Valoarea pieţei asigurărilor din România a ajuns la 2,05 miliarde de lei, în scădere cu 3,43%, în T1

Piaţa asigurărilor din România a atins, în primul trimestru al anului 2014, un nivel de 2,05 miliarde lei al primelor brute subscrise, în scădere cu 3,43% faţă de intervalul similar din anul anterior, potrivit datelor preliminare anunţate, joi, într-o conferinţă de presă, de Mişu Negriţoiu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară /ASF/.
Economica.net - joi, 12 iun. 2014, 09:49
Valoarea pieţei asigurărilor din România a ajuns la 2,05 miliarde de lei, în scădere cu 3,43%, în T1

‘Piaţa asigurărilor din România este stabilă. Suntem cu mult în urma ţărilor din zonă, să nu mai zic a ţărilor comparabile ca şi consumatori. Cel mai important este că rezervele de plată sunt mai mari şi am ajuns la o dimensiune a ratelor alocate pentru plata pagubelor la nivelul aproape european. În România, aceste rate erau de 65% anul trecut şi se duc către 73%’, a declarat Negriţoiu.

Valoarea primelor brute subscrise /PBS/ reprezintă, în perioada ianuarie-martie 2014, un procentaj de 1,26% din Produsul Intern Brut /PIB/, estimat de Institutul Naţional de Statistică /INS/ pentru primul trimestru al acestui an.

Pe segmentul asigurărilor generale, valoare PBS a înregistrat, în T1 din acest an, o scădere de 2,09%, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2013, în timp ce la nivelul întregii pieţe, prima de asigurare media anualizată consemnată pentru RCA a fost de 468 de lei faţă de 462 de lei, cât se înregistrase în perioada ianuarie-martie 2013.

Datele ASF relevă că pe segmentul asigurărilor de viaţă, PBS au înregistrat o scădere de 8,91% în comparaţie cu primul trimestru din anul precedent, până la valoarea de 382,28 de milioane lei.

Primele brute subscrise în clasa A1 – Asigurări de viaţă, anuităţi şi asigurări de viaţă suplimentare au avut o pondere de 66,66% din totalul asigurărilor, însumând 254,83 milioane lei, în scădere cu 6,18% faţă de primul trimestru din anul 2013. Indemnizaţiile brute plătite /IBP/ achitate de către asigurători în primele trei luni ale anului au totalizat 1,31 miliarde de lei, în creştere cu 0,93% faţă de perioada similară din anul anterior.

Totodată, la asigurările generale, valoarea cea mai mare a indemnizaţiilor brute plătite a fost aferentă clasei X (Asigurare pentru răspundere civilă pentru vehicule), în sumă de 534,57 milioane lei, mai mult cu 4,39% faţă de primul trimestru al anului trecut. Ponderea acestor indemnizaţii a reprezentat 47,15% din total.

A doua pondere a indemnizaţiilor brute plătite pentru asigurări generale (33,57% din total) a fost înregistrată în clasa III CASCO (Asigurări mijloace de transport terestru, altele decât cele feroviare), suma achitată fiind de 380,58 milioane de lei.

În perioada ianuarie-martie 2014, numărul dosarelor de daună avizate pentru RCA a fost de 70.344, în scădere cu 9% faţă de intervalul similar din 2013. De asemenea, numărul dosarelor de daune plătite în T1 a consemnat o scădere de 12%, până la 78.633, iar valoarea despăgubirilor plătite s-a situat la 519.259.446 lei, în creştere cu 4%.

Dauna medie per total piaţă RCA a fost, în primele trei luni din acest an, de 6.604 lei, în creştere cu 19% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2013.

Potrivit ASF, în T1 din acest an, în România derulau activităţi de asigurare un număr de 37 de societăţi, dintre care 20 se ocupau numai de asigurări generale, nouă de asigurări de viaţă, ioar opt activităţi pe ambele categorii de asigurări.

Primele 10 societăţi de asigurare au generat 80% din valoarea totală a primelor brute subscrise, atât pe segmentul asigurăriler generale, cât şi pe cel al asiguărilor de viaţă.

La data de 31 martie 2014, în România deţineau autorizaţii de funcţionare un număr de 597 de brokeri, iar aceştia au intermediat peste jumătate din valioare primelor brute subscrise.

Te-ar mai putea interesa și
SkyShowtime, parteneriat cu Digi România. Operatorul introduce întregul pachet de servicii SkyShowtime în grila sa de programe
SkyShowtime, parteneriat cu Digi România. Operatorul introduce întregul pachet de servicii SkyShowtime în grila sa de ...
SkyShowtime anunță primul parteneriat în Europa Centrală și de Est cu Digi România, care, începând din 25 aprilie 2024, va introduce întregul pachet de servicii SkyShowtime în grila sa de......
Apostol (FPPG), despre sectorul de ţiţei şi gaze: O suprareglementare şi o supraimpozitare fac deciziile de investiţii extrem de grele
Apostol (FPPG), despre sectorul de ţiţei şi gaze: O suprareglementare şi o supraimpozitare fac deciziile de investiţii ...
Supraimpozitarea venită la pachet cu hiper-reglementarea îngreunează decizia de investiţie a operatorilor pe care îi ...
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, ...
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...