Valonia ameninţă că va bloca din nou acordul CETA

Regiunea belgiană Valonia a ameninţat vineri că va bloca din nou tratatul de liber schimb dintre Uniunea Europeană şi Canada (CETA), acuzându-l pe premierul guvernului federal de la Bruxelles, Charles Michel, că nu respectă termenii compromisului prin care această regiune şi-a dat la sfârşitul lunii octombrie acordul pentru semnarea acestui tratat, transmite AFP.
Economica.net - vin, 02 dec. 2016, 18:38
Valonia ameninţă că va bloca din nou acordul CETA

‘Se va crea o nouă criză în Europa şi nu acesta este obiectivul nostru, dar guvernul federal, (premierul) Michel, aprinde fitilul’, a declarat premierul valon, Paul Magnette, la postul public de televiziune RTBF. El l-a acuzat în continuare pe şeful executivului belgian că abuzează de răbdarea valonilor şi a ameninţat că va ‘activa clauza ce permite (Valoniei) să suspende CETA’, dacă nu primeşte rapid clarificări.

După ce România şi Bulgaria şi-au ridicat obiecţiile cu privire la tratatul CETA, în urma acordului la care au ajuns cu Canada în chestiunea liberalizării regimului de vize, toate statele din UE şi-au dat consimţământul pentru încheierea acestui tratat, cu excepţia Belgiei, care nu reuşise să obţină avizul regiunii Valone.

Aceasta din urmă a blocat semnarea acordului CETA, fiind nemulţumită de mai multe prevederi ale tratatului, în special cele referitoare la arbitrajul disputelor comerciale, protecţia socială, efectele asupra agriculturii şi industriei tradiţionale sau protecţia mediului.

După mai multe zile de negocieri dificile, pe 27 octombrie s-a ajuns la un compromis şi Valonia a acceptat acordul, semnat pe 30 octombrie la Bruxelles în prezenţa premierului canadian Justin Trudeau.

Acum noile tensiuni sunt legate de o prevedere a tratatului în care se menţionează că Belgia ‘va solicita avizul Curţii de Justiţie a Uniunii Europene privind compatibilitatea mecanismului ICS (tribunalele de arbitraj prevăzute în CETA pentru soluţionarea disputelor între state şi companii) cu tratatele europene’.

Solicitarea acestui aviz a fost o concesie făcută valonilor pentru a debloca semnarea tratatului. Însă premierul Charles Michel a declarat pe 24 noiembrie în faţa parlamentului că va evalua ‘la momentul potrivit (…) dacă este nevoie să se formuleze o asemenea cerere’, declaraţie ce a provocat nemulţumirea lui Paul Magnette, care consideră că respectiva solicitare trebuie transmisă imediat Curţii de Justiţie a UE.

Te-ar mai putea interesa și
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei culturi a integrității și vigilenței în rândul angajaților. Conform......
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională ...
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Ministerul Agriculturii doresc să legifereze importurile ...