1EUR = 4.8735 RON | Bucureşti 2 º

Extern

Valoarea Fondului suveran de investiţii al Norvegiei a atins pentru prima dată 1.000 de miliarde de dolari

Valoarea Fondului suveran de investiţii al Norvegiei, cel mai mare din lume, a atins marţi pentru prima dată 1.000 de miliarde de dolari, pe fondul boom-ului de pe pieţele bursiere globale şi a aprecierii euro, transmite Reuters.

12 sep, 2017 | Agerpres

Înfiinţat în 1998 pentru a economisi pentru generaţiile viitoare veniturile din petrol şi gaze, nivelul activelor Fondului suveran de investiţii al Norvegiei este acum de 2,5 ori mai mare decât PIB-ul ţării, faţă de estimarea iniţială de 1,3 ori mai mare decât PIB-ul în jurul anului 2020.

Marţi dimineaţă, cele mai recente date de pe site-ul instituţiei arătau că valoarea Fondului a ajuns la 7.851 miliarde coroane norvegiene (1.000 de miliarde de dolari).

Fondul este gestionat de Norges Bank Investment Management, divizie a Băncii Centrale a Norvegiei. Fondul investeşte toţi banii în acţiuni, bonduri şi proprietăţi imobiliare străine, deţinerile fiind răspândite în 77 de ţări.

La jumătatea acestui an, Fondul suveran de investiţii al Norvegiei avea 65,1% din rezervele sale investite în acţiuni, 32,4% în obligaţiuni şi 2,5% în proprietăţi imobiliare.

În condiţiile în care deţine 1,3% din acţiunile existente la nivel mondial, fondul suveran de investiţii al Norvegiei a început să se extindă mai mult pe pieţele emergente şi recent a obţinut autorizaţia de a-şi majora deţinerile de acţiuni până la 70% din portofoliul său pentru a obţine randamente mai mari, în condiţiile în care anul trecut Norvegia a retras, pentru prima dată, lichidităţi din fondul suveran.

În al doilea trimestru al acestui an, Guvernul de la Oslo a retras 16 miliarde de coroane din fondul suveran de investiţii pentru a acoperi o serie de cheltuieli publice, mai puţin decât cele 23 de miliarde de coroane retrase în primul trimestru.

În România, ministrul Economiei a anunţat în 7 septembrie că Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI) va fi activ de la 1 ianuarie 2018 şi va avea 27 de companii profitabile în portofoliu.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO