1EUR = 4.7537 RON | Bucureşti 20 º

Finanţe şi bănci

Valoarea medie a unui credit ipotecar standard a crescut în trimestrul I 2017 cu 12%, pe fondul scumpirii imobilelor

În primul trimestru din 2017 au continuat să crească numărul creditelor ipotecare standard (separat de Prima Casă). Locuinţele din ansamblurile rezidenţiale noi au condus la o majorarea a valorii creditului mediu acordat prin brokerii de credit cu 12%, la o valoare de 250.000 de lei.

"KIWI Finance a intermediat, în primul trimestru al acestui an, credite în sumă totală de 142 milioane lei în creştere cu 39% faţă de aceeaşi perioadă a anuluiui trecut", arată un comunicat de presă al celui mai mare broker de credite din România. Astfel, au fost finalizate 451 dosare de credit cu un volum de 110 milioane de lei, ceea ce reprezinta 50% creştere faţă de trimestrul I 2017.

După cum era de aşteptat şi au demonstrat-o şi datele BNR, cea mai mare creştere au avut-o creditele ipotecare. "Cererea solvabilă de credite ipotecare a continuat să crească şi în primul trimestru al acestui an. Efervescenţa proiectelor noi de pe piaţa imobiliară, deşi încă mult sub necesarul de locuinţe noi, a alimentat creşterea tranzacţiilor prin credite ipotecare până la cel mai mare nivel din ultimii nouă ani. Creşterea preţurilor imobilelor, în special în zonele premium au dus la o creştere cu 12% a creditului mediu faţă de anul trecut", a declarat Anca Bidian CEO Kiwi Finance.

Potrivit declaraţiilor brokerului de credite valoarea medie a unui credit ipotecar a ajuns în primul trimestru din 2017 la 250.000 de lei, iar cel de nevoi personale la 36.000 de lei (în creştere cu 9% faţă de 2017). Potrivit calculelor efectuate de Kiwi Finance, familiile care accesează un credit ipotecar standard au venituri de circa 5.000 de lei net.

În 2017, circa 17% din totalul creditelor ipotecare standard au fost acordate prin intermediul brokerilor de credite. Kiwi Finance are o cotă de 7% din creditele ipotecare standard acordate.

"Pentru perioada următoare s-ar putea să vedem o uşoară creştere a dobânzilor medii, dar chiar şi aşa ofertele băncilor continuă să fie la un nivel aliniat cu veniturile, pe de o parte, şi cu piaţa imobiliară, pe de altă parte. Astfel, în opinia mea acest trend va continua până la finalul acestui an cu o cerere pe creştere atât pentru creditele ipotecare cât şi pentru cele de construcţii sau de nevoi personale", precizează Anca Bidian.

KIWI Finance a încheiat anul 2017 cu o cifră de afaceri de 13,25 milioane lei, mai mare cu 21% comparativ cu anul anterior şi un volum de credite intermediate de 562 milioane lei, cu 27% mai mare faţă de 2016. De la înfiinţarea companiei până la sfârşitul anului trecut, valoarea creditelor intermediate a depăşit pragul de 1 miliard de euro. KIWI Finance implineşte anul acesta 15 ani de activitate pe piaţa brokerajului de credite din România.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO