Vâlcov: Vrem să ajungem să depăşim media PIB pe cap de locuitor din UE, în cel mult 10-12 ani

România îşi propune să depăşească, în cel mult 10 - 12 ani, media PIB-ului pe cap de locuitor din Uniunea Europeană, iar până în 2019 autorităţile îşi propun ca ţara să beneficieze de cea mai relaxată politică de taxe din UE, a declarat, joi, într-o conferinţă de specialitate, Darius Vâlcov, ministrul Finanţelor Publice. "Banii rezultaţi din aplicarea măsurilor de relaxare fiscală vor fi direcţionaţi, în primul rând, în reducerea TVA. Cel târziu la sfârşitul acestui an de la 24% la 20%, la general, şi de la 24% la 9% pentru produsele din carne, legume şi fructe, dar şi introducerea taxării inverse pentru TVA din construcţii", a mai adăugat Vâlcov.
Economica.net - J, 05 mart. 2015, 10:07
Vâlcov: Vrem să ajungem să depăşim media PIB pe cap de locuitor din UE, în cel mult 10-12 ani

‘Avem o companie numită România, care de 25 de ani a avut de toate, mai puţin o viziune şi o strategie. Este pentru prima dată când această companie vine cu o viziune, vine o strategie şi spune unde vrea să ajungă. Vrem să ajungem, în cel mult 10-12 ani, să depăşim media PIB-ului pe cap de locuitor din Uniunea Europeană. Vrem să ajungem ca, până în 2019, să avem cea mai relaxată politică de taxe din Uniunea Europeană (…) Nu ajunge un Cod Fiscal sau un Cod de procedură fiscală pentru a modifica tot acest sistem în care funcţionăm de peste 25 de ani’, a menţionat Vâlcov.

Conform ministrului, România nu va putea aplica, în următorii doi ani, impozitarea progresivă nici măcar la teoretic, iar din punct de vedere al planurilor de relaxare fiscală punctul de plecare va fi suma de 8 miliarde de euro ce vor intra în economie până în 2020.

‘Şi dacă am vrea să trecem la impozitarea progresivă în următorii doi ani nu este posibil, pentru că astăzi ANAF-ul nu are posibilitatea din punct de vedere al bazelor de date să aplice impozitarea progresivă, nici măcar la nivel teoretic. Ce putem face? Trebuie să mergem pe această impozitare unică. Este foarte important să înţelegem că, astăzi, aproape un milion de persoane lucrează în România fără forme legale de muncă şi unul dintre scopurile noului Cod Fiscal este acela de a scoate la lumină o bună parte din aceste locuri. Trebuie să existe un punct de plecare, iar acesta este planul de 8 miliarde de euro, pe care noi îi băgăm în economie în următorii cinci ani, între 2015 şi 2020. Punem accent pe perioada 2015, semestrul II – 2016, unde avem măsuri de relaxare fiscală, care însumează un impact brut de 16 miliarde de lei. În anii următori (2017, 2018, 2019) impactul net însumează 33,2 miliarde lei’, a afirmat ministrul Finanţelor Publice.

Oficialul a adăugat că banii rezultaţi din aplicarea măsurilor de relaxare fiscală vor fi direcţionaţi, în primul rând, în reducerea TVA.

‘Aceşti bani vor fi direcţionaţi, în primul rând, în reducerea TVA. Cel târziu la sfârşitul acestui an de la 24% la 20%, la general, şi de la 24% la 9% pentru produsele din carne, legume şi fructe, dar şi introducerea taxării inverse pentru TVA din construcţii’, a spus Darius Vâlcov.

Te-ar mai putea interesa și
Erdogan speră ca Turcia să fie reintegrată în programul SUA F-35
Erdogan speră ca Turcia să fie reintegrată în programul SUA F-35
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi-a exprimat încrederea în reintegrarea progresivă a Turciei în programul american de F-35 şi în faptul că Ankara va primi avioanele de vânătoare......
Aeroportul Bacău, primul din România care cere finanțare pentru un proiect major de energie regenerabilă
Aeroportul Bacău, primul din România care cere finanțare pentru un proiect major de energie regenerabilă
Aeroportul Internaţional "George Enescu" Bacău este primul din România care a depus cerere de finanţare pentru un proiect ...
Se restricționează plata cash în România? Ce spune Radu Burnete, consilierul lui Nicușor Dan
Se restricționează plata cash în România? Ce spune Radu Burnete, consilierul lui Nicușor Dan
Consilierul prezidenţial Radu Burnete a fost întrebat, în emisiunea Insider politic, difuzată sâmbătă la Prima TV, ...
Vicepremierul Tanczos Barna spune că vinovaţii pentru deficitul bugetar imens sunt „cei care au plătit salarii în plus, pensii în plus, investiţii în plus”
Vicepremierul Tanczos Barna spune că vinovaţii pentru deficitul bugetar imens sunt „cei care au plătit salarii în plus, ...
Tanczos Barna, unul dintre cei cinci viceprim-miniştri ai guvernului Bolojan, afirmă, întrebat cine e responsabil pentru ...