1EUR = 4.8387 RON | Bucureşti 31 º

News

Valoarea în PIB a salariilor angajaţilor din România este printre cele mai mici din Europa. Sindicat: Este loc de o creştere a salariilor -studiu

Valoarea în PIB a salariilor angajaţilor din România este printre cele mai mici din Europa, aflându-se într-o continuă scădere, arată un studiu al Institutului Sindical European (ETUI) care analizează evoluţia salariilor din Europa Centrală şi de Est în ultimii douăzeci de ani şi care spune că această pondere este în continuă scădere, de la 39 la sută în 2008, la 32 la sută în 2015. Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel Alfa” consideră că, în baza acestui studiu, este loc de o mărire a salariilor, potrivit News.ro.

08 mai, 2017 | News.ro

"În România, această pondere a remuneraţiei salariaţilor în PIB este printre cele mai mici din Europa, fiind într-o continuă scădere în perioada analizată, de la 39,3% în 2008, la doar 32,3% în 2015, în ciuda faptului că în ultimii ani efectivul salariaţilor a crescut. Conform datelor Eurostat, media UE a ponderii retribuirii salariaţilor în PIB este de 47,5%", arată studiul, citat de News.ro.

Potrivit studiului, salariile scăzute au devenit o caracteristică a Europei Centrale şi de Est, zonă care ar putea rămâne blocată pe aceste salarii dacă guvernele şi Uniunea Europeană nu iau măsuri.

"Astfel, în baza concluziilor studiului ETUI, în România datele arată că este loc pentru creşterea salariilor atât în sectorul public, cât şi în cel privat, fără să fie afectată competitivitatea", spune Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel Alfa", care consideră că în sectorul privat este necesară modificarea Legii Dialogului Social pentru respectarea libertăţii de asociere.

Studiul publicat de Institutul Sindical European (ETUI) se referă la evoluţia salariilor din Europa Centrală şi de Est în ultimii douăzeci de ani, arătând că în această zonă salriile sunt mai scăzute decât în Europa Occidentală.

Documentul mai arată că, în perioada 2008 – 2015, productivitatea a crescut mai mult decât salariile reale în Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Letonia, Slovenia şi Estonia, iar salariile reale au scăzut în România şi în Croaţia, în timp ce productivitatea a crescut.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO