1EUR = 4.7776 RON | Bucureşti 11 º

Imobiliare

Valoarea medie a tranzacţiilor imobiliare la nouă luni, 26,4 mil. euro. Consultanţii estimează o valoare totală de 1,1 mld. euro pentru 2019

Valoarea tranzacțiilor imobiliare din 2019 ar putea ajunge la 1,1 miliarde de euro, în condițiile în care la nouă luni acestea s-au cifrat la circa 580 de milioane de euro. Consultanții JLL așteaptă cel puțin două mari tranzacții să se finalizeze în trimestrul IV, printre care și cea de 309 milioane de euro din AFI Europe și NEPI Rockcastle pentru portofoliul de birouri al ultimei, iar valoarea medie a tranzactiilor realizate in primele trei trimestre din 2019 a fost de 26,4 milioane de euro, față de o medie de 29,3 milioane de euro in 2018.

17 oct, 2019 | | ECONOMICA.net

Cele mai mari tranzacţii imobiliare la nouă luni

  • The Office Cluj-Napoca 63.600 mp, 129 milioane euro, cumpărată de Dedeman de la NEPI Rockcastle şi Ovidiu Şandor,
  • Nouă parcuri de retail 67.950 mp, 113 milioane euro, preluată de MAS RE de la Prime Kapital,
  • Promenada Mall Târgu Mureş 50.000 mp, 43 milioane euro, achiyiţionată de Indotek de la AEW,
  • America House 28.000 mp, 77 milioane euro, cumpărată de Morgan Stanley de la AEW,
  • A1 Bucharest Park 78.000 mp, 40 milioane euro, preluată de CTP de la Vabeld,
  • Liberty Technology Park 18.260 mp, 35 milioane de euro, preluată de White Star de la Fribourg Development.

Valoarea medie a tranzactiilor realizate in primele trei trimestre din 2019 a fost de 26,4 milioane de euro, față de o medie de 29,3 milioane de euro in 2018

„A crescut lichiditatea in orașele secundare, România evoluează pe modelul polonez. Sunt multe tranzacții în Transilvania, care s-a dezvoltat bine, dar piața rămâne dezechibrata. Oricum, cu ce urmează, până la sfârșitul anului Bucureștiul va creste și va depăși cel puțin 50%”, spune Andrei Văcarul, head of Capital Markets JLL.

Potrivit lui Văcaru, România are dezvoltatori de birouri care construiesc și vând, cum e Portland Trust și Skanska, dar și jucători care păstrează activele dezvoltate cum e Iulius.

Yield-urile în scădere

„Yield ul a scăzut cu 0,25%pe office și industrial, care se transformă în noul retail. De asemenea, există interes ridicat pentru hoteluri in București”, susține Văcaru.

De altfel, acesta susține că Palatul BCR, aflat la vânzare, se apropie de finalizarea tranzacției și cel mai probabil, când se va vinde tot hotel va deveni.

Potrivit consultantului imobiliar JLL, care intermediază tranzacția, clădirile din centru au devenit interesante pentru dezvoltatorii imobiliari care reconvertesc imobile vechi și le trasformă fie în hoteluri, fie în sedii de birouri, printre ele fiind Metropolis Center, George Enescu Office Building, Aviatorilor 8, Bratianu Business Center, Palatul Universul sau The Ark. 

Mai mult, zona centrală a devenit interesantă pentru hotelieri, cum ar fi lituanienii de la Apex Alliance care au deschis primul Hilton Garden Inn din România în Centrul Vechi în 2017. În apropiere, aceeași Apex Alliance dezvoltă viitorul Autograph by Marriott, cu un total de 214 camere. 

De altfel și Apex vinde hotelul Hilton Garden Inn din Centrul Vechi și se apropie de finalizarea tranzacției.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO