Vacanţă în Muntenegru: sfaturi şi preţuri

Ţara despre care s-a vorbit cel mai mult săptămâna aceasta în România este o atracţie turistică inedită în peisajul european. De câţiva ani încoace, Muntenegru adună din ce în ce mai mulţi turişti. Dar şi investiţii. Dacă nu aţi fost în vacanţă în Muntenegru, iată o parte din ce puteţi vizita. 
Andrada Ghira - vin, 28 iun. 2013, 20:58
Vacanţă în Muntenegru: sfaturi şi preţuri

Budva sau Ulcinj sunt cele mai importante staţiuni pentru plajă. Puteţi face excursii de o zi între staţiuni cu autobuzul: spre exemplu, dacă vă cazaţi în Budva, puteţi merge la Kotor, unde vechiul oraş este plin de arhitectura veneţiană. Sistemul de transport în comun este pus la punct şi nu trebuie să aşteptaţi mult până la următoarea cursă. Preţul unei călătorii este între 4 şi 5 euro, iar ca timp, se fac 40 de minute. În Kotor veţi găsi un mic golfuleţ unde puteţi face plajă. Pentru pasionaţii de shopping, în apropiere se află şi un mall. 

Nu rataţi cele peste 1.200 de trepte spre cetatea de pe munte. De sus veţi avea parte de o priveliste asupra întregului golf, unde acostează vasele de croazieră. 

 

Cu taxi pe munte


Sau puteţi încerca o excursie spre muntele Lovcen. În cazul în care nu aveţi maşină, ca să ajungeţi acolo trebuie să luaţi autobuzul până în fosta capitală, Cetinje, după care va trebui să negociaţi cu un taximetrist tariful pentru călătoria dus-întors spre al doilea cel mai înalt vârf din Muntenegru. Dacă aveţi parte de vreme bună, veţi putea vedea golful Kotor şi marea întindere de munţi stâncoşi cu puţină vegetaţie din Muntenegru. 

Din Cetinje, pe care îl puteţi vizita într-o oră, se ajunge la mausoleul celebrului conducător Njegos Petar Petrovic, a cărui ultimă dorinţă a fost să fie înmormânat pe muntele Lovcen. 

Călătoria din Budva spre Cetinje durează aproximativ 40 de minute şi costă în jur de 4 euro. Atenţie! În micuţa autogară şoferii de ocazie încearcă să atragă turiştii de cum coboară din autobuz. Deşi ar părea tentant 25 de euro pentru un drum dus-întors până la mausoleu, refuzaţi. 

Cel mai bine este să tocmiţi un taximetrist autorizat. Deşi nu înteleg engleza, ei ştiu exact ce vor turiştii. Trebuie doar să spuneţi cuvintele magice „Lovcen” şi „mausoleu” şi de îndată şoferul se pune pe scris: 19 euro pentru drumul dus-întors pentru trei persoane, plus 30 de minute gratuite pentru a se putea vizita mausoleul şi admira natura. Separat, şoferul mai scrie cât costă minutele care depăşesc jumătatea de oră gratuită. (nr. – tarifele au fost practicate în septembrie 2011). 

Drumul de aproximativ 25 km până pe muntele Lovcen, mai exact pe al doilea vârf – Jezerski (1.657 m) este unul şerpuit, şi trece prin Parcul Natural Lovcen. La intrarea în parc se plăteşte o taxă de doi euro/persoană. De la locul de parcare, aşa cum puteţi observa în fotografie, aveţi de urcat peste 400 de scări. Dar, cum puţină mişcare nu strică, aţi putea să le urcaţi în cel mult zece minute. De acolo veţi putea vedea munţii, oraşul Cetinje, iar dacă vremea vă permite, golful Kotor.

 

Sveti Stefan


Cu siguranţă aţi văzut în toate ofertele agenţiilor sau pe Internet fotografii cu mica staţiune. Din păcate, ce vedeţi este domeniu privat şi nu se poate vizita. Dar, vă puteţi plimba prin pădurea de pe malul apei şi cel mai mult, puteţi petrece timp la plajă. 

 

Budva 


Se poate vizita vechea cetate şi citadela. Iar dacă alegeţi Budva pentru plajă, mai bine vă orientaţi spre plajele Mogren I şi Mogren II. Sunt mai mici, liniştite, curate, după cum ne-a povestit un localnic, iar dacă temperaturile sunt prea ridicate, vă puteţi aşeza la umbra copacilor sau a stâncilor.

Preţurile la mâncare nu diferă foarte multe de cele din România. La restaurant, deşi chelnerii nu prea ştiu limba engleză, se străduiesc să le explice clienţilor. Nu rataţi o cină pe malul mării, la lumina lumânărilor. 

Dacă staţi în Budva, nu cumpăraţi suveniruri din vechea cetate pentru că sunt mai scumpe. Veţi găsi diverse suveniruri pe faleza spre Becici. 

Dacă sunteţi fumători, cumpăraţi-vă ţigări din Serbia, asta dacă treceţi pe acolo. În Muntenegru preţurile sunt un pic mai mari. În Serbia va trebui să folosiţi dinari sârbeşti, dar în Muntenegru moneda de schimb este euro.

Dacă mai aveţi timp de vizite, daţi o fugă şi la Herceg Novi sau optaţi pentru un tur cu feribotul în Golful Kotor. 

De la agenţiile din România puteţi cumpăra doar cazarea. Sau puteţi alege cazarea prin site-ul de rezervări booking.com. Se găsesc hoteluri, vile, dar şi apartamente. Preţurile pentru un sejur de şapte nopţi pentru două persoane pornesc de la 1.000 de lei. 

Varianta maşina personală 

Dacă plecaţi de la Bucureşti, puteţi alege să ieşiţi din ţară pe la Calafat-Vidin, Porţile de Fier sau Stamora Moraviţa. Vă puteţi îndrepta spre Belgrad, pentru o vizită de o zi a oraşului. Dacă nu, continuaţi drrumul spre  Muntenegru. Distanţa până în Budva, fără a mai face o oprire la Belgrad, este de 926 km, potrivit via Michelin. 

Varianta tren

Ei bine, în cazul variantei cu trenul, luaţi în considerare o noapte de cazare la Belgrad şi asta pentru că s-ar putea ca trenul de la Bucureşti să ajungă cu întârziere şi să nu mai prindeţi legătura spre Bar, Muntenegru. La ghişeul plecări internaţionale întrebaţi de biletul Balkan FlexiPass. La cel mai mic tarif, acesta vă oferă posibilitatea efectuării a cinci călătorii cu trenul în Serbia şi Muntenegru şi nu numai. De aceea, o oprire la Belgard, atât la dus, cât şi la întoarcere, este permisă cu acest tip de bilet. Preţurile pornesc de la 88 de euro/dus-întors Bucureşti-Bar, dar fără a fi inclus şi preţul pentru vagonul de dormit sau cuşetă, în cazul în care optaţi pentru acest lucru. 

În gara din Belgrad, va trebui să achitaţi aproximativ trei euro pentru un loc în tren. Sau şase euro/persoană la cuşetă. Recomandăm cuşeta, deoarece timpul de mers din Belgrad în Bar depăşeşte 12 ore. 

Varianta avion

Dacă nu aveţi timp de pierdut pe drum cu maşina sau cu trenul, avionul poate fi o soluţie. Însă şi preţurile sunt mai mari, şi asta pentru că nu există zboruri directe şi ar trebui să cumpăraţi un bilet de avion cu escală.  Spre exemplu, puteţi ajunge la Tivat, în apropiere de Kotor şi Budva, cu airberlin. Escala se face la Berlin, însă va trebui să rămâneţi peste noapte. Preţul: peste 600 de euro/persoană. Ceva mai ieftin ar fi cu Turkish Airlines şi escală la Istanbul: 500 de euro/persoană pentru transportul până la Podgorica. Un alt traseu ar fi zborurile spre Dubrovnik, Croaţia. Escala se face la Viena, cu Lufthansa, şi se găsesc bilete la preţul de 350 de euro/persoană. 

 

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...