1EUR = 4.8418 RON | Bucureşti 25 º

Finanţe şi bănci

Valoarea depozitelor din băncile greceşti, la cel mai scăzut nivel din 2013

Valoarea depozitelor din băncile greceşti a scăzut în octombrie pentru a cincea lună consecutiv, ajungând la cel mai redus nivel din acest an, potrivit datelor prezentate joi de Banca Centrală a Greciei, transmite Reuters.

28 noi, 2013 | Agerpres

Valoarea depozitele bancare ale gospodăriilor şi firmelor s-a redus luna trecută cu 0,6%, la 160,30 miliarde de euro (217,60 miliarde de dolari). Din iunie, depozitele au scăzut cu 2,4 miliarde de euro, a anunţat Banca Centrală a Greciei.
Compania de consultanţă BlackRock Solutions urmează să publice pe 30 noiembrie rezultatele testelor de stres derulate în rândul băncilor din Grecia. Cele patru bănci de importanţă sistemică din Grecia - National Bank of Greece, Piraeus, Alpha şi Eurobank - sunt verificate pentru a se vedea dacă pot face faţă unor viitoare şocuri, după încheierea procesului de recapitalizare din această vară, în valoare de 28 de miliarde de euro. Scenariul BlackRock prevede un declin al economiei de 2,5% în 2014, faţă de o creştere de 0,6% estimată de FMI. Pentru 2015, se prognozează o scădere a PIB-ului de 0,5%, în timp ce FMI se aşteaptă la un avans de 2,9%.

Nivelul creditelor neperformante (NPL) din sistemul bancar elen a crescut semnificativ în 2013, depăşind dublul capitalului băncilor din Grecia, conform unui raport publicat luna aceasta de compania de consultanţă PricewaterhouseCoopers (PwC).

În prezent, împrumuturile neperformante din sistemul bancar elen au urcat la 65 de miliarde de euro, în timp ce capitalul băncilor din Grecia este de doar 30 de miliarde de euro, apreciază PwC.

Rata creditelor neperformante a depăşit 30% din totalul împrumuturilor emise, faţă de 25% la sfârşitul lui 2012 şi 18% la sfârşitul lui 2011. Cu toate acestea, băncile elene sunt ezitante în vânzarea activelor toxice, din cauza preţurilor extrem de scăzute oferite de investitori.

Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: National Bank of Greece (NBG), acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATE Bank (fosta Mindbank).

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO