Valoarea celor mai puternice cluburi europene a atins noi recorduri. Câţi bani valorează Real Madrid, Juventus, Manchester United sau Barcelona

Giganţii fotbalului european câştigă tot mai mult din drepturile de difuzare a meciurilor, lucru reflectat de valoarea de piaţă a celor mai mari cluburi de pe continent, care a crescut cu trei miliarde de euro anul trecut.
Economica.net - joi, 01 iun. 2017, 21:02
Valoarea celor mai puternice cluburi europene a atins noi recorduri. Câţi bani valorează Real Madrid, Juventus, Manchester United sau Barcelona

Valoarea totală a celor mai bogate 32 de cluburi de fotbal europene a ajuns anul trecut la 30 miliarde de euro, în creştere cu 14% faţă de 2015, potrivit unui studiu al companiei de consultanţă şi audit KPMG, citat de Financial Times.

Topul este dominat de echipele din Premier League, în frunte cu Manchester United, care a devenit primul club de fotbal evaluat la mai mult de 3 miliarde de euro. Alte şase echipe englezeşti şi-au făcut loc în top 10. Topul nu ia în calcul şi noul contract de difuzare de 5,1 miliarde de lire sterline obţinut de Premier League de la trusturile media Sky şi BT în schimbul meciurilor din următoarele trei sezoane, suma fiind în creştere cu 600 milioane de lire sterline faţă de contractul similar anterior.

La aceste venituri se adaugă 3 miliarde de lire din drepturile de difuzare în străinătate a meciurilor din Premier League.

Astfel, situaţia financiară a cluburilor britanice depinde în mai mică măsură de performanţele lor în competiţiile europene.

Totuşi, performanţele solide din Uefa Champions League, cea mai prestigioasă competiţie de club din lume, au fost foarte profitabile pentru echipe ca Real Madrid şi Juventus Torino. Accederea în fazele eliminatorii ale UCL vine cu premii mai mari şi bonusuri uriaşe din difuzarea meciurilor. Cele două cluburi se vor întâlni, sâmbătă, în marea finală de la Cardiff.

Graficul de mai jos arată valoarea de piaţă a celor mai puternice 10 cluburi europene. Sursa: KPMG via Financial Times

Andrea Sartori, directorul diviziei de sport a KPMG, spune că creşterea valorii clubului poate fi atribuită doar parţial veniturilor tot mai mari din drepturi de difuzare. Un alt factor cheie este adoptarea de către tot mai multe echipe a aşa-numitelor reguli de „fair-play financiar”, care limitează cât pot cheltui cluburile raportat la veniturile generate.
„În timp ce în Marea Britanie cluburile sunt administrate de câţiva ani ca afaceri în toată puterea cuvântului, cu management de calitate, asta nu s-a întâmplat până acum şi în Europa continentală”, a remarcat Sartori.

Valoarea de piaţă a cluburilor a fost aproximată de KPMG pe baza veniturilor din sponsorizări şi drepturi de difuzare, premiilor în bani cucerite, vânzărilor de obiecte (tricouri, etc.) şi de bilete. La acestea se adaugă şi valoarea potenţială a jucătorilor pe piaţa transferurilor şi profitabilitatea clubului.

Real Madrid şi FC Barcelona se află pe locurile doi şi trei după Manchester United în topul celor mai valoroase cluburi, în condiţiile în care La Liga distribuie veniturile din drepturi de difuzare mai puţin echitabil decât Premier League.
KPMG estimează că valoarea de piaţă a marilor cluburi europene va continua să crească. Campionatele din Anglia, Germania, Italia, Franţa şi Turcia au încheiat contracte pentru drepturile de difuzare mai bănoase decât cele de până acum.

În Spania, Telefonica şi Mediapro au plătit în total 1 miliard de euro pentru drepturile de difuzare a meciurilor din campionat în sezonul 2016-2017. Începând din sezonul următor, cluburile din Bundesliga se vor înfrupta dintr-un contract de 4,6 miliarde euro pentru drepturile de difuzare pe patru ani cedate către Sky şi Eurosport, cu 85% mai mult faţă de contractul anterior.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Toți producătorii de energie electrică din România vor fi supraimpozitați – proiect. Care este procentul și mecanismul
Toți producătorii de energie electrică din România vor fi supraimpozitați – proiect. Care este procentul și mecanismul
Unul dintre amendamentele la OUG/118 referitoare la măsurile de diminuare a poverii facturilor mari de energie electrică ...
Valoarea cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata a crescut cu 17,4%, în primele şapte luni
Valoarea cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata a crescut cu 17,4%, în primele şapte luni
Comerţul cu ridicata a înregistrat, pe ansamblu primelor şapte luni din acest an, o cifră de afaceri în creştere cu ...
Reducerea facturii la electricitate și gaze, mecanismul complet: compensare, plafonare, amânare la plată a facturilor pentru casnici, reducerea taxelor pentru IMM-uri – proiect PNL
Reducerea facturii la electricitate și gaze, mecanismul complet: compensare, plafonare, amânare la plată a facturilor ...
OUG 118/2021, care introducea schema de compensare a facturilor la electricitate și gaze pentru persoane fizice în perioada ...