Van Rompuy examinează posibilitatea convocării unui summit extraordinar dedicat situației din Ucraina

Președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, examinează posibilitatea de a convoca o reuniune extraordinară a șefilor de stat și de guvern din țările Uniunii Europene în scopul coordonării răspunsului european la grava criză prin care trece Ucraina, relatează luni EFE, care citează surse din cadrul Consiliului.
Economica.net - lun, 03 mart. 2014, 17:05
Van Rompuy examinează posibilitatea convocării unui summit extraordinar dedicat situației din Ucraina

Șeful Comisiei Europene, José Manuel Durao Barroso, a declarat la Berlin că, ‘foarte curând’, șefii de stat și de guvern din UE se vor reuni ‘pentru a avea un răspuns comun’ în contextul evenimentelor din Ucraina.

Calendarul majorității liderilor din statele UE este încărcat, deoarece în zilele de 6 și 7 martie va avea loc la Dublin (Irlanda) Congresul Partidului Popular European (PPE), la care sunt invitați toți șefii de stat și de guvern conservatori din UE pentru a decide cu privire la candidatul acestei formațiuni la președinția Comisiei Europene.

În cazul în care nu se va convoca o reuniune de urgență, liderii țărilor UE se vor întâlni cu prilejul Consiliului European din 20 și 21 martie, la Bruxelles.

Demersurile diplomatice privind o ieșire pe cale pașnică din criză în Ucraina s-au intensificat în ultimele ore, amintește sursa citată.

Șefa diplomației UE, Catherine Ashton, a declarat luni, la sosirea la reuniunea de urgență a Consiliului Afaceri Externe, că a convocat întâlnirea miniștrilor de externe din cauza ‘preocupărilor foarte profunde față de situația din Ucraina’.

Comisia pentru afaceri externe a Parlamentului European se reunește, tot luni, cu trimisul special al guvernului ucrainean pentru Crimeea.

Cancelarul german, Angela Merkel, a abordat duminică, într-o convorbire cu președintele SUA, Barack Obama, crearea unui ‘grup de contact’ pentru criza din Ucraina, sub mandatul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), inițiativă pe care, potrivit Berlinului, a acceptat-o președintele rus, Vladimir Putin.

Țările membre ale G7 au decis să-și suspende participarea la pregătirea summit-ului G8 (G7 și Rusia) de la Soci (Rusia) și i-au cerut Moscovei să înceapă negocieri directe cu Ucraina pentru depășirea crizei privind Crimeea, potrivit aceleiași surse.

Te-ar mai putea interesa și
Iohannis: Nu voi avansa recrutarea obligatorie. Trebuie mai multă atractivitate pentru cariera militară
Iohannis: Nu voi avansa recrutarea obligatorie. Trebuie mai multă atractivitate pentru cariera militară
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, marţi, că nu va avansa recrutarea militară obligatorie şi a subliniat că pentru cariera militară ar trebui să se facă mai multă publicitate pozitivă......
Astra TransCarpatic a cumpărat tren nou de la producătorul chinez CRRC Sifang
Astra TransCarpatic a cumpărat tren nou de la producătorul chinez CRRC Sifang
Operatorul de transport feroviar de călători Astra TransCarpatic a achiziționat un tren nou de la compania chineză CRRC ...
Isărescu, despre tezaurul României din Rusia: Avem o creanță validă, eligibilă și total legală asupra Federației Ruse, moștenitoarea vechiului URSS
Isărescu, despre tezaurul României din Rusia: Avem o creanță validă, eligibilă și total legală asupra Federației ...
Declarația guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, se referă strict la tezaurul României transportat în timpul celui de-al ...
Fidelis – Ministerul Finanţelor listează la BVB titluri de stat în sumă de aproape 3,2 miliarde lei, cea mai mare valoare de la lansarea programului
Fidelis – Ministerul Finanţelor listează la BVB titluri de stat în sumă de aproape 3,2 miliarde lei, cea mai mare ...
Ministerul Finanţelor listează la Bursa de Valori Bucureşti titluri de stat Fidelis în sumă de aproape 3,2 miliarde ...