1EUR = 4.8742 RON | Bucureşti 4 º

News

Valeriu Gheorghiţă: Institutul Cantacuzino va fi centrul de stocare principal pentru vaccinurile împotriva SARS-CoV-2

Centrul de stocare pentru vaccinul anti-Covid-19 va fi Institutul Naţional de Dezvoltare Medico-Militară "Cantacuzino", de la care acesta se va distribui către centrele regionale, a declarat, vineri, preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, relatează Agerpres.

04 dec, 2020 | Agerpres

"S-a stabilit un centru de stocare central şi anume Institutul Naţional de Dezvoltare Medico-Militară "Cantacuzino" de la nivelul căruia se vor distribui mare parte a vaccinurilor la nivelul centrelor regionale din ţară: Spitalul Militar Timişoara, Spitalul Militar din Braşov, Spitalul Militar din Cluj, Iaşi, Constanţa şi Craiova. De la nivelul acestor centre regionale de stocare, vaccinurile vor fi distribuite descentralizat în fiecare judeţ în centrele de vaccinare", a precizat Gheorghiţă, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria.

El a adăugat că o parte dintre vaccinuri vor fi distribuite încă de la început la nivelul centrelor regionale de stocare, în mod deosebit cele care necesită condiţii speciale de păstrare, temperaturi ultrascăzute de minus 70 - 80 de grade Celsius.

"Organizarea propriu-zisă a activităţii de vaccinare se va derula prin centre de vaccinare, care vor fi înfiinţate la nivelul anumitor unităţi medicale, de pildă spitale judeţene, spitale municipale sau alte unităţi medicale, în funcţie de numărul lucrătorilor în sistemul de sănătate din judeţul respectiv. Aceste centre sunt cele care asigură vaccinarea lucrătorilor din sistemul de sănătate şi sistemul medico-social", a explicat Valeriu Gheorghiţă.

Potrivit acestuia, vor fi organizate centre de vaccinare şi în afara unităţilor medicale.

"Sunt estimate circa 850 - 900 de centre la nivel naţional, care vor asigura un număr estimat, pentru fiecare centru, de circa 5.000 de persoane pe lună, drept pentru care putem reuşi în primele şase luni de la debutul activităţilor de vaccinare să asigurăm o imunizare prin vaccinare a unui număr de peste 13 milioane de persoane. Pe lângă aceste centre, vor fi înfiinţate centre de vaccinare mobile sau caravane mobile prevăzute cu mai multe echipe de vaccinare şi care vor asigura vaccinarea persoanelor care au acces limitat la un centru de vaccinare, cum sunt cele din căminele de îngrijire pe termen lung sau personalul esenţial din anumite instituţii pentru care deplasarea la un centru de vaccinare este dificilă", a menţionat Gheorghiţă.

Gheorghiţă a afirmat că pentru ultima etapă de vaccinare vor fi prevăzute şi centre "de tip drive through", organizate în mod deosebit în marile aglomerări urbane şi care vor deservi populaţia tânără, sănătoasă.

"Sunt câteva condiţii esenţiale pentru a se înfiinţa un astfel de centru. Prima condiţie ar fi să existe un acces facil cu mijloacele proprii de transport, aşa încât aceste spaţii în care se pot aviza astfel de centre de vaccinare vor fi identificate", a spus Valeriu Gheorghiţă.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO