Valoare nominală a unui titlu de stat pentru populaţie ar putea scădea sub 100 de lei – Jiru, MFP

Valoarea nominală a unui titlu de stat în cadrul programul Fidelis ar putea fi de 10 ori mai mică, de numai 100 de lei, pentru următoarele emisiuni, astfel încât aceste instrumente să fie accesibile oricăror investitori, potrivit secretarului de stat în Ministerul Finanţelor Publice (MFP), Enache Jiru.
Economica.net - vin, 26 iun. 2015, 09:23
Valoare nominală a unui titlu de stat pentru populaţie ar putea scădea sub 100 de lei - Jiru, MFP

Emisiunea de titluri de stat adresată populaţiei în cadrul programului Fidelis este un proiect pilot, iar în perioada următoare vom stabili o strategie în privinţa următoarele emisiuni, însă, cel mai probabil vom reveni pe o denominare mai mică, de 100 de lei, pentru ca aceste instrumente să fie accesibile oricărui investitor, a declarat vineri secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice (MFP), Enache Jiru, cu ocazia începerii tranzacţionării la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a titlurilor de stat pentru populaţie emise de MFP.

Valoarea programului, denumit Fidelis, a fost de 100 de milioane de lei, cu posibilitatea majorării, iar valoarea nominală a unui titlu de stat a fost de 1.000 de lei. Populaţia a cumpărat titluri de stat de 65 de milioane de lei, scrie Agerpres.

‘Dintr-o discuţie preliminară cu colegii, unde am şi zăbovit puţin înainte de a decide denominarea, cred că vom reveni pe o denominare mai mică, de 100 de lei, care mi se pare mai accesibilă şi dă posibilitatea oricărui investitor, indiferent de mărimea economisirii, să poată avea acces la aceste instrumente’, a menţionat Enache Jiru.

Potrivit acestuia, scopul acestui program a fost ‘acela de a testa’. ‘Nu a fost o emisiune în care am ţintit o anumită sumă, pentru că scopul a fost acela de a lărgi canalul de distribuţie şi a face puţin zgomot pe ea, astfel încât în viitor să putem dezvolta un program mai de succes’, a mai spus secretarul de stat în MFP.

Acesta a subliniat că, nevoia de împrumut a statului pe piaţa interbancară, prin licitaţiile care au loc de două ori pe săptămână, se ridică la circa 2,5 – 3,5 miliarde lei, chiar 4 miliarde de lei. ‘Deci, ponderea acestei emisiuni în totalul necesar al statului este nesemnificativă, dar, importantă din punct de vedere a lărgirii bazei de investitori şi a lărgirii canalelor de distribuţie. De aceea, eu consider că a avut succes. Vom trage concluziile şi vom veni cu o strategie, plecând de la această experienţă pe care o considerăm una pozitivă’, a mai spus Enache Jiru.

Populaţia a cumpărat titluri de stat de 65 de milioane de lei în cadrul emisiunii cu o valoare totală de 100 de milioane de lei derulată în perioada 8 – 19 iunie 2015, iar dobânda a fost stabilită la 2,15% pe an. Instituţia precizează că a alocat integral suma subscrisă.

Emisiunea de titluri de stat, prima din ultimii 10 ani destinată populaţiei, a fost subscrisă de un număr total de 1.236 investitori iar cea mai mare cerere s-a înregistrat în Bucureşti (46,13%). Scadenţa emisiunii este la 2 ani.

Titlurile de stat pentru populaţie sunt tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti începând cu data 26 iunie 2015.

Ministerul Finanţelor Publice urmează să facă o evaluare a acestei emisiuni de titluri de stat pilot dedicată populaţiei, în baza căreia va stabili strategia de piaţă privind emiterea acestui instrument de datorie guvernamentală.

Te-ar mai putea interesa și
Locuitorii din Brașov și din alte șase localități își vor putea plăti la ghișeele Poștei Române impozitele și taxele locale
Locuitorii din Brașov și din alte șase localități își vor putea plăti la ghișeele Poștei Române impozitele și ...
Cetăţenii din municipiul Braşov, dar şi cei din Săcele, Tărlungeni, Cristian, Sânpetru, Hărman şi Ghimbav, pot achita la oficiile poştale din aceste localităţi taxele şi impozitele......
„CFR”-ul kazah vrea să-și extindă operațiunile pe ruta Constanța – Budapesta
„CFR”-ul kazah vrea să-și extindă operațiunile pe ruta Constanța – Budapesta
Compania kazahă de căi ferate Kazahstan Temir Zholy (KTZ) a purtat negocieri cu CFR Marfă din România la Astana, transmite ...
Statele UE vor asigura până la 60% din finanțarea de 50 de miliarde de dolari promisă de G7 Ucrainei
Statele UE vor asigura până la 60% din finanțarea de 50 de miliarde de dolari promisă de G7 Ucrainei
Statele Uniunii Europene vor contribui cu până la 60% din împrumutul de 50 de miliarde de dolari pe care ţările din ...
Mirela Medelean, director general adjunct în BRD, părăsește începând de astăzi compania. Mandatul unui alt director adjunct va înceta pe 31 august
Mirela Medelean, director general adjunct în BRD, părăsește începând de astăzi compania. Mandatul unui alt director ...
BRD – Groupe Societe Generale a anunțat astăzi investitorii de la Bursa de Valori București că doi dintre directorii ...