Valoarea celor mai puternice cluburi europene a atins noi recorduri. Câţi bani valorează Real Madrid, Juventus, Manchester United sau Barcelona

Giganţii fotbalului european câştigă tot mai mult din drepturile de difuzare a meciurilor, lucru reflectat de valoarea de piaţă a celor mai mari cluburi de pe continent, care a crescut cu trei miliarde de euro anul trecut.
Economica.net - joi, 01 iun. 2017, 21:02
Valoarea celor mai puternice cluburi europene a atins noi recorduri. Câţi bani valorează Real Madrid, Juventus, Manchester United sau Barcelona

Valoarea totală a celor mai bogate 32 de cluburi de fotbal europene a ajuns anul trecut la 30 miliarde de euro, în creştere cu 14% faţă de 2015, potrivit unui studiu al companiei de consultanţă şi audit KPMG, citat de Financial Times.

Topul este dominat de echipele din Premier League, în frunte cu Manchester United, care a devenit primul club de fotbal evaluat la mai mult de 3 miliarde de euro. Alte şase echipe englezeşti şi-au făcut loc în top 10. Topul nu ia în calcul şi noul contract de difuzare de 5,1 miliarde de lire sterline obţinut de Premier League de la trusturile media Sky şi BT în schimbul meciurilor din următoarele trei sezoane, suma fiind în creştere cu 600 milioane de lire sterline faţă de contractul similar anterior.

La aceste venituri se adaugă 3 miliarde de lire din drepturile de difuzare în străinătate a meciurilor din Premier League.

Astfel, situaţia financiară a cluburilor britanice depinde în mai mică măsură de performanţele lor în competiţiile europene.

Totuşi, performanţele solide din Uefa Champions League, cea mai prestigioasă competiţie de club din lume, au fost foarte profitabile pentru echipe ca Real Madrid şi Juventus Torino. Accederea în fazele eliminatorii ale UCL vine cu premii mai mari şi bonusuri uriaşe din difuzarea meciurilor. Cele două cluburi se vor întâlni, sâmbătă, în marea finală de la Cardiff.

Graficul de mai jos arată valoarea de piaţă a celor mai puternice 10 cluburi europene. Sursa: KPMG via Financial Times

Andrea Sartori, directorul diviziei de sport a KPMG, spune că creşterea valorii clubului poate fi atribuită doar parţial veniturilor tot mai mari din drepturi de difuzare. Un alt factor cheie este adoptarea de către tot mai multe echipe a aşa-numitelor reguli de „fair-play financiar”, care limitează cât pot cheltui cluburile raportat la veniturile generate.
„În timp ce în Marea Britanie cluburile sunt administrate de câţiva ani ca afaceri în toată puterea cuvântului, cu management de calitate, asta nu s-a întâmplat până acum şi în Europa continentală”, a remarcat Sartori.

Valoarea de piaţă a cluburilor a fost aproximată de KPMG pe baza veniturilor din sponsorizări şi drepturi de difuzare, premiilor în bani cucerite, vânzărilor de obiecte (tricouri, etc.) şi de bilete. La acestea se adaugă şi valoarea potenţială a jucătorilor pe piaţa transferurilor şi profitabilitatea clubului.

Real Madrid şi FC Barcelona se află pe locurile doi şi trei după Manchester United în topul celor mai valoroase cluburi, în condiţiile în care La Liga distribuie veniturile din drepturi de difuzare mai puţin echitabil decât Premier League.
KPMG estimează că valoarea de piaţă a marilor cluburi europene va continua să crească. Campionatele din Anglia, Germania, Italia, Franţa şi Turcia au încheiat contracte pentru drepturile de difuzare mai bănoase decât cele de până acum.

În Spania, Telefonica şi Mediapro au plătit în total 1 miliard de euro pentru drepturile de difuzare a meciurilor din campionat în sezonul 2016-2017. Începând din sezonul următor, cluburile din Bundesliga se vor înfrupta dintr-un contract de 4,6 miliarde euro pentru drepturile de difuzare pe patru ani cedate către Sky şi Eurosport, cu 85% mai mult faţă de contractul anterior.

Te-ar mai putea interesa și
Valoarea de piață a gigantului energetic ExxonMobil a depășit-o pe cea a Tesla, ca urmare a încetinirii vânzărilor de mașini electrice
Valoarea de piață a gigantului energetic ExxonMobil a depășit-o pe cea a Tesla, ca urmare a încetinirii vânzărilor ...
Pentru prima dată în mai mult de un an, valoarea de piaţă a grupului petrolier american ExxonMobil Corp. a depăşit-o pe cea a Tesla Inc., pe fondul încetinirii vânzărilor de automobile......
Marcel Boloș: În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere (Video)
Marcel Boloș: În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă ...
Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, ...
Ieftinire a carburanților, azi. Benzina și motorina au ajuns să coste aprope la fel în benzinării
Ieftinire a carburanților, azi. Benzina și motorina au ajuns să coste aprope la fel în benzinării
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus azi prețul motorinei și a menținut prețul ...
Taipeiul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul Insulei Taiwan
Taipeiul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul Insulei Taiwan
Douăzeci şi unu de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8.15 (0.15 ...