Vamă nouă cu Ungaria: Deschiderea punctului de trecere a frontierei la Beba Veche ajunge pe masa Guvernului

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) propune aprobarea prin Hotărâre a Guvernului deschiderea punctului internaţional de trecere a frontierei de stat Beba Veche (România) - Kübekháza (Ungaria), potrivit unui proiect de act normativ publicat joi pe site-ul instituției.
Anemona Andone - joi, 18 apr. 2024, 13:43
Vamă nouă cu Ungaria: Deschiderea punctului de trecere a frontierei la Beba Veche ajunge pe masa Guvernului

Prin proiectul de act normativ se propune, printre altele, aprobarea:

-deschiderii punctului internațional de trecere a frontierei de stat Beba Veche (România) – Kübekháza (Ungaria) pentru traficul internațional de persoane, precum şi pentru traficul internațional de mărfuri, până la limita de greutate totală de 3,5 tone;

-preluării sectorului de drum județean DJ 682, din domeniul public al județului Timiș și din administrarea Consiliului Județean Timiș, în domeniul public al statului și în administrarea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, prin Compania Națională de Administrare a infrastructurii Rutiere – S.A., încadrării acestuia în categoria funcțională a drumurilor de interes național, în condițiile legii, precum şi înscrierii bunului în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului.

vama ungaria

Noua vamă cu Ungaria, operațională în doi ani?

În noiembrie anul trecut, ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a anunțat că au început pregătirile pentru realizarea punctului de trecere a frontierei de la Beba Veche, cea mai vestică localitate din România.

Implementarea proiectului se va realiza prin Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), noul PTF urmând să fie operațional în maximum doi ani, estima atunci șeful Transporturilor.

„Am discutat cu ministrul maghiar de Externe, Péter Szijjártó, despre evoluția proiectelor transfrontaliere româno-ungare. Mai exact, subiecte precum deschiderea Punctului de Trecere a Frontierei Beba Veche- Kübekháza, Triplex Confinium și refacerea podului peste Mureș, dintre Cenad și Magyar Csanad”, a transmis anul trecut Sorin Grindeanu.

Potrivit lui, partea maghiară a finalizat planurile și solicitat fonduri europene pentru refacerea podului de la Cenad, iar pentru PTF de la Beba Veche au început pregătirile.

„Cele două noi puncte de trecere pot fi realizate în baza celor două memorandumuri pe care le-am semnat la Timișoara, în luna septembrie. După finalizarea aceste două noi obiective, vor exista 14 Puncte de trecere a frontierei între România și Ungaria”, a continuat șeful Transporturilor.

Acesta a subliniat că proiectele sunt importante atât pentru dezvoltarea economică a României și Ungariei, cât și pentru regiunile de la frontiera celor două state.

„Cu ocazia discuțiilor, ministrul maghiar de Externe mi-a transmis, din nou, că Ungaria sprijină aderarea României la spațiul Schengen, aderare care ar aduce beneficii economice și sociale inclusiv Ungariei”, a conchis Grindeanu.

CITEȘTE ȘI:

Te-ar mai putea interesa și
„Autostrada Ford” – DEx12: Mobilizare bună a UMB pe șantierul tronsonului 4 – CNAIR VIDEO
„Autostrada Ford” – DEx12: Mobilizare bună a UMB pe șantierul tronsonului 4 – CNAIR VIDEO
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a postat vineri imagini cu șantierul tronsonului 4 al Drumului Expres Craiova - Pitești (DEx12). Potrivit CNAIR, mobilizarea......
Gazele naturale se scumpesc pe piețe în România și în Europa. Care este cauza
Gazele naturale se scumpesc pe piețe în România și în Europa. Care este cauza
Prețul gazelor naturale tranzacționat pe piața pentru a doua zi de la București a crescut semnificativ, în linie cu ...
Au început să producă într-o sufragerie, iar acum, după 30 de ani, au rulaje de 35 de milioane euro din vânzarea de etichete. Povestea de business a unei familii de români
Au început să producă într-o sufragerie, iar acum, după 30 de ani, au rulaje de 35 de milioane euro din vânzarea de ...
Rottaprint, prima tipografie flexografică cu acționat 100% românesc, înființată de familia Nechita-Rotta în urmă ...
Tribunalul ICC interzice Gazprom să apeleze la instanţele ruseşti pentru disputele cu companiile europene
Tribunalul ICC interzice Gazprom să apeleze la instanţele ruseşti pentru disputele cu companiile europene
Un tribunal al Camerei Internaţionale de Comerţ (ICC) a interzis grupului Gazprom să continue în Rusia procedurile judiciare ...