Valentin Ștefan, Poșta Română: În ultimii 20 de ani, Poșta își consolidează sănătatea corporatistă. Anul viitor va fi cel mai bun an din istoria Poștei Române pe partea de venituri

19 12. 2023
posta romana

”Vom închide anul pe profit. O condiție care nu se negociază este că atât timp cât eu voi director la Poșta Română, compania va avea profit. Cifra de afaceri va fi cea prognozată în buget, vom atinge circa 99,8% din cifra de afaceri prognozată, adică în jur de 1,65 de miliarde de lei. Și pe partea de cheltuieli suntem undeva la 99,4%. Mai avem până la închiderea anului și lucrurile se pot schimba, dar vor fi în jur de 99%. Profitul va fi tot ca cel estimat din buget, chiar dacă a fost un an greu, a crescut salariu minim pe economie, fără să îl anticipăm, ceea ce a însemnat o presiune de circa 15 milioane de lei. E foarte greu cu această impredictibilitate, dar le așezăm. Anul viitor va fi cel mai bun an din istoria Poștei Române pe partea de venituri, va avea cea mai mare creștere a cifrei de afaceri, dar nu pot să avansez o cifră până nu vom avea bugetul companiei, iar bugetul depinde de foarte multe contracte pe care încă le negociem și probabil că o să le închidem fix pe 29 decembrie”, a declarat directorul general al Poștei Române, Valentin Ștefan la o întâlnire cu presa.

Potrivit bugetului aprobat de Guvern în luna martie, veniturile totale ale Poștei Române vor atinge 1,661 de miliarde de lei, cheltuielile totale au fost estimate la 1,653 de miliarde de lei, iar profitul net la 5,654 de milioane de lei. În 2022, conform datelor de la Ministerul Finanțelor Publice, veniturile totale ale Poștei Române s-au situat la 1,514 miliarde de lei, cheltuielile totale au însumat 1,496 de miliarde de lei, iar profitul net a atins 11,259 de milioane de lei.

Valentin Ștefan a exemplificat modalitățile prin care Poșta Română își va îmbunătăți perfomanța financiară în anul următor:

”Pentru a atinge aceste cifre avem planuri începute încă din 2021, și anume reașezarea companiei cu tot ceea ce înseamnă industria poștală, fără să fi pus mare accent pe piața de curierat. Am renegociat contracte, am participat la licitații, am investit în tehnologie și am putut să mergem singuri la licitații și nu a trebuit să mai împărțim veniturile din licitații cu alte companii, ci am luat toate veniturile la Poșta Română, nu ne-am mai vândut ieftin și am oferit prețul pieței. Deci au fost măsuri luate în urmă cu circa doi ani care au generat premisele unei creșteri sănătoase pentru anul 2024, care nu poate decât să ne dea încredere că în ultimii 20 de ani Poșta își consolidează sănătatea corporatistă”, a explicat oficialul companiei.

El a adăugat că programul de restructurare a Poștei Române va continua „atât timp cât voi fi director general”, însă nu va afecta personalul din Operațional, ci doar la nivelul administrației centrale și locale în departamentele care nu performează.

”Este normal să existe în mod constant o presiune pe departamentele care nu performează. Regulat, la 6 luni și la un an de zile evaluăm fiecare structură în parte și cine își face treaba rămâne în continuare, și cine nu, se reorganizează și se redistribuie ca într-o țară liberă”, a completat directorul general al Poștei.

Poşta Română este unul dintre cei mai mari jucători cu capital de stat de pe piaţa economică naţională şi deserveşte aproximativ 19 milioane de români, printr-o reţea extinsă de 5.500 de oficii poştale.

În prezent, compania se află în proprietatea statului român, reprezentat de Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării (93,52% din pachetul de acţiuni) şi Fondul Proprietatea (6,48%).

CITEȘTE ȘI: Poșta Română investește 3 milioane de lei într-o linie de scanare și arhivare electronică la Fabrica de Timbre. ”Vrem să participăm la licitații importante și va contribui cu siguranță la creșterea veniturilor”