1EUR = 4.7777 RON | Bucureşti 6 º

Extern

Valul de caniculă a afectat culturile de grâu din sudul Europei

Un val de caniculă care a lovit Franţa şi sudul Europei va afecta recolta de grâu din acest an, în special în Franţa şi Spania, în timp ce ploile din nordul Europei vor duce la creşterea recoltelor din Germania, Polonia şi Marea Britanie, apreciază analiştii consultaţi de Reuters.

21 iun, 2017 | Agerpres

Îngrijorările faţă de impactul caniculei din Franţa (principalul producător şi exportator de grâu din UE) asupra recoltelor au făcut ca marţi la bursa Euronext cotaţiile futures la grâu să atingă cea mai ridicată valoare din ultimul an.

'Este clar că temperaturile foarte ridicate au afectat potenţialul recoltelor în Europa dar este prea devreme să spunem cât de mult', apreciază directorul Agritel, Michel Portier.

În ultimele săptămâni, analiştii şi-au redus estimările privind recolta de grâu a Uniunii Europene, Strategie Grains mizând pe o recoltă de 141,6 milioane de tone, cu 1,1 milioane de tone mai puţin decât estima anterior. De asemenea, Agritel şi-a redus estimările privind recolta de grâu a Franţei la 36-37 milioane de tone, de la 37,1 milioane tone cât estima anterior, Michel Portier avertizând că aceste estimări vor trebui revizuite în funcţie de evoluţia vremii în următoarea săptămână.

Anul trecut, Franţa a recoltat o cantitate de 28 milioane tone de grâu, cea mai scăzută recoltă din ultimele decenii, după un record de producţie de 41 milioane tone în 2015.

De asemenea, temperaturile extreme din Spania, cu îngheţ în timpul iernii şi maxime record în ultimele săptămâni, vor face ca recolta de grâu să scadă la 3,7 milioane tone, de la 7,2 milioane tone anul trecut, estimează asociaţia fermierilor Cooperativas Agro-alimentarias.

În schimb, ţările din nordul Europei par într-o situaţie mai bună. În Germania, al doilea mare producător de grâu din UE, recolta de grâu trece printr-o perioadă favorabilă după ploile din luna iunie.

'Pe ansamblu, imaginea una este satisfăcătoare iar Germania este pe cale să înregistreze o recoltă bună în acest an deoarece nu am avut temperaturile extreme din alte părţi ale Europei. Următoarele două-trei săptămâni vor fi critice', a declarat un analist german. Anterior, asociaţia fermierilor germani estima că în acest an recolta de grâu va creşte cu 3% în ritm anual, până la 25,20 milioane tone, mai mult decât recolta de 24,98 milioane tone preconizată în luna mai.

Şi în Polonia, al patrulea mare producător de grâu din UE, recolta de grâu a beneficiat de ploile recente, subliniază Wojtek Sabaranski, analist la Sparks Polska, potrivit căruia în acest an recolta de grâu a Poloniei va creşte cu un procent comparativ cu 2016, până la 11,3 milioane tone.

Situaţia este similară în cazul Marii Britanii, pentru care traderii se aşteaptă la o recoltă de grâu cuprinsă între 14,5 şi 15 milioane tone, uşor peste recolta de 14,38 milioane de tone înregistrată anul trecut.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO