Valabilitatea paşapoartelor pentru persoanele de peste 25 de ani ar putea să crească la 10 ani – proiect

Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Afacerilor Externe au finalizat şi supun dezbaterii publice un proiect legislativ prin care propun o serie de măsuri suplimentare pentru rezolvarea problemei aglomerărilor de la serviciile de paşapoarte, în condiţiile în care cererile de eliberare a documentelor de călătorie au crescut cu 30% faţă de 2016, respectiv de la 1.044.000 la 1.280.000 de solicitări.
Economica.net - mie, 22 nov. 2017, 10:10
Valabilitatea paşapoartelor pentru persoanele de peste 25 de ani ar putea să crească la 10 ani - proiect

‘Ideea principală a acestor modificări legislative este de creştere a valabilităţii paşaportului simplu electronic, precum şi de clarificare a situaţiilor în care se poate obţine un paşaport simplu temporar. Propunem ca pentru persoanele cu vârsta de peste 25 de ani, să dublăm valabilitatea paşaportului simplu electronic de la cinci la zece ani’, a declarat miercuri secretarul de stat în MAI Daniel Robert Marin.

El a adăugat că s-a ales vârsta de 25 de ani ţinând cont de faptul că, după această vârstă, schimbările de fizionomie sunt mai puţin accentuate, într-un interval de zece ani, menţionând că în majoritatea statelor membre ale UE paşapoartele simple electronice au termen de valabilitate zece ani.

‘După eliberarea paşapoartelor electronice cu valabilitate de zece ani, apreciem că, pe termen mediu şi lung, se va înregistra o scădere a volumului de solicitări la serviciile noastre de paşapoarte şi la consulate şi, în acelaşi timp, se va înregistra o reducere efectivă a costurilor pe care le suportă cetăţeanul’, a precizat Marin.

Pentru copiii cu vârste de până la 12 ani, paşaportul simplu electronic va fi valabil trei ani, iar pentru adolescenţii cu vârsta cuprinsă între 12 şi 15 ani va fi valabil cinci ani.

În cazul paşapoartelor simple temporare, după cum a precizat el, propunerea legislativă este de limitare a situaţiilor în care se solicită un astfel de document şi modificarea termenului de eliberare în anumite situaţii, exclusiv în situaţii obiective, cu prezentarea documentelor ce dovedesc urgenţa.

În prezent, o persoană poate solicita un paşaport simplu temporar, valabil doar un an, dacă declară că nu dispune de timpul necesar pentru eliberarea unui paşaport simplu electronic, fără a preciza motivul urgenţei invocate.

‘Pentru a evita astfel de situaţii, propunem ca paşaportul temporar să fie eliberat în termen scurt, de la două ore până la maximum trei zile cum se întâmplă în prezent, doar în anumite cazuri, clar reglementate, cu obligaţia prezentării documentelor care dovedesc urgenţa’, a spus secretarul de stat, la sediul MAE, cu prilejul lansării campaniei de informare în vederea conştientizării de către cetăţenii români a necesităţii de a solicita eliberarea unor noi documente de călătorie în timp util.

Te-ar mai putea interesa și
ANAR avertizează că rezervele de apă trebuie folosite rațional în această perioadă. Instituția nu recomandă udatul grădinilor și umplerea piscinelor
ANAR avertizează că rezervele de apă trebuie folosite rațional în această perioadă. Instituția nu recomandă udatul ...
Administraţia Naţională "Apele Române" (ANAR) avertizează că, în această perioadă, este nevoie ca rezervele de apă să fie folosite raţional pentru toate folosinţele, precizând,......
Patronatele din HoReCa reacționează față de noua propunere de revizuire a Codului fiscal. Inițiativa ar afecta sever industria ospitalității
Patronatele din HoReCa reacționează față de noua propunere de revizuire a Codului fiscal. Inițiativa ar afecta sever ...
Modificările aduse Codului fiscal, aşa cum au fost publicate luni în proiectul de ordonanţă propus de Ministerul de ...
Zelenski critică armatorii greci pentru că nu renunță să transporte maritim petrolul rusesc
Zelenski critică armatorii greci pentru că nu renunță să transporte maritim petrolul rusesc
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunţat marţi rolul companiilor greceşti în exportul petrolului rusesc, ...
Ucraina le interzice bărbaților cu vârsta de încorporare să-și părăsească localitățile de reședință
Ucraina le interzice bărbaților cu vârsta de încorporare să-și părăsească localitățile de reședință
Ministerul ucrainean al Apărării le-a interzis bărbaţilor care au vârsta de încorporare în armată să-şi părăsească ...