Vacanţă cu maşina? De unde să alimentezi ca să plăteşti mai puţin

Şase români din 10 vor călători cu maşina personală în vacanţa din vara aceasta, reiese din datele unui sondaj realizat de magazinul online de piese şi accesorii auto AutoEco.ro. ECONOMICA.NET vă spune din ce ţări să alimentaţi pentru a vă minimaliza costurile cu transportul.
Economica.net - Dum, 09 iun. 2019, 10:47
Vacanţă cu maşina? De unde să alimentezi ca să plăteşti mai puţin

Costurile de transport pentru românii care intenţionează să plece în vara aceasta peste graniţe cu maşina proprie pot fi reduse substanţial dacă alimentează doar în ţările cu preţuri mici la benzină şi motorină.

Sfatul cel mai important: combustibilul bulgăresc este cel mai ieftin. În rest, dacă ţara de destinaţie nu este Bulgaria sau nu tranzitaţi statul vecin pentru a ajunge în vacanţă, plecaţi cu rezervorul plin de benzină din România, a doua cea mai ieftină ţară din UE din acest punct de vedere. Potrivit buletinului săptămânal al UE, „Oil Bulletin” din 27 mai 2019, preţul mediu pentru benzina Euro Super 95, cel mai vândut sortiment, este de 1,21 de euro pentru un litru. În Bulgaria, veţi găsi un preţ mediu al benzinei de 1,13 euro litrul.

Dacă maşina pe care o conduceţi are însă un motor diesel, să cumpăraţi mult combustibil din România nu este cea mai eficintă decizie. Preţul mediu la noi este de 1,24 euro litrul, adiă mai scump decât în Bulgaria (1,14 euro litrul), Lituania (1,18 euro litrul), Luxembourg (1,13 euro pe litru), Polonia (1,2 euro litrul) şi Malta (1,23 euro litrul).

De unde alimentaţi dacă mergeţi în Grecia

Una dintre ţările preferate ale românilor pentru vacanţa de vară, Grecia, are preţuri mari la combustibil, de 1,64 de euro la benzina Euro 95 şi de 1,41 de euro litrul la motorină. Aşadar, cum cea mai rapidă rută pentru a ajunge acolo este România-Bulgaria-Grecia, cel mai bine este să vă umpleţi rezervoarele din Bulgari, fie că aveţi maşina cu motor pe benzină sau diesel.

Spre Italia, evitaţi să faceţi plinul la destinaţie

Dacă, spre exemplu, ţara de destinaţie este Italia (Rimini, spre exemplu), iar ruta aleasa este Ungaria, Slovenia, Italia, veţi călători mai ieftin dacă cumpăraţi suficient carburant din România pentru a vă ajunge până în Ungaria unde găsiţi preţuri medii de 1,26 euro litrul de benzină şi de 1,27 euro motorina.
Dacă alimentaţi din Slovenia şi Italia costurile la combustibil cresc simţitor, la 1,34 euro litrul de benzină şi 1,28 litrul de motorină în Slovenia, până la 1,63 euro litrul şi respectiv 1,52 euro litrul în Italia.

Dacă ruta este prin Serbia-Slovenia-Italia, puteţi alimenta fie din Serbia, fie din Slovenia, preţurile fiind similare.

Spre Spania, evitaţi benzina din Franţa

Dacă mergeţi mai departe, spre Spania şi aveţi autoturism cu motor pe benzină este de evitat ca locaţie pentru alimentare Franţa, unde este mai scump decât în ţara de destinaţie: 1,59 euro faţă de 1,35 de euro la benzină şi 1,48 de euro faţă de 1,26 de euro litrul la motorină. De asemenea, dacă vreţi să ajungeţi şi până în Portugalia, nu alimentaţi de acolo. Preţurile medii sunt de 1,58 de euro litrul de benzină şi 1,39 de euro litrul de motorină.

Un drum ieftin în Germania cu carburant din Austria

Pentru a ajunge cât mai ieftin în Germania cu un autoturism pe benzină, alimentaţi în România şi în Ungaria, iar dintre Austria şi Germania alegeţi Austria unde preţul mediu este de 1,31 de euro faţă de 1,52 de euro litrul. Dacă motorul maşinii este diesel, atunci faceţi plinul în România şi Austria, pentru că Ungaria este uşor mai scumpă (1,27 de euro vs 1,24 de euro). În Germania, este şi mai costisitor: 1,52 euro litrul de benzină şi 1,29 euro litrul de motorină.

Dacă aveţi în plan să vedeţi Praga, drumul cel mai ieftin este dacă faceţi plinul în România şi în Ungaria. Nu este foarte rău nici în ţara de destinaţie, Cehia, unde costul benzinei ajunge la 1,28 de euro litrul de benzină şi 1,25 de euro litrul de motorină. Pe această rută, cel mai costisitore este Slovacia: 1,42 de euro litrul de benzină. La motorină, preţul este însă de 1,27 euro.

Te-ar mai putea interesa și
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Slăbiciunile economiei germane îşi vor face simţite efectele asupra pieţei muncii, iar numărul şomerilor ar urma să atingă cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, relevă un studiu......
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace a avertizat cu privire la sugestiile referitoare la îngheţarea războiului ...
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Gara din orașul Curtea de Argeș, care a fost construită la sfârșitul secolului XIX și este monument istoric, dar care ...
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, controlat de stat, și-a majorat producția de gaze naturale ...