Vaccinarea anti-COVID va fi coordonată de un medic militar, vom avea o strategie națională de vaccinare – Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a prezentat primele detalii ale viitoarei campanii de vaccinare, în conferință de presă.
Economica.net - mar, 17 nov. 2020, 15:32
Vaccinarea anti-COVID va fi coordonată de un medic militar, vom avea o strategie națională de vaccinare - Iohannis

Iată principalele declarații:

Am avut a treia ședință pentru pregătirea campaniei de vaccinare, în condițiile în care la nivel european avem motive de optimism.

După elaborarea strategiei de vaccinare, care va fi făcută publică săptămâna viitoare, autoritățile au început organizarea propriu-zisă.

„După elaborarea strategiei de vaccinare anti COVID-19, care va fi făcută publică săptămâna viitoare, autorităţile au început organizarea propriu-zisă în vederea implementării eficiente a acestei strategii. În şedinţa de astăzi a fost desemnat şi un coordonator al campaniei de vaccinare la nivel naţional, în persoana domnului Valeriu Gheorghiţă, medic primar de boli infecţioase la Spitalul Militar Central”, a declarat şeful statului.

A fost desemnat un coordonator al campaniei, dl Valeriu Gheorghiță, medic la Spitalul Militar Central

Vaccinarea va începe cu anumite grupe de populație: personalul medical în primă fază, grupele de risc, sectoare esențiale precum educație, siguranță națională, transporturi, energie.

„Este vorba, într-o primă fază, de personalul medical, de cei aflaţi în grupele de risc, dar şi de lucrătorii din sectoare esenţiale precum educaţie, siguranţă naţională, transporturi, energie, furnizarea de apă şi alimente. Au fost deja stabilite măsurile generale pentru organizarea vaccinării, măsuri care ţin cont de condiţiile specifice de stocare şi transport necesare pentru fiecare produs în parte, dar şi de aspecte speciale, precum echipele de vaccinare, locaţiile unde se va desfăşura procesul, precum şi programarea populaţiei”, a precizat Iohannis.

Am solicitat experților să comunice clar și transparent aceste măsuri personalului medical și populației

E deosebit de important să combatem dezinformarea și fake news-urile.

„Cred că este deosebit de important să combatem dezinformarea şi fake news-urile care sădesc neîncredere şi au un efect manipulatoriu profund nociv. Atât timp cât dovezile ştiinţifice susţin siguranţa şi eficacitatea vaccinurilor, a căror apariţie este oricum direct condiţionată de avizul organismelor ştiinţifice de profil, şi le indică drept principalul factor care poate pune capăt pandemiei, trebuie să ne unim eforturile pentru a implementa o campanie de vaccinare eficientă, care să ne permită reîntoarcerea cât mai rapidă la normalitatea pe care ne-o dorim cu toţii”, a spus Iohannis.

Klaus Iohannis a anunţat că va organiza miercuri, la Palatul Cotroceni, o întâlnire cu experţii din domeniul sanitar pe tema echipamentelor specifice secţiilor de terapie intensivă.

„În ceea ce priveşte situaţia la zi din sistemul sanitar, mâine voi organiza o întâlnire la Palatul Cotroceni cu experţii în domeniu pe tema echipamentelor din spitale, mai specific a celor din secţiile de Terapie Intensivă, cu referire la sistemele de gaze medicinale şi reţeaua electrică. Ştim că există numeroase probleme în acest domeniu, care impun rezolvarea lor cu prioritate”, a spus Iohannis.

Iohannis a fost întrebat despre declaraţia ministrului Nelu Tătaru de sâmbătă noaptea, care, întrebat dacă se simte vinovat pentru ce s-a întâmplat la Piatra Neamţ, a afirmat că vinovăţia aparţine tuturor, deoarece „am acceptat timp de 30 de ani să trăim într-o astfel de situaţie medicală”.

O afirmaţie un pic nerumegată”, a comentat Iohannis.

„Nu toţi suntem de vină. Sunt de vină cei care au fost la guvernare, cei care au fost la conducere, cei care gestionează în judeţe spitalele judeţene şi care nu alocă resurse, care n-au alocat resurse, care nu s-au îngrijit de calitatea personalului, care nu s-au îngrijit de calitatea managementului şi în acest sens, sigur, mai vinovaţi sunt cei care au guvernat mai mulţi din ultimii 30 de ani şi au permis ajungerea sistemului de sănătate în această stare. Mă refer, desigur, la marele PSD. Ăsta este vinovatul moral. Vinovatul tehnic, detaliat, va fi găsit de anchetatori în fiecare caz în parte”, a mai punctat şeful statului.

Te-ar mai putea interesa și
Uniunea Europeană a blocat exportul a 250.000 de doze de vaccin anti-COVID-19 AstraZeneca din Italia spre Australia
Uniunea Europeană a blocat exportul a 250.000 de doze de vaccin anti-COVID-19 AstraZeneca din Italia spre Australia
Uniunea Europeană s-a folosit pentru prima dată de interdicţia de export de vaccinuri împotriva COVID-19 pentru a opri transferul din Italia spre Australia a 250.000 de doze de ser de la...
Aproape un miliard de tone de alimente au fost risipite în 2019 – Raport ONU
Aproape un miliard de tone de alimente au fost risipite în 2019 – Raport ONU
O cantitate estimată la 931 milioane de tone de alimente sau 17% din totalul alimentelor puse la dispoziţia consumatorilor ...
Bucureştenii se implică în digitalizarea Capitalei
Bucureştenii se implică în digitalizarea Capitalei
Un număr din ce în ce mai mare de bucureșteni folosesc AmParcat, cea mai rapidă, civilizată și ușoară metodă ...
Ministerul Finanțelor a împrumutat 461,2 milioane de lei de la băncile comerciale
Ministerul Finanțelor a împrumutat 461,2 milioane de lei de la băncile comerciale
Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat, joi, 461,2 milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de ...