Vâlcov:Avem nevoie de o creştere de 5% peste media UE pentru a ajunge la PIB-ul mediu din UE în 10-12 ani

România are nevoie de o creştere economică anuală de 5 puncte procentuale peste media din Uniunea Europeană începând din 2018 pentru ca, în 10 - 12 ani, să ajungă la un produs intern brut la nivelul mediu din Uniunea Europenă, acesta fiind principalul obiectiv pe termen mediu vizat de autorităţi prin promovarea noului Cod Fiscal şi al noului Cod de Procedură Fiscală, a afirmat, joi, ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov. 
Economica.net - joi, 12 mart. 2015, 14:34
Vâlcov:Avem nevoie de o creştere de 5% peste media UE pentru a ajunge la PIB-ul mediu din UE în 10-12 ani

Pe termen scurt, până în 2019, aprobarea noilor coduri vizează reducerea nivelului de fiscalitate din România la cel mai redus nivel din UE, subliniază ministrul de resort.

„Ne propunem ca, în 10 – 12 ani, PIB-ul României să ajungă la nivelul mediu din PIB-ul Uniunii Europene. Acest lucru înseamnă ca, începând din anul 2018, să avem o creştere economică constantă de peste 5% faţă de creşterea economică a Uniunii Europene”, a declarat joi ministrul Finanţelor Publice în cadrul unei dezbateri pe marginea noilor coduri cu reprezentanţii marilor contribuabili din România.

El a precizat că scopul urmărit de autorităţi, ca urmare a aplicării măsurilor de relaxare fiscală anunţate, este să se elibereze în economie 8 miliarde de euro în următorii patru ani. „Patru miliarde dintre aceştia reprezintă impactul net, restul estimăm că vor fi reabsorbiţi prin extinderea bazei de impozitate, creşterea numărului de locuri de muncă, creştere economică suplimentară”, a explicat Vâlcov.

El a reamintit că două dintre măsurile cuprinse în proiectul de Cod Fiscal vor intra în vigoare înainte de 1 ianuarie 2016, respectiv reducerea TVA, atât cota standard, cât şi la produse de bază, dar şi reducerea accizelor, astfel încât impactul bugetar pentru 2016 să fie diminuat. „Deja veniturile suplimentare realizate în acest an ne permit să ne gândim la un termen mult mai rapid de aplicare a acestor măsuri. Practic veniturile previzionate au fost depăşite pentru 2015, pentru primele două luni, cu două miliarde de lei. Acest lucru ar însemna că după primul trimestru am fi practic la egalitate cu impactul net al reducerii TVA de la 24% la 20% pentru restul acestui an”, a mai spus ministrul Finanţelor.

Darius Vâlcov a precizat că aceste măsuri reprezintă doar debutul unui trend care să ducă la reducerea fiscalităţii în România. „Acest plan stabileşte un trend care duce spre o reducere anuală, graduală, a nivelului acestor taxe astfel încât în 2019 România să aibă cel mai redus nivel de taxe şi impozite din UE. Vom fi undeva la nivelul Bulgariei de astăzi. Din păcate astăzi bulgarii sunt mult în faţa noastră”, a subliniat Vâlcov.

El a reamintit şi de celelalte măsuri prevăzute de noile coduri, cele mai importante fiind reducerile de contribuţii sociale din 2017 atât la angajat cât şi la angajator, scăderea TVA la 18% din 2018 şi a cotei unice la 14% din 2019.

Ministrul Finanţelor a mai spus că efectele noilor coduri vor fi analizate după 5 ani, iar măsurile care vor intra în vigoare în acest an vor fi ultimele adoptate cu mai puţin de 6 luni înaine de aplicare. „În legislaţia pe care noi am propus-o şi care în 25 martie va ieşi din Guvern, va exista o prevedere care va interzice posibilitatea modificării unuia din cele două acte mai rapid de 6 luni de zile (înainte de aplicare – n.r.)”, a subliniat Darius Vâlcov.

Te-ar mai putea interesa și
Poşta Română, CFR şi Romsilva au avut cei mai mulţi salariaţi în 2021, dintre companiile controlate de stat
Poşta Română, CFR şi Romsilva au avut cei mai mulţi salariaţi în 2021, dintre companiile controlate de stat
Poşta Română, CFR, Romsilva şi CFR Călători conduc topul companiilor controlate de stat, în care muncesc cei mai mulţi români în 2021, arată o analiză Economica.net, făcută pe baza......
Românii sunt expuși total în caz de cutremur și inundație. Cât de inutilă este legea care ne obligă, formal, să ne asigurăm casele
Românii sunt expuși total în caz de cutremur și inundație. Cât de inutilă este legea care ne obligă, formal, să ...
Sub 19% din locuințele din România erau asigurate la finalul anului 2021, în ciuda faptului că, încă din 2009, avem ...
SUA anunţă o finanţare de 14 milioane de dolari pentru dezvoltarea de reactoare modulare mici în România
SUA anunţă o finanţare de 14 milioane de dolari pentru dezvoltarea de reactoare modulare mici în România
Guvernul SUA împreună cu firma americană NuScale Power LLC (Tigard, Oregon) vor oferi 14 milioane de dolari pentru susţinerea ...
G7 a anunţat duminică interzicerea importurilor de aur rusesc
G7 a anunţat duminică interzicerea importurilor de aur rusesc
Grupul celor şapte democraţii cele mai industralizate (G7) a anunţat duminică interzicerea importurilor de aur rusesc ...