Vâlcov a dat bani pentru înfiinţarea a trei firme şi a făcut planul de afaceri – surse

Darius Vâlcov este suspectat că i-a dat unui cunoscut banii necesari pentru înfiinţarea a trei firme şi că a făcut planul de afaceri pentru respectivele societăţi, pe care ulterior le-a controlat prin intermediari, potrivit unor documente din dosarul în care fostul ministru al Finanţelor este cercetat de DNA pentru efectuarea de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia.
Economica.net - mar, 24 mart. 2015, 13:54
Vâlcov a dat bani pentru înfiinţarea a trei firme şi a făcut planul de afaceri - surse

Propunerea de înfiinţare a celor trei societăţi, o firmă de cadastru, una de contabilitate şi un birou de avocatură, ar fi fost făcută de Vâlcov în anul 2011, când era primar al municipiului Slatina. Edilul i-a dat persoanei respective şi aproximativ 1,5 milioane de lei, pentru înfiinţarea, administrarea şi dotarea firmelor, scrie Agerpres.

Conform aceloraşi date, Vâlcov a scris pe mai multe coli un plan de afaceri, în care a trecut estimările privind cheltuielile şi veniturile, precum şi procentele care urmau să le revină lui şi asociatului în urma derulării celor trei afaceri.

Firmele au fost înfiinţate cu banii daţi de Vâlcov, care ulterior primea periodic diverse documente justificative sau situaţii ale cheltuielilor şi îşi dădea acordul cu privire la componenţa acţionariatului sau numirea administratorilor. Cu toate acestea, fostul ministru de Finanţe nu ar fi încasat nicio sumă de bani de la cele trei societăţi, iar ultimele discuţii referitoare la administrarea firmelor le-a avut la începutul anului 2015.

Tot în anul 2011, Darius Vâlcov i-ar fi încredinţat aceleiaşi cunoştinţe un seif, la care avea acces doar el şi un apropiat. La începutul acestui an, seiful a fost mutat din locuinţa persoanei respective într-o altă clădire, situată într-o comună din judeţul Olt.

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a cerut marţi aviz pentru începerea urmării penale şi pentru reţinerea şi arestarea preventivă a lui Darius Vâlcov pentru fapte săvârşite, în calitate de senator şi ministru, a anunţat DNA.

‘În conformitate cu prevederile legale şi constituţionale, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie – doamna Laura Codruţa Kovesi – a transmis procurorului general al PÎCCJ referatul cauzei, în vederea sesizării Senatului, pentru obţinerea avizului necesar efectuării în continuare a urmăririi penale a inculpatului Vâlcov Darius Bogdan pentru săvârşirea, în exerciţiul funcţiei de senator şi ministru în Guvernul României, a infracţiunii de efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale şi pentru încuviinţarea reţinerii şi arestării inculpatului pentru săvârşirea, în exerciţiul funcţiei de senator şi ministru în Guvernul României, a infracţiunii sus menţionate’, se arată într-un comunicat al DNA.

Potrivit DNA, noile infracţiuni de care este acuzat Vâlcov au fost comise în ultimii patru ani.

‘Începând cu anul 2011 şi până în prezent, inculpatul Vâlcov Bogdan Darius a efectuat operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţia de primar, senator şi ministru, utilizând informaţii deţinute în virtutea acestora, în legătură cu o firmă de cadastru, una de contabilitate şi un birou de avocatură, firme pe care le deţine în fapt şi pe care le administrează, prin interpuşi’, se arată în comunicatul DNA.

Procurorii susţin că banii şi bunurile obţinute în urma săvârşirii infracţiunilor pentru care este cercetat Vâlcov au fost depozitate într-un seif, lăsat spre păstrare unei persoane apropiate. Seiful respectiv conţinea 90.000 de dolari, 1,3 milioane de lei, trei lingouri de aur în greutate totală de trei kilograme, un tablou inscripţionat ‘Renoir’, un tablou inscripţionat ‘Jean Cocteau’ şi o pictură pe lemn inscripţionată ‘Aurel Acasandrei’.

Şeful DNA a cerut anterior sesizarea Senatului pentru încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a lui Darius Vâlcov într-un alt dosar, în care parlamentarul este cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă în perioada când era primar al municipiului Slatina.

Te-ar mai putea interesa și
TradeVille anunţă succesul ofertei publice de vânzăre de obligaţiuni a Impact Developer & Contractor, care s-a desfășurat în perioada 12 – 23 februarie
TradeVille anunţă succesul ofertei publice de vânzăre de obligaţiuni a Impact Developer & Contractor, care s-a ...
TradeVille anunţă succesul ofertei publice de vânzăre de obligaţiuni a Impact Developer & Contractor, menţionând că oferta a fost supra-subscrisă de peste 2,5 ori, pentru un total de 7,6......
Moscova impune măsuri de retorsiune față de ultimul pachet de sancțiuni decis de UE. Crește lista oficialilor europeni cărora li se interzice să intre în Rusia
Moscova impune măsuri de retorsiune față de ultimul pachet de sancțiuni decis de UE. Crește lista oficialilor europeni ...
Ministerul de Externe de la Moscova a anunţat vineri că a extins semnificativ lista oficialilor din Uniunea Europeană ...
Industria alimentelor fast food trece printr-o „furtună economică”.  Cât de scumpă este o masă în oraș
Industria alimentelor fast food trece printr-o „furtună economică”. Cât de scumpă este o masă în oraș
Într-o perioadă în care costul vieții pare că se află pe o traiectorie ascendentă nesfârșită, industria alimentară ...
SMOG: o nouă monedă meme pe Solana ce cunoaște popularitatea (P)
SMOG: o nouă monedă meme pe Solana ce cunoaște popularitatea (P)
SMOG este o monedă meme a acestei luni lansată pe bursa Jupiter, listată pe bursa descentralizată Solana. Recent, mai ...