Valoarea globală a tranzacţiilor din energie şi utilităţi a scăzut cu 4% în 2016 – studiu

Valoarea globală a tranzacţiilor din energie şi utilităţi a scăzut cu 4% în 2016, la 192,3 miliarde dolari, faţă de 200 miliarde dolari în 2015, potrivit raportului Ernst&Young 'Power transactions and trends: 2016 review and 2017 outlook'.
Economica.net - mar, 14 feb. 2017, 12:15
Valoarea globală a tranzacţiilor din energie şi utilităţi a scăzut cu 4% în 2016 - studiu

Datele raportului relevă faptul că activele reglementate au cumulat cea mai mare cotă din valoarea tranzacţiilor din 2016 (46%), respectiv 89,3 miliarde de dolari, pe măsură ce investitorii au căutat randamente stabile. De asemenea, interesul pentru activele din energie regenerabilă a rămas foarte ridicat, valoarea tranzacţiilor totalizând 28,4 miliarde de dolari-inclusiv tranzacţiile de peste 10 miliarde de dolari.

De asemenea, anul trecut s-a remarcat că tendinţa unora din cele mai mari companii globale de utilităţi investiţia în noi tehnologii energetice, în special în noi tehnologii de stocare. Enel, Innogy şi National Grid s-au numărat printre aceste companii. Tranzacţiile care au implicat noi tehnologii energetice (de stocare, de măsurare inteligenţă şi de încărcare a vehiculelor electrice) au totalizat 898 milioane de dolari.

Europa are parte de cea mai mare creştere anuală a valorii tranzacţiilor din 2012 până în prezent, valoarea tranzacţiilor din energie şi utilităţi atingând 51 miliarde de dolari în 2016. Activitatea tranzacţională din T4 2016 a reprezentat mai bine de jumătate din valoarea tranzacţiilor din întregul an, totalizând 27,8 miliarde de dolari.

‘De asemenea, diversificarea şi trecerea de la furnizarea energiei ca marfă la furnizarea de servicii multiple/complexe marchează o revenire la conceptul de ‘multi-utility’ care fusese abandonat uşor după anul 2000. Această tendinţa duce la tranzacţii între industrii: fie companii din energie care achiziţionează furnizori de servicii/energie pentru diversificarea paletei (companii de electricitate devenind furnizori de gaze naturale), fie companii din afara sectorului energetic ce achiziţionează jucători din piaţă pentru completarea paletei de servicii oferite bazei tradiţionale de clienţi’, a declarat Valeriu Binig, Partener Asistenţă în Afaceri, EY România.

SUA au fost în fruntea activităţii de tranzacţionare din regiune, cu o valoare a tranzacţiilor totalizând 8,2 miliarde de dolari, în T4 din 2016. Cu toate astea, creşterea ratelor dobânzilor ar putea încetini activitatea de tranzacţionare în 2017, în vreme ce impactul schimbărilor din politica energetică a acestei ţări este încă incert.

Valoarea tranzacţiilor din energie şi utilităţi în regiunea Asia-Pacific a atins 23 miliarde de dolari în T4 din 2016, de patru ori mai mult decât valoarea înregistrată în trimestrul al treilea al aceluiaşi an (5,7 miliarde de dolari).

Raportul Power transactions and trends combină tendinţele globale de tranzacţii cu evaluări şi informaţii curente legate de activele din energie şi utilităţi pentru a ajuta clienţii să ia decizii strategice informate legate de investiţiile de capital în acest sector. Acesta explorează perspectivele legate de utilităţi, investitori şi participanţii la acest sector. Analizele şi perspectivele din cadrul acestui raport se bazează pe comunicate financiare la nivel global, pe datele Mergermarket, precum şi pe angajamentele la nivel global semnate de firme membre EY.

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, are 230.000 de angajaţi care îşi desfăşoară activitatea în peste 700 de birouri din 150 de ţări. Compania a înregistrat venituri de aproximativ 29,6 miliarde de dolari în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2016.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
România a picat testul autosuficienței la mâncare. Producția internă acoperă integral consumul doar în cazul a șase produse agroalimentare. Carnea de porc, zahărul, untul și fructele sunt printre cele mai deficitare
România a picat testul autosuficienței la mâncare. Producția internă acoperă integral consumul doar în cazul a șase ...
România produce mai mult decât consumă doar cereale, varză și carne de oaie și capră. În rest, suntem tot mai dependenți ...
Piața moto crește în plină pandemie. Iată ce motociclete cumpără românii
Piața moto crește în plină pandemie. Iată ce motociclete cumpără românii
Raportul APIA privind înmatriculările de motocicluri pentru anul 2021 arată că anul trecut au intrat în circulație ...
OCDE a început negocierile de aderare cu România
OCDE a început negocierile de aderare cu România
Guvernul de la Bucureşti salută decizia Consiliului Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică privind lansarea ...