lucrurile nu par încă rezolvate, riscurile fiind preponderent orientate în sens crescător, având în vedere accizele care intră în vigoare de la 1 iulie, viitoarele creșteri de pensii și salarii, precum și perspectivele unei creșteri de taxe cu impact inclusiv asupra inflației. ”În scenariul de bază vedem tăierea dobânzii de politică monetară cu câte 0,25 pp la ședințele din august și noiembrie, în paralel cu publicarea noilor rapoarte asupra inflației.

Mai tranșant, Ciprian Dascălu, economistul șef al BCR, este de părere că BNR va scădea dobânda de politică monetară cu 25 de puncte de bază în ședința din 5 iulie 2024. ”Motivul este inflația care a scăzut mai repede decât prognoza BNR de 6% la sfârșitul semestrului I. Ori noi deja am avut o inflație de 5,1% în luna mai, iar din previziunile noastre în iunie, rata inflației va coborî sub 5%”, spune Dascălu.

Dobânda de politică monetară a BNR se află la nivelul de 7% din ianuarie 2023.

 

Te-ar mai putea interesa și
Alegeri SUA 2024: Trump refuză să accepte pierderea alegerilor din 2020
Alegeri SUA 2024: Trump refuză să accepte pierderea alegerilor din 2020
În cursul dezbaterii organizate marţi la postul ABC, Donald Trump a refuzat în continuare să accepte că a pierdut alegerile prezidenţiale din 2020 în faţa lui Joe Biden....
Asociația “fotovoltaicilor” din Grecia cere Guvernului să nu mai permită instalarea de noi capacități
Asociația “fotovoltaicilor” din Grecia cere Guvernului să nu mai permită instalarea de noi capacități
Asociația elenă a producătorilor de energie fotovoltaică (SPEF) critică Planul național revizuit privind energia și ...
Noi restricții de circulație în București, începând de mâine, din cauza lucrărilor la metroul de Otopeni
Noi restricții de circulație în București, începând de mâine, din cauza lucrărilor la metroul de Otopeni
Noi restricţii de circulaţie vor fi instituite, începând de joi, în vederea realizării lucrărilor la segmentul de ...
Apare o nouă Universitate în România
Apare o nouă Universitate în România
Guvernul urmează să aprobe miercuri, în şedinţă, mai multe proiecte privind infrastructura rutieră şi feroviară, ...