1EUR = 4.8332 RON | Bucureşti 19 º

News

Vacanţa s-a terminat mai devreme la Bursă

Cele mai importante acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti şi-au reluat în forţă creşterea în ultimele zile, pe fondul unor valori şi volume de tranzacţii neobişnuite pentru verile pieţei autohtone de capital. Analiştii spun că sunt atacate niveluri superioare de preţuri. Vacanţa pare să se fi terminat mai devreme ca de obicei la Bursă.

14 aug, 2013 | | ECONOMICA.net

Documente atasate:

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a luat startul pe o tendinţă de creştere reînnointă, într-o perioadă în care, în mod tradiţional, participanţii sunt în vacanţă.

Piaţa a fost relansată mai ales de Fondul Proprietatea (FP) şi de societăţile de investiţii financiare (SIF).

Indicele BET FI, care exprimă evoluţia variaţiilor cotaţiilor acestora, a crescut cu peste 7,6 % în această lună, în care s-au înregistrat scăderi doar într-o zi.

Indicele a atins ieri la nivelul de 26.000 de puncte, considerat un test important pentru confirmarea forţei noii tendinţe de creştere a bursei.

Nivelul „suport de la 24.000 de puncte a relansat piaţa, indicele BET-FI reluându-şi creşterile în cadrul tendinţei generale. Acum, la 26.000, preţurile întâmpină rezistenţa care se opune continuării tendinţei", scria, încă de luni Dan Rusu, şeful analiştilor de la casa de brokeraj BT Securities.

„Ne aşteptăm însă ca rezistenţa să fie invinsă în scurt timp şi SIFurile să continue apoi ascensiunea spre obiectivele intermediare 26.700, respectiv 28.500. Ţintele majore rămân nivelurile 29.500 – 30.000, - interval menţionat încă din primele luni ale anului", adaugă Dan Rusu.

Indicele BET FI are reputaţia de oracol al pieţei, anticipând, de obicei, evoluţiile restului acţiunilor. FP şi SIF-urile au expunere pe apropae tot ce este mai important în economia românească şi de aceea investitorii străini sunt mai întâi atraşi de acţiunile lor şi abia apoi, de celelalte de la BVB. Din această cauză BET FI este un indice foarte nervos, potrivit analiştilor.

Două zile din săptămâna trecută au ieşit în evidenţă cu lichidităţi (valori ale tranzacţiilor) de 9 şi respectiv 12, 6 milioane de euro, superioare  mediei ultimilor ani la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Brokerii obişnuiesc să spună că, la o lichiditate de 10 milioane de euro, au de ce să-şi facă meseria.

Important este faptul că o parte mai mare decât de obicei din volumele de mai sus a fost realizată  prin tranzacţii „în piaţă" şi nu prin tranzacţii speciale mari („deal"), care sunt de fapt negociate în prealabil între părţi.

La rândul lor, şi ceilalţi indicii bursieri au revenit, ieri, la creşteri de peste 1%, după ce au corectat vineri, iar luni au ezitat cu creşteri modeste.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO